Koupil jsem datlovou palmu, přestože ji přihnojuji, rosím a přiměřeně zalévám, listy hnědnou a usychají. to stejně se mně stalo s datlovou palmou, kterou jsem dostal vzrostlou. poraďte, kde dělám chybu
Ahoj, zase poměrně málo informací, jak je palma daleko umístěná od okna, nejde na ní průvan, nemáš jí náhodou na přímém slunci? Mladá datlová palma nesnáší průvan a z mých zkušeností ani přímé slunce.
Palma reaguje na změnu prostředí. Dobré by bylo zjistit v jakém prostředí vyrostla a pokusit se ho napodobit (skleník, školní chodba, ...).
Jestli je rostlina kupovaná v supermarketu, tak bude mít poškozené kořeny. Je to syndrom velkoobchodů. Palmy se pěstují na plantážích a pak se hrubě vytrhají a napíchají do květináčů. Polovina z nich do roka zajde.
Velkým problémem je zálivka. Málokdo ví, že se palma nesmí zalévat do květináče, ale do misky. Na poušti to funguje podobně. Lidové přísloví praví, že Datle má mít hlavu v ohni a nohy ve vodě. Ale nepřelévat. Voda v misce nesmí zůstávat stát. Jakmile zavedete pravidelný režim zalévání, palma si na to zvykne a přestane usychat.
Úplně nejlepší je vypěstovat palnu ze semínka. Na vánoce se prodávají sušené dalte. Semínko zasadíte a do měsíce Vám vyroste rostlinka. Ta už Vám nezajde
jirasex
RE:"Úplně nejlepší je vypěstovat palnu ze semínka. Na vánoce se prodávají sušené dalte. Semínko zasadíte a do měsíce Vám vyroste rostlinka. Ta už Vám nezajde" O to se teď chci pokusit, ale nevim jestli klicit ve vate, nebo rovnou v hline jestli hline tak jake ph by mela byt,nebo aspon ph a ec vody kterou pouzivat ke kliceni/zalivky. Predem dekuji za odpoved
Ani náhodou! Pokud se povede rostlinu z pecičky vypěstovat, je to dost dlouhá cesta. Nahlédni do minulosti zdejších dotazů, je tam toho už více..
binka*
Do měsíce?! To snad ne ... V polovině října jsem zasadila semena z celého balíčku (!) a do dneška nevyrostlo nic. Výsevovou misku mám na krbové římse, takže teplo odspodu je stále. Četla jsem, že semena datlí klíčí 3 měsíce, takže ještě počkám. Zasadila jsem je do substrátu pro výsev a množení.
wilda*
Mám palmu vypěstovanou z datle 2 roky.. semena klíčila cca 3 měsíce ... momentálně má 4 listy a měří 35 cm (do výšky) .. je to opravdu dlouhá cesta Listy mám pouze vcelku .. doufám. že se začnou rozstřapovat ..
Ahoj, teprve teď jsem objevil tvojí ,,radu,, - no nechci ti to nějak rozmlouvat, ale vážně ti vyrostla rostlinka z pecky datle do měsíce? A opravdu je nejlepší si vypěstovat palmu ze semínka? Mě semena datlí klíčí až tak po třech a čtyřech měsících a tak po půl roce se mi objeví jeden list, je fakt, že semena mám v běžných pokoj.podmínkách. A čekat, než naroste v domácích podmínkách taková krasavice, co se prodává kolem dvou stovek, tak to bych panáčku pěkně zestárnul...
Děkuji za radu,v práci právě nějaké palmy máme a pořád se právě do toho zalévání nemůžeme trefit. Jedni tvrdí,že je zaléváme moc,druzí zase málo. Tak ted zkusíme do té misky,snad to pomůže.Sídlime v bývalých jeslích a tam je dost teplo i v zimě.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.