Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nemám dodělanou střední školu -chci se vrátit

Od: martinos odpovědí: 15 změna:
Dobrý den,
Studoval jsem 4 roky na gymnáziu, vždycky jsem to prolizal, ale během 4 ročníku jsem odešel ze školy, protože jsem byl psychicky hodně na dne. V dětství jsem byl totiž hodně zneužívaný a hodně se to na mě během dospívání podepsalo. Zjistil jsem to ale až po nějaké době, co jsem z gymplu odešel, když mě rodiče poslali k psychologovi, protože si všimli, že nejsem moc normální... Za ty 2 roky, co jsem odešel, jsem se z toho už celkem psychicky "probral" a hodně se toho i naučil jak to venku chodí díky práci, kterou jsem si našel... a chci si tu střední dodělat a případně i jít na vysokou (co taky s gymplem že), ale chtěl bych jít na jinou školu, ne na tu starou, protože tam jsem si nadělal dost problémů, dostával jsem se tam stále jen do problémů, stále mě učitelé řešili atd a bojím se, nebo spíš vím, že by tam má dřívější pověst a vztah s učiteli měl špatný vliv na můj prospěch a na maturitu.
Chtěl bych se zeptat, jestli jde nastoupit na jiný gymnázium přímo do posledního ročníku? Že bych se optal na jiná gymnázia v okolí, jestli tam mají volné místo pro budoucí čtvrťáky. Funguje to tak? Jak a co bych měl udělat? Cokoliv užitečného napište, budu Vám moc vděčný.
Negativní komentáře si prosím nechte

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Naopak si myslím, že by učitelé ocenili, jak jste se srovnal a vyšli by vám vstříc. Dojděte za ředitelem svého gymnázia.

hodnocení

2x

Tak pochybuji, že by jiné gymnázium umožnilo opakoval jen poslední ročník studentovi jiného ústavu - navíc, když sám přiznáváte, že to studium nebylo valné. Což, předpokládám, mělo dopad i na Vaše vysvědčení.

Ale nejlépe by asi bylo zeptet se přímo ředitele daného gymnázia. Ten asi jako jediný tento problém dokáže naprosto konkrétně zodpovědět.

Ale přece máte v každém případě možnost studovat dálkově, ne?

martinos
hodnocení

O té dálkové jsem taky kdysi přemýšlel, ale tam vím, že to je na 5 let... Takže kolik bych případně studoval roků, když mám dodělaný jen tretak? Ano, bych se potom sám optal dané školy, ale lepší vědět předem toho víc
lmgify

Dálkové i kombinované studium trvají 4 roky. Předchozí absolvované roky uznává ředitel nové školy.

martinos
hodnocení

stredniskoly.cz/...
Jenže tady píšou, že ta dálková trvá 5 let. Je to jediné gymnázium v kraji, které umožňuje dálkové studium, tak nevím no. Já bych nechtěl zbytečně ztrácet víc než rok na střední (ale jestli to jinak nepůjde, tak musím), okolí má na mě příliš velké nároky (nebudu psát detaily) a já navíc ani nechci moc marnit časem. Nemyslíte, že lepší volba bude požádat na denním? Nebo je i tu šance u té výše zmíněné dálkové, že by mě mohli zařadit nejlépe do posledního ročníku popř. do předposledního?
lmgify

Tady je druhé ( prý 22 tisíc/rok).

Jestli si můžeš dovolit denní studium (a třeba pracovat po večerech nebo o víkendech), tak bych začal obcházet místní + blízké okolí (auto asi můžeš mít) (státní) gymnázia, kdo by mě přijal do čtvrťáku. Asi nejrychlejší a nejjednodušší způsob jak se za 8 měsíců dostat k maturitě.

lmgify

je i tu šance u té výše zmíněné dálkové, že by mě mohli zařadit nejlépe do posledního ročníku popř. do předposledního?

To my nedokážeme říct, kolik ti toho ředitel uzná a ve výsledku do jakého ročníku tě to tak umístí.

