Nejste přihlášen/a.
Zakoupili jsme nový lékařský teploměr a nevím jak se střepává.Máte s tím někdo zkušenosti?
Prodej rtuťového teploměru je zakázán, místo něj se prodává galiový - jedovatá rtuť je nahrazena netoxickým galiem. Zacházení s ním je stejné jako s každým jiným analogovým teploměrem. Vynulování digitálního teploměru je popsáno v návodu, který je k teploměru přiložen.
O galiovém teploměru jsem, přiznám se, nevěděl. Tak jsem zapátral a našel jsem násleující citát z Neviditelného psa, který možná je i odpovědí na zadanou otázku:
Abych nezapomněl, objevila se i druhá, klasičtěji vyhlížející, náhražka: galiový teploměr. Ten vypadal téměř stejně, jako rtuťový, jen sloupeček v kapilárce nebyl stříbřitý, ale trochu do fialova. Stál asi třikrát tolik a NEŠEL SKLEPAT. Tedy osobně jsem se o to pokoušel u vypůjčeného (sám bych si ho nekoupil) teploměru, ale můj kancelářský biceps byl na teploměrné galium krátký. Sloupeček se ani nepohnul. Nedávno jsem našel v diskusích na netu jakýsi návod: dát do mrazáku a pak do vlažné vody. Ale opatrně, jinak praskne!
ano, ano, rťutové teploměry jsou nebezpečné, tak rozhodla ESU, nahraďte rtuť v domácnosti rťutovými "úsporkami", když vám praskne, doporučuje se nejméně 15 minut větrat a nesmíte je vhazovat do běžného odpadu. Krásný článek byl nedávno v Reflexu, bohužel nejde odkázat neb je v sekci pro platící.
Rtotovy nebo jaky? Rtutovy normalne sklepate, chytnete na konec, kde neni meridlo a potrepete (treba jako kdybyste se ovival, kdyz je horko), rtut zacne padat. U digitalniho se toto neda
Digitalni se nijak nesetrepava, posledni udaj tam proste zustane, ale to neni dulezite. On si zacne merit zase nanovo.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.