Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zapeklitá matematická uloha

Od: spacir* odpovědí: 17 změna:

Pan Tik a pan Tak prodávali budíky v prodejnách Pred rohem a za rohem.Pan Tik tvrdil,ze Před rohem prodali o 30 budiku vice nez za rohem,zatimco pan TAk tvrdil ze pred rohem prodali trikrat vice budiku nez za rohem,Nakonec se ukazalo,ze TIK i TAK meli pravdu.Kolik budiku prodali v obou prodejnach celkem? Dekuji z a informaci a vysledku,sam jsem z toho jele:-D

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lamia*
hodnocení

4x

Fakt je výsledek patrný na první pohled, ale pro řešení příštích podobných úloh je to obyčejná rovnice o dvou neznámých. Takže polopatě:

Obchod před rohem = x

Obchod za rohem = y

x = y + 30 (o 30 více)

x = 3y (třikrát více)

-

3y = y + 30 (místo x dosadíme 3y protože x = 3y)

3y - y = 30

2y = 30 / :2

y = 15

... y máme a počítáme x

x = y + 30 (nebo také x = 3y)

x = 15 + 30

x = 45

Obchod Před rohem tedy prodal 15 budíků, obchod Za rohem prodal 45 budíků. Celkem 60 budíků.

Kapišto?

miljan*
21.11.10 13:56
hodnocení

0x

?60? *klik*

hodnocení

0x

mně vyšlo 60

pravdomluvny*
hodnocení

0x

Primitivní úloha. Dá se řešit zpaměti. Přemýšlej. Nebo si to vyjádři pomocí vzorce.

marenka*
hodnocení

0x

Já bych řekla 40

doplněno 21.11.10 14:03:

Jo v obou prodejnách celkem 50

miljan*

Máme 40,50,60, kdo přihodí další. *placni*

tlapka*

To vám přece "nesedí" ta podmínka, že se prodalo 3x více, jestli myslíte 10 a 40... ;)

tlapka*
hodnocení

0x

Zadání zní hrozivě, ale tak těžké to není. Víte, že obě výpovědi jsou pravdivé, musí tedy tvrdit svým způsobem to stejné. Matematicky to vyjádříme jako "rovná se". :)

Zbývá jen formulovat matematicky jejich tvrzení. Jeden z obchodů si označte jako X a pomocí něho pak vyjádřete, jak se liší od situace v druhém obchodě.

Vznikne jednoduchá rovnice, jejímž výsledkem je, kolik se prodalo v jednom obchodě. Druhý snadno dopočtete. :)

Výsledek mi vyšel správně, tak snad jsem to tady dobře vysvětlila a deberete se k němu taky. ;)

jirbar*
hodnocení

0x

No a u Tika stál budík 30 Kč a koupili si ho 3 študáci. Každý dal 10 Kč. Tik si povídá, Tak by ho nechal levněji a tak poslal učedníka ať jim vrátí 5 Kč. Ten ovšem dal každému korunu a dvě si nechal. Každý študák tedy zaplatil 9 Kč což je 27,- Kč , 2 Kč měl učedník a koruna je v háji.

asdf*

Uvažujete špatně.

Peníze u prodavače: 10+10+10-5 = +25 Kč

Peníze u studentů: -10 - 10 -10 +3 = -27 Kč

Peníze u učedníka: 5-3 = 2 Kč

a když to sečteme vychází opět 30.

asdf*

Pardon, když to sečteme vychází samozřejmě 0 - žádné peníze nepřebývaly ani neubyly

jirbar*

Kdo by to řekl?

Tuhle úlohu znám vcelku dobře, ale z toho tvýho vysvětlení nejsem ale vůbec moudrej. Kdybych nevěděl jak to je tak bych byl i nadále nevědoucí.

spacir*
hodnocení

Tak nevim jestli sis precetl zadani tam o zadnych penezich neni rec!

jirbar*

To si jako myslíš, že to nevíme?

spacir*
hodnocení

No asi ne,v otázce jsem se totiž ptal na uplně jinou věc!

jirbar*

Už toho nech

doplněno 24.11.10 13:53:

To ti ještě nedošlo že každý na první pohled vidí těch 15 před a 45 za rohem.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]