Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, s přítelem a s dcerkou jedeme příští rok do Německa, a problém je v tom, že já si toho moc nevzpomínám ze základky z Německého jazyka a přítel je to samé. Potřebuju poradit, ať poppřípadně nekupujeme spousty cédeček a knik ohledně němčiny, než natrefíme na to správné, pro mě je velice důležíté se umět vyjádřit u doktora ohledně malé a pro přítele, ať se domluví na pracáku a v práci , přítel má výhodu že pracoval před tím 5 let v irsku takže anglicky se domluví. Prosím o radu co je pro nás vhodné a jestli bude někdo hodný, tak ať nám někdo napíše i jak máme postupovat. Moc Vám děkuji za odpověď
"kalu", je už sice listopad a první čtvrtletí výuky pryč, ale přesto radím, abyste s přítelem začali chodit alespoň na ten jeden rok do jazykového kurzu, určitě něco pochytíte a pak se budetelépe orientovat v cizí zemi. Na kurzu Vám řeknou, jakou učebnici si koupit a hlavně vás bude více a budete se učit i odposlechem. - pt
Pokud budete pracovat, nakupovat, bavit se a vůbec žít ve 100% německém (resp. cizojazyčném) prostředí 24 hodin denně, 7 dní v týdnu, tak se naučíte i kdybyste nechtěli. Zezačátku si pomůžete angličtinou nebo "znakovou řečí", ale za půl roku budete německy i myslet
No ale pokud chcete radu, jak se připravit předem, tak moje rada je němčina od www.taxus.cz
Především nemít strach, neím do jaké části jedete, ale je tam poměrně dost česky hovořících lékařů
jinak v každoděnním životě budete mluvit maximálně do roka jak rybka Chceto mluvit a nestydět se v těch začátcích a prozatím bych ani neřešil nějakou gramatiku jako bych se prostě zaměřil na hovorovou němčinu
Ta pomohla bratrovi hodně, učebnice základních frází. U lékaře, ve vlaku, na letištia pod... Bylo jich tam asi cca 3,000 pokusím se od něj zjistit až se mu do Berlína dovolám, která učebnice či kniha to byla... Ale je tam 6.měsíců a mluví už dobře, plynule-... I když né každý je toho schopen...
Děkuji jste velice laskavý, za každou informaci budu vděčná, protože nejde přece jen o nás dva s přítelem ale o dceru. S pozdravem Lucie
ahoj tak to ja se muzu prridat k tem co toho nejsou schopni ... Ziu v nemecku rok a pripadam si ze sem zacatecnik neumim mluvit ,,, je to pro me tezky ucit se.. a mam strach mluvit prooto je to pro me tezky .. ja jim rozumim ale neumim odpovedet mam strach na ne promluvit a to je to co me brzdi jinak uz bych zvladala hodne . nemas radu jak se zbavit strachu .. byla bych ti vdecna
Nenechte se rozhodit maločecháčkama co nikdy nezvedli zadek a předem ví že nemáte čšanci - to je hloupost. Kdo se bojí, nesmí do lesa, a kdo je schopný tak se v Německu chytí. Jazyk je základ, pokud jste se učila na základce tak v hlavě to je, stačí si to obnovit. Během několika měsíců se němčina dá naučit na slušné úrovni, pak v německu se to doladí rychle. Můžete chodit na kurzy němčiny, učit se sama, koukat na německé filmy s titulkama i bez nich. To platí i pro přítele - jen angličtina je málo. Dcerka to samé, aspoň základy by měla umět. Konkrétně neporadim - nejsem němčinář.
V Německu určitě pokračujte v kurzech, choďte co nejvíc mezi lidi - sport atd., = někam kde se komunikuje a budete muset i vy. Nejen kvůli jazyku, ale i kvůli novým přátelům a známým. Být uzavřený jen mezi sebou je chyba.
Luke - ne nejsi, já nad tím kroutím hlavou už od půlnoci, jen se mi nechtělo sem cokoli dopisovat, protože při první reakci by to admin stejně vymazal. Asi pojedu do Azerbajdžánu, zdejší jazyk se učit nemusím, domluvím se rukama
Z osobni zkusenosti muzu rict, ze anglictina je v Nemecku naprosto nanic. Mozna tak prohodite par slov s nekym v praci, ale na normalni zivot ve meste potrebujete nemcinu!
Navic jestli pritel uz predem pocita s tim, ze pujde na tamejsi pracak, tak to snad radeji zustat rovnou doma a nejdrive si najit praci
Tohle stěhování bude jedno velké dobrodružství.Samotný chlap s angličtinou se tam nějak protluče,ale vzít sebou ženu a dceru mi připadá nezodpovědné.Ano,pobytem v cizí zemi se dá jazyk naučit,ale není to hned.Ty první měsíce budou hrozné,ničemu nerozumět,ne každý to zvládne.A hlavně první dny budete jazyk moc potřebovat při hledání práce,bydlení... Pochybuju,že by Váš manžel vydělal tolik,abyste si mohla dovolit být doma.Vy budete muset taky do práce.A mluvit a mluvit... Co dcerka ve školce?
Osobne bych do Nemecka jel jen s anglictinou, pritelkyni a ditetem pouze v pripade, kdy bych tam mel zajistenou praci, ve ktere se mluvi pouze nebo prevazne anglicky a tim bych tak ziskal par mesicu cas na douceni se jazyka pro kazdodenni komunikace mimo praci.
