Nejste přihlášen/a.
Jsem už úplně zoufalá, mám 15. března odevzdávat svou bakalářkou práci a nemám ani čárku. Bojím se, že to nestihnu, přesto nejsem schopná dokopat se něco udělat. Vůbec netuším, jak začít. Vybrala jsem si minulý rok téma, nechala jsem si vyjet knížky týkajcí se mého tématu. Přečetla jsem jich už 15 a nic použitelné, od té doby mám panickou hrůzu, že nic nenajdu, tak nic nepodnikám a termín klepe na dveře... ..jak mám začt? Co budu dělat, když už žádnou literaturu neseženu...?
nevím, co dál...
Skočte do toho po hlavě. I když se vám něco nezdá úplně použitelné, zkuste si z těch skript něco vybrat. Napište to vlastními slovy a nevytrhávejte věty z kontextu. Další možností pokud nestíháte, by bylo přerušení studia na 2 semestry, tj. 1 akademický rok, čímž byste získala čas na psaní bakalářské práce. Po ten rok co byste nebyla studentem, byste si ji mohla v klidu napsat a učit se na závěrečné zkoušky. Měla už jste začít mnohem dříve vypracovávat bakalářskou práci, protože 60 normostran během měsíce, kde 1 normostrana je 1800 znaků, je docela slušná porce. Nechat si od někoho poradit, co tam zhruba napsat ano, ale opisovat ne. Poradit není totéž, co opsat. Všechny bakalářské práce jsou porovnávány testy shodnosti, takže opsaná bakalářská práce někde z internetu, či od spolužáka, by nebyla uznána.
No..tak to máte vážně problém..
Máte téma své práce..Začněte na toto téma psát. Jaké rady čekáte? Nikdo ji za Vás nenapíše.
A těžko radit, když nevíme, co vlastně máte psát.
Uvidíte ale, že jak začnete psát, chytíte se..
Knih jste sehnala dost, udělejte si poznámky, co ve které knize se Vám hodí. V každé musí být něco, co použijete.
Vy ted nervujete sama sebe a panikaříte. Nejhorší je napsat první větu. Začít prostě musíte!
Dejte dohromady podklady, rešerše, údaje, fakta. A něco se začne rýsovat. Je možné, že co napíšete první týden, druhý zavrhnete, ale už budete vědět, co a jak.
Na další čtení už moc času není. Zpracujte to, co jste už přečetla.
Přestaňte plašit a vezměte do ruky tužku...zaškrtávejte, dělejte si poznámky..
Ale hlavně už přestaňte plašit a začněte
Jenže jsem psala, že tam nic použitelnýho není...ani čárka! Nic...mám mít tři zdroje na stránce a kde je asi mám vzít...nemohu vycházet z jednoho novinového článku, který odpovídá mému tématu!
Když budou zdroje dva nebo jeden nebo žádnej, vono se to taky nezblázní. Aspoň budete mít o to víc vlastní tvorby a myšlének.
Vedoucí práce vás průběžně nekontroluje? Co mu předkládáte? Nic?
Není součástí každé práce praktická část - aplikace vymyšlené teorie/postupu/systému/návrhu, stavba/sestrojení něčeho, schemata, grafy a tak, testování, ověřování, iterace a návrhy na zlepšení původního návrhu? A tam, kde už nic jiného nejde, alespoň "praxe" tím slavným dotazníkovým průzkumem? To taky nemáte?
Doporučuji posunout termín, jít ke zkouškám až v září (nebo kdy), vymyslet jiné téma a začít hned. Nevím, jaké máte téma, ale ani s tímto příštupem to rozhodně nemáte šanci zvládnout.
Tak šance zvládnout to je, jelikož od nás z kruhu ještě nezačal krom jedné šprtky nikdo...prý se to dá napsat za týden, no pokud člověk má zdroje a já mám ho*..
