Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Elektronová konfigurace

Od: zhnka* odpovědí: 0

Dobrý den,

Pamatuji si 4 pravidla elektronové konfigurace. Ale v PSP jsem našel prvky, u nichž mi jejich konfigurace jde proti pravidlům. Například lanthan (La). Prvek před ním (Ba) již obsadil 6s svými dvěma elektrony a lanthan, který má o elektron více, bude musit tento elektron mít v dalším obritalu. Chce samozřejmě do toho s nejnižší možnou energií. Další orbital se stejnou energií jako 6s (6 + 0 = 6) není, tudíž bych přešel na vyšší energii – 7. To máme buď 5d (5 + 2 = 7), nebo 4f (4 + 3 = 7). Teď bych aplikoval pravidlo, že jsou-li orbitaly se stejnou energií, obsazen je ten s nižším hlavním kvantovým číslem. To by byl 4f, ale v PSP je [Xe]6s5d. Proč je v PSP obsazen 5d, ačkoliv je to proti pravidlům? Také mě pak mate, že cer (Ce) má konfiguraci [Xe]6s(2)5d(1)4f(1). Proč najednou další elektron jde do tohoto orbitalu? A proč u praseodymu je konfigurace [Xe]6s(2)4f(3)?

Jsou to výjimky, nebo jsou na to další pravidla?

Děkuji za odpověď.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma elektronová konfigurace

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]