Nejste přihlášen/a.
mám dotaz,loni jsem si koupila amarylis,krásně kvetl,po odkvětu jsem se řídila radami pro pěstování,letos začátkem ledna jsem ho vzala zpět do pokoje a začala ho zalívat,ale zatím mu místo květů jen bujně raší listy,pokvete ještě? nejdřív by mu přece měli vyrašit květy a až pak listy,má někdo s touhle rostlinou zkušenosti? předem děkuji za radu
nedávno byla o amarylisech reportáž v receptáři a důsledně tam varovali před zaléváním do té doby než z cibule vyleze jako první květní stvol...
Má zkušenost je taková, že koncem léta dáme rostlinu do sklepa, kde je teplota tak okolo 18 stupňů a s pokračujícím časem poklesne až tak na 15 stupňů. Rostlina se v tu dobu vůbec nezalévá! Listy v tu dobu zcela uschnou a zůstane jen cibule, která tak z třetiny přesahuje povrch hlíny. Okolo Vánoc pak občas mrkneme, zda se již rostlina probouzí. V okamžiku, kdy se objeví čerstvé zelené výrustky, přeneseme rostliny do obytné části a umístíme na okno. Pozvolna začneme zalévat a tak asi po měsíci se vedle drobných špiček listů začne velmi rychle vytahovat stvol. V tu dobu začínáme přihnojovat a zálivka je již normální. Po dobu kvetení je lepší rostlinu umístit třeba do chodby na okno, kde je trochu chladněji. Kvetení se tím prodlouží. Po odkvětu pak rostlinu i nadále zaléváme a hnojíme až tak do půlky léta. Ještě se nám nestalo, že by rostliny nevykvetly...
strejc
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.