Ve své odpovědi máte chybu - nikoli "dá se napsat za týden", nýbrž "dá se opsat za týden". A to vy asi hledáte. I když - disponovaný a pracovitý student by to mohl zvládnout, ale to vy asi nejste, že? A proč studentku, která ke svým povinnostem přistupuje svědomitě nazýváte šprtkou?
Pardon, ale ta otázka mě fakt, ale fakt pobavila.
Při vší upřímnosti - za měsíc bakuli nenapíšete. Netvrdím, že nebudete mít co odevzdat, ale práce hodná názvu bakalářská to rozhodně nebude. "První stupeň" VŠ má za cíl prokázat, že vás naučili zpracovávat data, kriticky o nich přemýšlet, přispět ke zpracovávanému tématu vlastním zkoumáním a samostatnými závěry (které se ne vždy musejí shodovat s tím, co se píše v odborné literatuře), vybrat si správnou literaturu a s její pomocí vypracovat bakalářskou práci.
Osobně jsem psala diplomku (protože ještě nebylo rozčleněné studium na Bc + Mgr) dva a půl roku, z toho ty dva roky trvalo zpracovat výzkum a dělat haldy poznámek ze zdrojů. Půl roku trvalo DP napsat, a to jsem ji měla jo předvařenou...
Jinými slovy, tady žádné východisko nenajdete. Nemáte literaturu (dle vlastních slov), nemáte nápad a váš vedoucí je druhý takový lempl, když vás nepřinutil dodat mu alespoň část zpracovaného textu během posledního roku nebo alespoň půlroku.
Hodně zdaru při slepování výtahů ze sekundárních zdrojů... A ještě něco - "studenti" jako vy jsou přesně ten důvod, proč jsem pro zpřísnění kritérií VŠ studia a klidně pro jeho menší dostupnost. A ta slečna z ročníku, která už Bc píše, není šprtka, ale jediná z vás, která si je vědoma ceny vzdělání.
Zjistěte si podmínky prodloužení studia o rok, abyste mohla odevzdat práci až příští rok touto dobou. Během získaného času snad najdete nějaké zdroje - hledejte i cizojazyčné, v Národní knihovně, v zahraničních knihovnách, v knihovnách specializovaných institucí, na internetu (stránka/ článek musí mít uvedeného autora!). Hlavně se ale dokopejte, protože hoří. Bohužel - jak asi víte - zdroje jste si měla zajistit ještě před volbou tématu.
Já tento rok píšu bakalářku taky. Rozhodla jsem se rozvést svoji seminární práci z předminulého semestru. Mám kompletní seznam zdrojů už od podzimu, mám osnovu, hotovo asi 15 stránek textu (což je vzhledem k osnově slabá třetina práce), obrazové přílohy, fotodokumentace a byla jsem se domlouvat v instituci, o které píšu, o přístup k jejím dokumentům. Stejně ale také dělám pod tlakem a mám pocit, že nestíhám. Pravda, mám vedoucí, která mě donutí dělat - a chtěla jsem ji už od druháku, protože se znám. Pod tlakem se pracuje nejlíp a Vy byste tedy podle této zákonitosti měla makat na 300%.
Nezlobte se, ale je třeba přestat zoufat a začít dělat.
Já měla napsanou Bc. za 14 dní a diplomku rovněž za 3 týdny. Dá se to, ale musí se začít hned. Našla bych si podobné téma nějaké jiné práce a jela po jeho zdrojích,.. určitě v nich bude něco použitelné. My měli na Bc. minimum 30 zdrojů,.. což je pohoda, protože můžete použít i odborné časopisy a publikace, sborníky, Pokud v tom máte mít výzkum, je to složitější, My měli výzkum až v diplomce. Nebudu hovořit o kvalitě práce, patrně to jen chcete mít a diplom k tomu. Nevím, jak komunikujete se školitelem,.. měl Vás asi dříve honit,.. ale pokud byste potřebovala nějakou radu klidně písněte do SZ. člověk dokáže všechno..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.