Nejste přihlášen/a.
Zajímalo by mne, jestli je nějak stanoveno , kdy může chodit kontrola při prac. neschopnosti. Mám namysli od kolika ráno, dokdy večer.
Pokud jste v pracovní neschopnosti, měl byste být doma (mimo povolené vycházky lékařem). Ale kontroloři jsou také lidi, takže předpokládám, že mají "normální" pracovní dobu. Nepředpokládám, že by se u Vás objevili třeba o půlnoci
Děkuji za odpovědi.
Mě to zajímalo hlavně proto, že v ložnici v patře nemám šanci slyšet zvonek, tak abych nebyla překvapená, že jsem byla doma a přesto jsou problémy.
V příslušném zákonu (187/2006 Sb. o nemocenském pojištění) není čas kontroly vymezen. Je to logické, protože omezení kontroly například jen od 7:00 do 21:00 by pro mnohé vykuky bylo volnou vstupenkou k nočním melouchům (nebo mejdanům). Na druhou stranu je přirozené, že kontrola by měla nemocného kontrolovat především přes den a noční kontroly by měly být jen zcela výjimečné a pokud možno odůvodněné. Opakovanou "buzeraci" v nočních hodinách by nemocný mohl právem porušovat za narušováné léčebného režimu.
Jde-li o kontroly v období, kdy je může provádět zaměstnavatel, není problém sdělit zaměstnavateli číslo svého mobilu pro případ, že při kontrole nemocný neslyšel vzdálený zvonek v rodinném domě. Samozřejmě by v takovém případě neměl nemocný přijít otevřít v gumovkách a s rukama od hlíny nebo v montérkách pokecaných od malty.
Hele "MARODE" čti!
Když kontrola nemocného nezastihneKontroly dodržování léčebného režimu probíhají v průběhu celého týdne, někdy i večer nebo o víkendu. Podnět k provedení kontroly může dát ošetřující lékař, posudkový lékař správy sociálního zabezpečení, úřad práce nebo i zaměstnavatel, který má podezření, že jeho zaměstnanec pobírající nemocenské dávky současně vykonává jinou činnost. Není-li práce neschopný občan na jím udané adrese kontrolou zastižen, je mu zde zanecháno oznámení o provedené kontrole obsahující mj. poučení o povinnosti navštívit nejpozději následující den ošetřujícího lékaře.
Pokud takováto situace nastane, další postup vždy záleží na okolnostech každého případu. Každý takto přistižený (resp. spíše nepřistižený) hříšník má možnost vysvětlit důvody své nepřítomnosti na příslušné správě sociálního zabezpečení. Záleží jen na něm, jakou taktiku zvolí. Obvyklé výmluvy na tvrdý spánek jsou však uznávány zpravidla jen v případě, že má nemocný člověk od lékaře předepsány tlumící léky. Pracovníci provádějící kontrolu mají totiž povinnost vyčerpat všechny možnosti, jak se dostat až ke dveřím bytu, a zvonit a bušit zde vždy dostatečně dlouho.
V případě porušení stanoveného léčebného režimu práce neschopným občanem mu příslušná správa sociálního zabezpečení může snížit nebo odebrat nemocenské dávky, popř. jeho pracovní neschopnost ukončit. Dosud přitom platí, že sankce za porušení léčebného režimu může být uložena pouze ode dne jeho zjištění, tedy nikoliv zpětně. Od ledna se však tyto sankce zpřísní. Nemocenské dávky budou moci být kráceny nebo odejmuty i za dobu, za kterou již byly vyplaceny. Za závažné porušení léčebného režimu dočasně práce neschopného navíc může občan dostat pokutu až do výše 20 000 Kč.
Tlumici leky? :D:D Sorry, ale kdyz mam horecku 39,5, v sobe paraleny a brufeny a usnu prakticky vycerpanim, nevzbudi me ani kanon vedle hlavy, stejne jako vetsinu lidi. Nehlede na to, ze zvonek pres troje zavrene dvere jde slyset minimalne. A co ted? Ja se ve ctyricitkach rozhodne nebudu plazit z postele ke dverim...
Dobrý den,
chtěl jsem se zeptat od kdy do kdy mohou chodit kontroly pracovní neschopnosti.
Děkuji.
S
Co já mám své 20. leté marodovací zkušenosti i od mých známých, tak kontrola maroda přišla nejpozději v 21:50h. O pozdějším čase mi není známo. Jestli někomu přišla kontrola na nemocenské po 22h, ať už od zaměstnavatele nebo od sociálky nech mi napíše. Ranní hodiny mě nezajímají. Jde mi o noční hodiny tj. 22h-04h ranní.
Pokud někdo marodí s anginou,chřipkou,obvykle dost toho prospí a pokud má ložnici v patře jako já, nemusí zvonek slyšet. Rovněž když se takhle kurýruji, tak si rád pustím i nějakou tu muziku do sluchátek,ale samozřejmě jen, když je doma ještě někdo,kdo zvonek uslyší.Myslím si,že by bylo rozumné,kdyby se u lékaře zapsalo tel. číslo a to by bylo předáno kontrole.Pokud se nedozvoní, zavolá .Pokud volaný nezvedá, nebo má vyplý telefon, má smůlu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.