časopis RECEPTÁŘ 10/ 2004
Kandování ovoce I
-
Svaříme vodu s cukrem ( na 1l vody 600 g - 1000g cukru), do nálevu dáme ovoce, povaříme 2 minuty a necháme 24 hodin proslazovat. Pak usušíme Třešně a višně nejdříve vypeckujeme. Hrušky okrájíme, vykrojíme jádřince a nakrájíme na plátky silné 7- 8 mm. Dýni nakrájíme na kostky nebo na plátky a předem na 24 hodin namočíme do vody okyselené kyselinou citrónovou. Při proslazování můžeme na ochucení přidat ananasový džus či příchuť, nebo obarvit malinovou šťávou. Postup můžeme opakovat, to znamená znovu uvést do varu a poté nechat 24 hodin proslazovat.
Měkké ovoce ( např. meruňky, jahody, maliny, ananas) nevaříme, jen vložíme do vařícího cukerného roztoku a necháme proslazovat ( po menším množství, použijeme širší kastrol, aby ovoce nebylo navrstvené a nerozmačkalo se). Proslazené ovoce dosušíme v sušičce na ovoce.
Kandování ovoce II
-
Zralé ještě tvrdé ovoce omyjeme, zbavíme nejedlých částí, pokrájíme a zalijeme sirupem ( na 1 kg cukru 1/2 l vody). Ovoce musí být potopené. Druhý den ovoce vybereme, sirup povaříme, znovu do něj vložíme ovoce, a to opakujeme po 8 dní. Pak ovoce obalíme v moučkovém cukru, rozložíme je na plech a v otevřené troubě usušíme. Uchováváme ho v celofánu na suchém místě.
Kandovanou pomerančovou či citrónovou kůru připravíme takto : Kůru zbavíme dužiny a na 2 dny ji dáme do studené vody, abychom kůru zbavili hořkosti ( vodu 4 x vyměníme). Pak kůru vyndáme a necháme ji okapat na sítu, nakrájíme ji a v kastrolu promícháme s takovým množstvím krystalového cukru, kolik váží kůra. Zalijeme vodou, aby byla kůra potopená a vaříme ji dokud nezesklovatí. Pak vodu slijeme, kousky obalíme v moučkovém cukru a usušíme v mírně teplé troubě. Uchováváme v pevně uzavíratelných lahvích.
Kandovaní ovoce III
-
Recept na kandované broskve : Potřebujeme 1 kg broskví, 500 g cukru, 2 dl šťávy, 0,2 dl citrónové šťávy nebo 2g kyseliny citrónové. Broskve umyjeme, povaříme, ale nerozvaříme, vyjmeme ze šťávy a necháme oschnout. Ze šťávy, cukru a citrónové šťávy svaříme hustý sirup, do kterého postupně namáčíme oschlé broskve, 3 -5 minut povaříme, broskve vyjmeme, necháme oschnout a dáme do porcelánových nebo skleněných nádob. Ovoce prokládáme pergamenem.
No a na ty ořechy je už stejně pozdě...
Zpět na otázku: Kandování ovoce