Různí ředitelé asi budou mít různý názor na to, kolik toho uznají, proto doporučuji obejít jich více. Méně prestižní ústavy s celkově horšími výsledky budou podle mě ochotny uznat více (tvoje bývalé známky budou více v souladu s tím, co jsou zvyklí tam vidět), ale je to jen moje domněnka.

Nepsal jsi, jaké jsi měl známky ("... vždycky jsem to prolizal ...").

Jestli máš oficiální kázeňské ("... jsem si nadělal dost problémů, dostával jsem se tam stále jen do problémů, stále mě učitelé řešili ...") záznamy (dvojky z chování, ředitelské důtky), tak to je pro nového ředitele výrazné varování, protože nikdo nechce problémáře. Na druhou stranu ty tam zjevně jdeš jako jiný, napravený člověk s odstupem pár let a životními zkušenostmi. Proto jsem také radil setkání tváří v tvář s řediteli s tvými dokumenty, kde to můžeš vysvětlit. Čistě na papíře tvoje čísla asi vypadají strašně ("o někoho takového tady nemáme zájem").

lmgify
hodnocení

2x

Předpokládám, že jsi studia zanechal a nemáš ho jen přerušené.

O zařazení do vyšších ročníků rozhoduje ředitel školy - viz zákon. Mimochodem přečti si celou čtvrtou část toho Školského zákona (tu o středním vzdělání). Jsou tam popsané věci, které tě určitě budou zajímat. Zníš jako někdo, kdo už to má v kebuli srovnané a ty paragrafy bude považovat za lahůdku. Takové lidi tady máme nejraději - vědí, co chtějí a jdou cíleně za tím. Škoda, že se to v naprosté většině případů týká někoho, kdo si předtím úmyslně vlastní vinou pod sebou ve škole uřízl větev a střelil se opakovaně do obou nohou. Na druhou stranu lépe napravit vlastní blbost později než nikdy. V tvojem případě to tak tvoje chyba nebyla, ale plácáš se ve stejném blátě jako ti ostatní, kterým jsme zde pomohli.

Sjednej si (co nejdříve) schůzku s novým ředitelem, přines všechna vysvědčení, účast ve školních soutěžích, klubech atd., vysvětli mu, proč jsi skončil před maturitou, proč jsi měl špatné známky, proč chceš znovu studovat (máš vyřešené minulé problémy, chceš na VŠ), proč chceš jinou školu (nový start v novém - minulostí nezatíženém - místě) a ředitel rozhodne. Myslím, že i třeťák bude dobrá šance (nevím, jaké jsi měl ve třeťáku známky na vysvědčení). Čtvrťák by byl super - 9 měsíců a máš dokončené střední vzdělání.

Oficiální seznam gymnázií - najdi si tam svoji novou školu nebo si naklepej jiné volby (soukromé školy, večerní nebo dálkové studium atd.)

Hodně štěstí !

Ještě počkej, s čím přijde @iz. Ta do toho vidí mnohem lépe.

martinos
hodnocení

Dobrá, děkuju moc :) tohle jsem fakt nečekal, že mi to takto někdo rozepíše. Určitě si z toho několik věcí vezmu, bude se mi to hodit ...jinak, taková hloupá otázka, ale jak bych měl přímo toho ředitele školy prvně kontaktovat? Mailem, telefonem, nebo tam přímo zajít?
lmgify

Na webu školy je telefon na ředitele nebo spíše sekretariát školy. Domluv si schůzku telefonicky. Osobně si zajít domluvit schůzku neuškodí, jen to zabere čas a ředitel tam asi nebude (nesedí v kanceláři celý den), takže stejně budeš asi jednat se sekretářkou stejně jako na telefonu.

Jestli není info na jejich webu, zkus online telefonní seznam.