Jak jsem psal, v krame, na urade, v dome a na ulici se anglicky nedomluvite.
Mně to divné není - naopak je to nejlepší způsob, jak se ten jazyk naučit. A určitě je lepší být gastarbajtrem v Německu než nezaměstnaným v Česku.
Jojo, v Německu nedělají nic jiného, než čekají na příživníky s malým děckem. Lidi probuďte se. Krize je teď všude a cpát se někam, kde to neznám a ani se tam nedomluvím? Myslím, že je brzy vylifrujou zpátky. To není jako za sociku, že by požádali o politický azyl.
No, opravdu bezdůvodně. Nikdo jim jejich rozhodnutí nebere, ale proč si někdo myslí, že se jinde uživí líp než tady? Myslíš, že je tam lehčí práce? Nebo že jí tam je víc? Opak je pravdou. Zrovna Německo je tak přesyceno přistěhovalci, že se snaží udržet současný stav. A sorry, ale jak se díváš na poláky a ukrajince, co nám tady berou práci a neumí kváknout - tak Němci se na čecha nemluvícího německy koukají ještě hůř. A můj osobní názor - utéct bez boje za lepším živobytím je srabárna hodna vrahů Mašínů. Jak prodejná děvka.
Zdravím, jelikož se tu mluví o mě, tak bych některým z Vás chtěla objasnit, že nejsme tak hloupí jak si myslíte, samozřejmě že přítel pojede jako první, a zařídí vše abych já a dcera mohla jet za ním, jedeme tam protože malá má dva roky, a nebaví nás sedět na zadku a makat celý měsím za zku... cca (jak je v česku typické) 15 000kč jestli to stačí Vám, nebo jestli máte lépe placenou praci tak zavidím, přítel je podnikatel a je na pytel, že se motají poláci čechům do práce a ještě k tomu za tak směšné peníze! dneska lidi nezajímá kvalita ale cena, tak tím pádem nezbývá podnikatelům v Česku než dělat za takové směšné peníze.Oba dva si moc dobře uvědomujeme, že to bude ze začátku boj.Nepatříme mezi lidi co se hned vzdávají. Každý kdo přijede do ciziny si musí vyřídit důležité věci aby tam mohl bydlet a pracovat, tak proto aby se domluvil na těch úřadech, tím pádem se omlouvám za špatné vyjádření. Přítel tam práci jistou má, jinak by tam nejel. Děkuji za Vaše názory
že se motají poláci čechům do práce - v německu se motají češi němcům
jinak přeju hodně štěstí , měl jsem to udělat taky ,ale neměl jsem na to " koule "
každý ví, že všude se mají líp než my tady v Česku,protože tady u nás ty podmínky jsou horší a horší a politici nám to tu ještě víc ztěží, jak si všímám co vše plánují do budoucna, každý mi dá za pravdu, že co se to tu děje je už fakt neakceptovatelné. Proto pořád někdo odjíždí do ciziny a i když se nemají kolikrát tak jak chtěli, tak zůstavají protože pořád se tam mají líp než tady. To je můj názor.
No, pokud manžel práci má, tak to je o něčem jiném, ale zezačátku jsi tvrdila, že se potřebuje domluvit německy na pracovním úřadě? Jinak pokud si myslí, že když tady měl jako živnostník 15t, že v německu dostane víc, tak ať to zkusí, vyvracet ti to nebudu, ale počítej s tím, že prvních 5 let na tom bude možná ještě hůř a navíc na něj všichni budou koukat mezi prsty jako na příživníka, protože přesně jako tady berou Poláci práci nám a nadáváme na ně jak na póvl, tak úplně stejně na tebe budou koukat Němci. A navíc - oni to umějí dát najevo mnohem líp než my, věř mi, zažil jsem to.
kalu: Z Vašeho dotazu na první pohled vyplynulo,že do Německa jedete všichni najednou a že Váš manžel půjde na pracák,aby si našel práci.Nemůžete se proto divit,že jste dostala tolik negativních odpovědí.
Docela by mě zajímalo,i když to samozřejmě psát nemusíte,co Váš manžel bude dělat.Taky je možné,že se dostane do party s dalšími Čechy nebo Poláky.
Všem se omlouvám strašně špatně jsem se vyjádřila asi jak ... já to tušila že se na nás tak budou divat, ale pořád doufám že to tak nebude. Přítel tam bude dělat pro nějakou realitku která kupuje rodinné domy a ném přítelovi je, aby je zrekonstruoval aby se ty domy zhodnotili a placený je procentualně. Doufám že jsem to zas nepomotala a všichni jste mě pochopili :D
Co konkrétně bude Váš přítel dělat? Při rekonstrukcích se bude muset domlouvat se zadavateli, dodavateli, úřady, řemeslníky, ... na vše bude potřebovat němčinu.
Totéž bude platit pro Vás - při nákupech, domlouvání oprav, rozhovory s domácím/sousedy, u lékaře... Podle mne by bylo lepší alespoň rok intenzivně věnovat němčině a potom teprve vyjet.
Jedno je jisté, pokud máte být v Německu bráni opravdu vážně, co se práce týká, bez slušné němčiny to nepůjde. To už asi je nadějnější v Anglii s horší angličtinou. Já kupříkladu se začínám učit němčinu, abych rozšířil svoje možnosti, ale rozhodně bych to nezkoušel, dokud nebudu umět komunikovat alespoň slušně. No nic, každopádně hodně zdaru.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.