Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, dělám čtenářský deník a vůbec mi nejdou jazykové prostředky. Mohli byste mi prosím poradit s těmita dvěma úryvky?
První: . "Mám totiž někdy vůči vám takový divný pocit," pokračoval, "zvlášť když jste mi nablízku, jako teď. Je mi, jako bych měl někde nalevo pod žebry provázek, který je svázán pevným nerozpletitelným uzlem s podobným provázkem v témž místě vašeho křehkého těla. A až nás oddělí bouřlivý mořský průliv a asi tak dvě stě mil pevné země, mám strach, že ten provázek, který nás spojuje, najednou praskne - a velice mě znepokojuje pocit, že bych mohl vnitřně vykrvácet. Copak vám je hej - vy na mne zapomenete!"
Druhé: "Je mi líto, že musím Thornfield opustit, protože jej miluji, a miluji jej proto, že jsem tady poznala plný a radostný život - aspoň na chvíli. Tady po mně nikdo nešlapal. Tady mě nekamenovali. Tady jsem nebyla pohřbena mezi úzkoprsými osobami, zbavená vší naděje na společenství s duchaplnými lidmi, silnými a velkodušnými. Tady jsem tváří v tvář hovořila s člověkem, jakého si vážím a v jakém mám zalíbení - osobitým, mocným, svobodným. Tady jsem poznala vás, pane Rochestere. A teď se děsím a trnu úzkostí, když si představím, že se od vás musím navždy odtrhnout. Uznávám, že je nutné, abych odtud odjela, ale mám pocit, jako bych před sebou viděla neodvratnou smrt."
U toho prvního mám dojem, že to bude "něco" s tím provázkem, ale nevím, co přesně. Je to personifikace?
U druhého úryvku mi není moc jasné, jak se říká tomu "Tady po mě nikdo nešlapal." a "Tady jsem nebyla pohřbena mezi úzkoprsými osobami.."
Prosím, pomozte, opravdu se to tady snažím najít. Děkuju!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.