Mátový sirup
Máte plnou zahradu máty a nevíte jak jí zpracovat na sirup? Výborně poslouží i k přípravě mátového čaje.
Doba přípravy:
5 min
Doba vaření:
240 min
Ingredience:
máta
cukr krystal
kyselina citronová (volitelné)
voda
Postup přípravy receptu:
- Existují dva způsoby za studena a za tepla. Pro oba způsoby připravíme mátu stejně - otrháme lístky ze stonků.
- Za studena: do vychladlé převařené vody namočíme mátu a necháme jí luhovat cca 24 hodin. Máta musí být potopena, ale vody by nemělo být zbytečně víc.
- Za tepla: mátu dáme do hrnce a zalejeme horkou vodou. Opět platí, že máta musí být potopena, ale vody by nemělo být zbytečně víc. Přikryjeme pokličkou a necháme luhovat 2 - 3 hodiny.
- Dále už je to stejné. Mátu slejeme a důkladně vyždímáme. Výluh zahřejeme k varu a přidáme cukr. Na 2L výluhu stačí 1kg cukru. Můžeme přidat i kyselinu citronovou (10-20g), ale není to nutné.
- Provaříme cca 1 minutu a ihned lejeme do připravených skleniček (jako na marmeládu), ihned zašroubujeme, otočíme dnem vzhůru a necháme takto 5 minut. Po té otočíme zpět a necháme zchladnout.
- Je dobré sirup ochutnat ještě před nalitím do sklenic. Prostě si z toho horkého udělejte šťávu či čaj a ochutnejte sladkost a kyselost. Případně upravte, ohřejte k varu a lahvujte už ideálně vyvážený sirup!
Hodnocení receptu:
3.3 z 5, hodnoceno: 3x přenos dat...
Zpět na další recepty Přidavam kapku zeleneho barviva, je nejen dobry, ale i krasne vypada.
Zdravím. Otrhávání lístků je zbytečné a nesmyslné, pokud se bylina louhuje, což je tento případ. Otrhání má význam jen u sušení. Ida