Nejste přihlášen/a.
Pan Tik a pan Tak prodávali budíky v prodejnách Pred rohem a za rohem.Pan Tik tvrdil,ze Před rohem prodali o 30 budiku vice nez za rohem,zatimco pan TAk tvrdil ze pred rohem prodali trikrat vice budiku nez za rohem,Nakonec se ukazalo,ze TIK i TAK meli pravdu.Kolik budiku prodali v obou prodejnach celkem? Dekuji z a informaci a vysledku,sam jsem z toho jele
Fakt je výsledek patrný na první pohled, ale pro řešení příštích podobných úloh je to obyčejná rovnice o dvou neznámých. Takže polopatě:
Obchod před rohem = x
Obchod za rohem = y
x = y + 30 (o 30 více)
x = 3y (třikrát více)
-
3y = y + 30 (místo x dosadíme 3y protože x = 3y)
3y - y = 30
2y = 30 / :2
y = 15
... y máme a počítáme x
x = y + 30 (nebo také x = 3y)
x = 15 + 30
x = 45
Obchod Před rohem tedy prodal 15 budíků, obchod Za rohem prodal 45 budíků. Celkem 60 budíků.
Kapišto?
Zadání zní hrozivě, ale tak těžké to není. Víte, že obě výpovědi jsou pravdivé, musí tedy tvrdit svým způsobem to stejné. Matematicky to vyjádříme jako "rovná se".
Zbývá jen formulovat matematicky jejich tvrzení. Jeden z obchodů si označte jako X a pomocí něho pak vyjádřete, jak se liší od situace v druhém obchodě.
Vznikne jednoduchá rovnice, jejímž výsledkem je, kolik se prodalo v jednom obchodě. Druhý snadno dopočtete.
Výsledek mi vyšel správně, tak snad jsem to tady dobře vysvětlila a deberete se k němu taky.
No a u Tika stál budík 30 Kč a koupili si ho 3 študáci. Každý dal 10 Kč. Tik si povídá, Tak by ho nechal levněji a tak poslal učedníka ať jim vrátí 5 Kč. Ten ovšem dal každému korunu a dvě si nechal. Každý študák tedy zaplatil 9 Kč což je 27,- Kč , 2 Kč měl učedník a koruna je v háji.
Uvažujete špatně.
Peníze u prodavače: 10+10+10-5 = +25 Kč
Peníze u studentů: -10 - 10 -10 +3 = -27 Kč
Peníze u učedníka: 5-3 = 2 Kč
a když to sečteme vychází opět 30.
Tuhle úlohu znám vcelku dobře, ale z toho tvýho vysvětlení nejsem ale vůbec moudrej. Kdybych nevěděl jak to je tak bych byl i nadále nevědoucí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.