Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Standardizace a normalizace dat?

Od: petra1999 odpovědí: 0

Dobrý den, čeká mě zkouška ze statistiky a nějak se nemužu poprat s pojmem standardizace a normalizace. Nemohl by mi to někdo trochu osvětlit na nějakém příkladu. v materiálu mám napsané jen toto:
standardizace
provádí se při různorodosti jednotek u jednotlivých atributů
● váha 56000 g
● teplota těla 39,5°C
● výška 164 cm
● odstraní závislosti na jednotkách měření
normalizace
● normalizací objektů s reálnými atributy rozumíme odstranění závislosti dat na velikosti objektů
Jestli to dobře chápu ta pokud bych chtěl shlukovat pacienty a kžadý atribut je v jiné jednotce tak musím standardizovat abych dostala v každím sloupci poměrná data. U normlizace mám popsaného člověka třeba délka paží rukou, nohou celého těla sice je to všechno v cm ale musím normalizovat?
díky za rady

Petra

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]