Nejste přihlášen/a.
Tak pochybuji, že by jiné gymnázium umožnilo opakoval jen poslední ročník studentovi jiného ústavu - navíc, když sám přiznáváte, že to studium nebylo valné. Což, předpokládám, mělo dopad i na Vaše vysvědčení.
Ale nejlépe by asi bylo zeptet se přímo ředitele daného gymnázia. Ten asi jako jediný tento problém dokáže naprosto konkrétně zodpovědět.
Ale přece máte v každém případě možnost studovat dálkově, ne?
Tady je druhé ( prý 22 tisíc/rok).
Jestli si můžeš dovolit denní studium (a třeba pracovat po večerech nebo o víkendech), tak bych začal obcházet místní + blízké okolí (auto asi můžeš mít) (státní) gymnázia, kdo by mě přijal do čtvrťáku. Asi nejrychlejší a nejjednodušší způsob jak se za 8 měsíců dostat k maturitě.
je i tu šance u té výše zmíněné dálkové, že by mě mohli zařadit nejlépe do posledního ročníku popř. do předposledního?
To my nedokážeme říct, kolik ti toho ředitel uzná a ve výsledku do jakého ročníku tě to tak umístí.
Různí ředitelé asi budou mít různý názor na to, kolik toho uznají, proto doporučuji obejít jich více. Méně prestižní ústavy s celkově horšími výsledky budou podle mě ochotny uznat více (tvoje bývalé známky budou více v souladu s tím, co jsou zvyklí tam vidět), ale je to jen moje domněnka.
Nepsal jsi, jaké jsi měl známky ("... vždycky jsem to prolizal ...").
Jestli máš oficiální kázeňské ("... jsem si nadělal dost problémů, dostával jsem se tam stále jen do problémů, stále mě učitelé řešili ...") záznamy (dvojky z chování, ředitelské důtky), tak to je pro nového ředitele výrazné varování, protože nikdo nechce problémáře. Na druhou stranu ty tam zjevně jdeš jako jiný, napravený člověk s odstupem pár let a životními zkušenostmi. Proto jsem také radil setkání tváří v tvář s řediteli s tvými dokumenty, kde to můžeš vysvětlit. Čistě na papíře tvoje čísla asi vypadají strašně ("o někoho takového tady nemáme zájem").
Předpokládám, že jsi studia zanechal a nemáš ho jen přerušené.
O zařazení do vyšších ročníků rozhoduje ředitel školy - viz zákon. Mimochodem přečti si celou čtvrtou část toho Školského zákona (tu o středním vzdělání). Jsou tam popsané věci, které tě určitě budou zajímat. Zníš jako někdo, kdo už to má v kebuli srovnané a ty paragrafy bude považovat za lahůdku. Takové lidi tady máme nejraději - vědí, co chtějí a jdou cíleně za tím. Škoda, že se to v naprosté většině případů týká někoho, kdo si předtím úmyslně vlastní vinou pod sebou ve škole uřízl větev a střelil se opakovaně do obou nohou. Na druhou stranu lépe napravit vlastní blbost později než nikdy. V tvojem případě to tak tvoje chyba nebyla, ale plácáš se ve stejném blátě jako ti ostatní, kterým jsme zde pomohli.
Sjednej si (co nejdříve) schůzku s novým ředitelem, přines všechna vysvědčení, účast ve školních soutěžích, klubech atd., vysvětli mu, proč jsi skončil před maturitou, proč jsi měl špatné známky, proč chceš znovu studovat (máš vyřešené minulé problémy, chceš na VŠ), proč chceš jinou školu (nový start v novém - minulostí nezatíženém - místě) a ředitel rozhodne. Myslím, že i třeťák bude dobrá šance (nevím, jaké jsi měl ve třeťáku známky na vysvědčení). Čtvrťák by byl super - 9 měsíců a máš dokončené střední vzdělání.
Oficiální seznam gymnázií - najdi si tam svoji novou školu nebo si naklepej jiné volby (soukromé školy, večerní nebo dálkové studium atd.)
Hodně štěstí !
Ještě počkej, s čím přijde @iz. Ta do toho vidí mnohem lépe.
Na webu školy je telefon na ředitele nebo spíše sekretariát školy. Domluv si schůzku telefonicky. Osobně si zajít domluvit schůzku neuškodí, jen to zabere čas a ředitel tam asi nebude (nesedí v kanceláři celý den), takže stejně budeš asi jednat se sekretářkou stejně jako na telefonu.
Jestli není info na jejich webu, zkus online telefonní seznam.
Technicky všechny ty papíry s sebou asi potřebovat nebudeš (na uznání dosavadního vzdělání bude formulář), ale chceš vypadat jako někdo, kdo má zájem na studium, nebude zdrojem problémů a zapadne do běžného dění ve škole.
Přerušení = obdoba zmáčknutí PAUSE; max na 2 roky, povolení na základě žádosti k řediteli; vracíš se tam, kde jsi byl ve studiu před přerušením, jakoby žádné přerušení ani nebylo
Zanechání = oznámené (odst.1) nebo neoznámené (odst.2) ukončení SŠ studia
I kdyby jsi měl přerušeno (nepravděpodobné, ale ověř s rodiči), tak ti asi už stejně propadla ta 2-letá lhůta (ověř s ředitelem svojeho gymnázia s tím, že i při nepropadnutí lhůty přerušení bys hned žádal o přestup).
@Lmgify (nezahálel jste > radíte dobře), děkuji za důvěru.
Nevím, jak to bude na jiných středních školách, ale já mám zkušenost s tím, že ředitelé neradi povolují přestup do maturitních ročníků, chtějí žáky lépe poznat (radši je přijímají do 2. nebo 3. ročníku).
Já bych poradila pokusit se spíše dokončit tu školu, na které jste začal. Chápu, že z té představy můžete nyní mít nepříjemný pocit, ale věřte mi, že i učitelé jsou lidé, kteří dokáží změnu (nejen) chování a přístupu ke škole a snahu napravit předchozí "nepřístojnosti" ocenit.
I na mne působíte dojmem, že jste si srovnal priority, že víte, co chcete, a že proto dokážete udělat, co bude potřeba. Vidíte, už jsme dva, a to Vás neznáme. Budete-li s ředitelem a učiteli své školy mluvit osobně, přesvědčíte je podle mne snáze než cizí lidi v internetu.
Píšete, že nechcete ztrácet moc času. Podle mne byste jej nejméně ztratil na původní škole, kde se mi zdá možnost zařazení rovnou do 4. ročníku nejpravděpodobnější. Zvažte i to, že byste si zde nemusel zvykat na nové vyučující, nebo na (trochu) jiné nároky vyučujících. Příprava k maturitě by zde pro Vás byla nejsnazší.
Přijímání do vyšších ročníků má vždy volnější, individuální charakter. Dálkové a soukromá škola to jen umocňuje. Pozdě určitě není. Obě gymnázia přijímají ještě i teď do denního. Volej a domluv si schůzku ale co nejdříve. HNED DNES NEBO ZÍTRA !
Minimálně ta AKADEMY nabízí splátkový kalendář. Dohledal bych více info, ale jejich web je strááášněěěě pooomaaaalýýýýý.
Globe: "Přijímání žáků v průběhu celého kalendářního roku.", "vzdělávaní dospělých dle individuálního vzdělávacího plánu bez omezení", zápisné + 1-2 spl/...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.