Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer. Já už si vážně nevím rady. Prosím o vaše rady a názory. Jsem vyučená kadeřnice, ale toto povolání vykonávat nechci.(osobní důvody) Tak přemýšlím, co mám dělat a jak to mám udělat. Jelikož nechci dělat tu kadeřnici, tak přemýšlím, že si udělám ještě výuční list v potravinářství (cukrář/pekař) nebo v gastronomii (kuchař). Mám možnost absolvovat formou zkrácené výuky (1 rok). No a pak, že bych si dodělala maturitu, ale nevím co první, co by bylo nejlepší. Jestli si mám nejdřív udělat ten výuční list a na to navázat nástavbou společného stravování nebo se vrhnout na dálkové podnikání nebo dát přednost po vyučení podnikání před společným stravováním (u společného stravování se nematuruje z matiky ne? ) Nebo se na to mám vykašlat. Mám zůstat jen kadeřnicí a k tomu si dodělat tu maturitu ať zbytečně neztrácím čas. Jenže zase takové ty pozice, ke kterým musí být maturita, to mě vůbec neláká a ráda bych ještě něco uměla. O kurzech jsem, přemýšlela, ale nakonec se mi do toho nějak nechce. Když už, tak chci umět pořádně. Anebo se na to vykašlu na všechno a zůstanu jen s výučním listem, s tím, že se smířím, že budu moci pracovat jen někde ve výrobě. Chci toho umět hodně, práce rukama mě baví, ale zase nechci ztrácet čas a bojím se, že to bude náročné a nezvládnu to. Co byste na mém místě dělali? Jak byste se rozhodli vy? Díky
Dobrý den.
Zatím skáčete od kadeřnice, pekařky až po podnikatele. Váháte, zda u kadeřnice nakonec nezůstanete, do kursu se Vám nechce, obor s maturitou by Vás nebavil...Nejdříve si musíte ujasnit, co vlastně chcete. Co by Vás tedy bavilo dělat. Je přece jedno, jestli budete absolvovat kurs nebo obor s výučním listem Důležité je, aby Vás to vůbec bavilo. Musíte mít chut něco ve svém povolání změnit. Začít něco dělat co nejdříve.
Taky se priznam, ze jsem z toho tveho popisu nejaky zmateny. Kadernice te podle tvych slov nebavi, tak nevim, proc uvazujes o jakesi maturite (jak se lisi kadernice "s maturitou" od "normalni" kadernice?).
Momentalne to vypada, ze se rozhodujes mezi potravinarstvim a gastronomii. Vyber si to, co te bavi vice a ten rok tomu venuj. Pripada mi to jako velice dobra volba. Za pouhy rok se v podstate naucis obor, ktery te bavi a ktery by normalne trval 3 roky? Rozhodne bych toho vyuzil. Dokonce po roce muzes zkusit vystudovat dalsi rok i ten druhy obor, jestli se prave ted nedokazes rozhodnout, ktery si vybrat.
Sama pises, ze pozice "s maturitou" te nelakaji, tak proc o nich vubec premyslis? Nauc se neco, co te bavi a co by jsi chtela delat kazdy den, az se doucis a na takovy obor bez. Neni vetsi ztrata casu nez kdyz clovek studuje neco, co ho nebavi a vi, ze u toho v budoucnu stejne dlouhodobe nevydrzi, protoze ho to proste nudi. To jsou ciste ztracene roky. Ze sve zkusenosti na ucebnim oboru kadernice to moc dobre vis. Ztratila jsi tam 3 roky, ktere jsi mohla travit dozvidanim se o necem, co milujes. Neztracej dale cas a venuj se cinnostem, ktere te bavi. Vyuzij te moznosti ziskat dalsi obor za pouhy rok a v nejhorsim pripade sem za rok prijd zpatky se poradit, jestli si udelat i druhy obor nebo jak postupovat dale, kdyby jsi si chtela zvysit kvalifikaci v tom tvem novem oboru.
Moje nejlepsi rada pro tebe by asi byla: Delej v zivote to, co te bavi. Jen tak u toho vydrzis. NIKDO nevydrzi delat dlouhou dobu neco, u ceho se nudi nebo k cemu ma primo odpor. NIKDO.
