Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Lékařský teploměr - jak se střepává?

Od: mart1999* odpovědí: 5 změna:

Zakoupili jsme nový lékařský teploměr a nevím jak se střepává.Máte s tím někdo zkušenosti?

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Prodej rtuťového teploměru je zakázán, místo něj se prodává galiový - jedovatá rtuť je nahrazena netoxickým galiem. Zacházení s ním je stejné jako s každým jiným analogovým teploměrem. Vynulování digitálního teploměru je popsáno v návodu, který je k teploměru přiložen.

O galiovém teploměru jsem, přiznám se, nevěděl. Tak jsem zapátral a našel jsem násleující citát z Neviditelného psa, který možná je i odpovědí na zadanou otázku:

Abych nezapomněl, objevila se i druhá, klasičtěji vyhlížející, náhražka: galiový teploměr. Ten vypadal téměř stejně, jako rtuťový, jen sloupeček v kapilárce nebyl stříbřitý, ale trochu do fialova. Stál asi třikrát tolik a NEŠEL SKLEPAT. Tedy osobně jsem se o to pokoušel u vypůjčeného (sám bych si ho nekoupil) teploměru, ale můj kancelářský biceps byl na teploměrné galium krátký. Sloupeček se ani nepohnul. Nedávno jsem našel v diskusích na netu jakýsi návod: dát do mrazáku a pak do vlažné vody. Ale opatrně, jinak praskne!

(in: neviditelnypes.lidovky.cz/...)

alf*

ano, ano, rťutové teploměry jsou nebezpečné, tak rozhodla ESU, nahraďte rtuť v domácnosti rťutovými "úsporkami", když vám praskne, doporučuje se nejméně 15 minut větrat a nesmíte je vhazovat do běžného odpadu. Krásný článek byl nedávno v Reflexu, bohužel nejde odkázat neb je v sekci pro platící.

martinaa*
hodnocení

1x

Rtotovy nebo jaky? Rtutovy normalne sklepate, chytnete na konec, kde neni meridlo a potrepete (treba jako kdybyste se ovival, kdyz je horko), rtut zacne padat. U digitalniho se toto neda:)

doplněno 29.04.11 09:56:

Digitalni se nijak nesetrepava, posledni udaj tam proste zustane, ale to neni dulezite. On si zacne merit zase nanovo.

hodnocení

0x

Nový rtuťový lékařský teploměr byste správně neměli mít možnost koupit.

Digitální se skutečně nestřepává; můžete ho případně nechat "vychladnout", ale není to třeba

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]