Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Amarylis

Od: janpla* odpovědí: 14 změna:

mám dotaz,loni jsem si koupila amarylis,krásně kvetl,po odkvětu jsem se řídila radami pro pěstování,letos začátkem ledna jsem ho vzala zpět do pokoje a začala ho zalívat,ale zatím mu místo květů jen bujně raší listy,pokvete ještě? nejdřív by mu přece měli vyrašit květy a až pak listy,má někdo s touhle rostlinou zkušenosti? předem děkuji za radu

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ukulele*
doplnit odpověď
hodnocení

0x
ahoj, jakými radami jste se řídila? Amarylis se v žádném případě po přenesení do tepla nesmí zalévat, jinak mu nevyraší květní stvol, ale listy a tu vláhu bude dávat do listů a do růstu cibule! Jestliže vám vyrašily už listy, je jen velice malá pravděpodobnost, že vám amarylis vykvete, jedině když ho přestanete zalévat až tak, že ty listy uschnou a dáte ho zase do chladu a třeba tak po měsíci ho znovu vyndáte do tepla a nezalévat, prosím...
Není třeba, květní stvol klidně vyroste i po listech. Má šestice bílých a červených rostlin je toho každoročním důkazem. Často mám i 2 stvoly ny jedné rostlině s 8-10 květy. Akorát bych je dával na světlo tak o měsíc později.
janpla*
hodnocení

no po odkvětu jsem ho zalívala ,hnojila,začátkem listopadu jsem ho přenesla do chladnější místnosti (ale bylo tam světlo) a přestala zalívat,listy mu všechny uschli a zemina taky úplně vyschla,začátkem ledna jsem ho vzala zpět a začala zalívat
ukulele*

nedávno byla o amarylisech reportáž v receptáři a důsledně tam varovali před zaléváním do té doby než z cibule vyleze jako první květní stvol...

janpla*
aha,no když jsem viděla jak je to celé suché nevydržela jsem :(( co je tedy impuls pro vyrašení stvolu,přenesení do tepla?nějak si nedovedu představit jak z té sahary může něco vyrašit a je lepší ho skladovat ve světlé místnosti,nebo ve tmě? děkuji
ukulele*
no, já to také nikdy nevydržím a proto si pěstuji jen listy a kvetoucí amar. si vždy každý rok koupím, impulz je změna tepla a skladovat by se měl v temnu, v té cibuli je dost výživy pro kvetení...
janpla*
tak děkuji za rady,příště si dám pozor
vasil*
prosím, nepamatujete si, co říkali v receptáři o seřezávání listů? já jsem přišla pozdě a moc by mi to zajímalo, děkuji

doplnit odpověď
hodnocení

0x

Má zkušenost je taková, že koncem léta dáme rostlinu do sklepa, kde je teplota tak okolo 18 stupňů a s pokračujícím časem poklesne až tak na 15 stupňů. Rostlina se v tu dobu vůbec nezalévá! Listy v tu dobu zcela uschnou a zůstane jen cibule, která tak z třetiny přesahuje povrch hlíny. Okolo Vánoc pak občas mrkneme, zda se již rostlina probouzí. V okamžiku, kdy se objeví čerstvé zelené výrustky, přeneseme rostliny do obytné části a umístíme na okno. Pozvolna začneme zalévat a tak asi po měsíci se vedle drobných špiček listů začne velmi rychle vytahovat stvol. V tu dobu začínáme přihnojovat a zálivka je již normální. Po dobu kvetení je lepší rostlinu umístit třeba do chodby na okno, kde je trochu chladněji. Kvetení se tím prodlouží. Po odkvětu pak rostlinu i nadále zaléváme a hnojíme až tak do půlky léta. Ještě se nám nestalo, že by rostliny nevykvetly...

strejc :)
Postup mám téměř shodný se Strejcem. Dávám je však k přezimování až v hodně pozdním podzimu a probouzím je kolem března. Jednotlivé květy vydrží v kráse asi deset dní.
alibabka*
Takhle to zkusím *tuc*, supr návod, jen mi tu chybí informace o době přesazování *nevi*
Ideální by bylo před probuzením, ale to je těžko stanovit. Tedy těsně po vyrašení prvních zelených cípků listů. Současně se započetím zálivky...
ukulele*
alibabka*
Děkuji za téměř bleskovou odpověď*hej**hej**hej*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]