Technicky všechny ty papíry s sebou asi potřebovat nebudeš (na uznání dosavadního vzdělání bude formulář), ale chceš vypadat jako někdo, kdo má zájem na studium, nebude zdrojem problémů a zapadne do běžného dění ve škole.

martinos
hodnocení

Jenom můžu se prosím Vás zeptat, jaký je rozdíl mezi zanechaným a přerušeným studiem? A v případě, že bych ho měl přerušené, co by bylo v případě žádání o studiu na jiné škole jiné? Jen tak by mě to zajímalo, každá informace se mi hodí. Děkuji za případnou odpověď :)
lmgify

Přerušení = obdoba zmáčknutí PAUSE; max na 2 roky, povolení na základě žádosti k řediteli; vracíš se tam, kde jsi byl ve studiu před přerušením, jakoby žádné přerušení ani nebylo

Zanechání = oznámené (odst.1) nebo neoznámené (odst.2) ukončení SŠ studia

I kdyby jsi měl přerušeno (nepravděpodobné, ale ověř s rodiči), tak ti asi už stejně propadla ta 2-letá lhůta (ověř s ředitelem svojeho gymnázia s tím, že i při nepropadnutí lhůty přerušení bys hned žádal o přestup).

iz*
hodnocení

0x

@Lmgify (nezahálel jste > radíte dobře), děkuji za důvěru.

Nevím, jak to bude na jiných středních školách, ale já mám zkušenost s tím, že ředitelé neradi povolují přestup do maturitních ročníků, chtějí žáky lépe poznat (radši je přijímají do 2. nebo 3. ročníku).

Já bych poradila pokusit se spíše dokončit tu školu, na které jste začal. Chápu, že z té představy můžete nyní mít nepříjemný pocit, ale věřte mi, že i učitelé jsou lidé, kteří dokáží změnu (nejen) chování a přístupu ke škole a snahu napravit předchozí "nepřístojnosti" ocenit.

I na mne působíte dojmem, že jste si srovnal priority, že víte, co chcete, a že proto dokážete udělat, co bude potřeba. Vidíte, už jsme dva, a to Vás neznáme. Budete-li s ředitelem a učiteli své školy mluvit osobně, přesvědčíte je podle mne snáze než cizí lidi v internetu.

Píšete, že nechcete ztrácet moc času. Podle mne byste jej nejméně ztratil na původní škole, kde se mi zdá možnost zařazení rovnou do 4. ročníku nejpravděpodobnější. Zvažte i to, že byste si zde nemusel zvykat na nové vyučující, nebo na (trochu) jiné nároky vyučujících. Příprava k maturitě by zde pro Vás byla nejsnazší.

martinos
hodnocení

0x
Zdravím ještě jednou.
Za ty 3 měsíce jsem si to ještě potřeboval v hlavě srovnat, protože se mi v životě stále děly věci, ať už v rodině, vztazích, penězi, nemoc v rodině, takže času moc nebylo, ale už jsem na tohle připraven. Nemyslíte si, že bude na tohle teď pozdě tohle vyřizovat? Jako chci si to dodělat teď POUZE dálkově. Mám celkem obavy, protože chci už od příštího roku, protože času je málo a bojím se, že teď by bylo jaksi pozdě tohle řešit.
Navíc teď nemám moc peněz, ale do té doby (září) budu mít určitě dost peněz, abych toho utáhl (ale tohle je jiný příběh, tohle nebudu řešit, jak to mám). Tohle jim vadit teď bude? Nebo kdy se tohle vůbec platí?
lmgify

Přijímání do vyšších ročníků má vždy volnější, individuální charakter. Dálkové a soukromá škola to jen umocňuje. Pozdě určitě není. Obě gymnázia přijímají ještě i teď do denního. Volej a domluv si schůzku ale co nejdříve. HNED DNES NEBO ZÍTRA !

Minimálně ta AKADEMY nabízí splátkový kalendář. Dohledal bych více info, ale jejich web je strááášněěěě pooomaaaalýýýýý.

Globe: "Přijímání žáků v průběhu celého kalendářního roku.", "vzdělávaní dospělých dle individuálního vzdělávacího plánu bez omezení", zápisné + 1-2 spl/...

AKADEMY

Globe

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]