Díky za rady. No mě kadeřnice ne, že nebaví, ale já se bojím stříhat cizí lidi. Mám takový blok. Stříhám jen rodinu. A tu maturitu o té uvažuji, protože mi všichni říkají, že se mi bude nakonec hodit. Např., že až budu starší tak prý mě to už nebude bavit být pořád na nohách a budu ráda, že si budu moci sednout do té kanceláře.Že budu litovat až budu starší, že ji nemám. A co se týče těch kurzů tak to je tak, že např. na tu kuchařku je to rozdělené např. příprava teplých pokrmů,příprava studených pokrmů,minutky, atd a každý kurz stojí 12 000 i se závěrečnou zkouškou, tak proto se mi do toho nechce, dělat všechno zvlášť a udělala bych si raději výuční list, když mám možnost si to zkrátit a mít výuku se vším všudy co kuchař vedět má a neplatit také peníze. Jinak jestli je v tom zmatek tak se omlouvám. Měla jsem namysli to jako, že bych chtěla pracovat s jídlem,nevím jak jinak to říct, protože mě to hodně baví (pečení a vaření, což je ten cukrář/pekař a nebo kuchař) No tak já bych si vybrala hlavně toho kuchaře a na to bych návazala nástavbou toho společného stravování, které by trvaly dva roky, protože tím si ten obor rozvinu než podnikáním. A pak bych zkusila ještě toho cukráře, ale jde o čas proto jsem taky úvodním příspěvku psala jestli se na to nemám vykašlat a zůstat jen kadeřnicí, protože než toto všechno zvládnu uplyne asi 5 let. A skrz tu maturitu, chci mít jen ten papír, že ji mám, když všichni tak řikají jak je důežitá a že bez ní jsem v dnešní době odepsaná. Takže to si myslím, že nakonec bude jedno jestli společné stravování nebo podnikání, ale zajímájí mě vaše názory.
Je videt, ze jsi o tom docela premyslela. Souhlasim s tim si udelat skutecny ucebni obor. Naucis se tam vsechno, co potrebujes a budes to mit zadarmo. Ten obor kuchar muzes vystudovat za rok? Nebo musis absolvovat cele 3-4 roky?
Az skoncis kuchare, tak jestli budes mit porad jeste zajem, tak se das na to spolecne stravovani, jak mas v planu a pri tom ziskas i maturitu. Vidis, zabijes 2 mouchy jednou ranou
Jestli chces, tak si na odpoledne po skole muzes najit nejakou brigadu v kuchyni a rovnou ziskavat zkusenosti jeste pri skole a zaroven si vydelat nejake penize. Cas ti utece ani nebudes vedet jak.
Dneska se mnohem vice nez maturita ceni zkusenosti a znalosti. Dobrych pracantu je malo. V kancelari chce delat kazdy, ale rukama umi delat jen malo lidi a ti si za to nechaji zaplatit.
Jestli te to bude bavit, tak si to spolecne stravovani s maturitou opravdu udelej. Dozvis se tam veci, ktere te posunou nad ostatni kuchare/pekare a v budoucnu se ti to muze hodit.
Asi to udělám tak jak radíte . Protože už vyučená jsem, tak mi v té škole co mám vybranou, umožní si výuku zkrátit na ten jeden rok. Takže 3 roky tam být nemusím. Takže bych se teda vyučila ještě kuchařkou a pak půjdu na tu nástavbu společného stravování, které bude trvat 2 roky, abych měla maturitu, když je tak důležitá v dnešní době. No a potom podle situace bych si možná udělala ještě tu cukrářku. Zkusím to takto než abych si později vyčítala, že jsem to ani nezkusila. Děkuju moc za vaše rady. Pomohlo mi to.
Tento postup taky není špatný nápad Uvidíme. Ještě to zvážím. Jinak těch 5 let to jsem počítala i tento rok, protože chci nastoupit až v září + rok kuchař, rok cukrář, 2 roky nástavba. tak proto 5, A rodice? No ptala jsem se jich jestli bych mohla ještě pár let studovat a myslím, že by jim to nevadilo, když by mě měli takovou dobu ještě na krku. Mamka říkala, že je ochotná se o mě starat do 26 let, což přesně vyjde
, když budu studovat dejme tomu ty 4 roky+tento rok do září , ale tu brigádu si určitě shánět budu při studiu abych měla svoje vlastní peníze a nemusela být závislá. Vlastně co tím ztratím, když budu ještě pár let chodit do školy. Stejně práci sehnat nemůžu, protože nemám praxi. Takto, když budu ještě studovat tak budu mít snad větší šanci se uplatnit.
Je prijemne slyset, ze vis, co chces, vis, jak toho dosahnout a ze mas plnou podporu rodicu. Myslim, ze to je naprosto idealni stav, kteri ti ostatni, kteri tapou v temnotach, zavideji.
Jeste jednou ti tedy preji vsechno nejlepsi a drzim ti palecky.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.