Ahoj, potřeboval bych pomoci s jedním příkladem ze stechiometrie. Mám v prezentaci tento slide, ale nemůžu přijít na to, jak se dospělo k tomuto výsledku. Vím, ze pro určení hmotnostních procent je zapotřebí vzorce , ze ve jmenovateli mám normálně sečíst hodnoty těch molarnich hmotnosti jednotlivých prvku krát těmi moly u těch jednotlivých prvku a v čitateli krátit molem prvek kterého hmotnostní procento hledáme, ale němužu najít výsledek. Třeba minerál Olivin a prvky Fayalit a Forsterit mi to hodí špatnou hodnotu. Je pravda, ze mám příklady, kde jsem to počítal bez těch kyslíku, ale teď je to s těmi kyslíky a nevím, jestli tam je problém, ze počítám špatně ty kysliky kde dávám hodnotu molární hmotnosti 16 nebo to mam započítat s toho empirickeho vzorce. Přílazim dva snímky, kde to mám vypočítáne, šle nemůžu se dopracovat zpětné jak mám dospět k vyjádření těch koncových členů. Poradíte mi?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.