Domácí trdelník

Od: Datum: 01.02.14 17:59 odpovědí: 20 změna: 22.09.14 00:15
avatar

Dobrý den, vnoučata milují trdelník. Vzhledem k tomu, že se sežene jen občas /poutě, jarmarky, trhy.../ a stojí kousek 40 - 50 korun, potěšilo mě, když mi známá poslala recept na domácí trdelník. Těsto se natáčí na zavařovací sklenice, postaví na plech a v této poloze se peče.

Jen jedno mi trochu nejde do hlavy. V receptu se píše, že se syrové těsto na sklenicích hned před pečením posype sypankou /oříšky, kokos, vanilka.../. Zdá se mi to divné, myslím si, že výrobci trdelník posypávají, až když je upečený. Takhle si myslím, že by se posypka mohla připálit, nebo opadat.

I když v receptu se píše: posypat ještě za syrova, já za sebe bych posypala až upečené.

Pokud jste někdo trdelník doma zkoušel, napište mi, prosím o té sypance /kdy ji dáváte/. Děkuji - Jaga.

doplněno 01.02.14 18:03:

Té známé, která mi recept poslala, se zeptat nemohu. Sama to nedělala, jen přeposílá maily, které dostává, je to takový její koníček. Takže poslala, ale vyzkoušené to nemá.


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 01.02.14 18:15

Dá se obojí... jak potřít a posypat před pečením- rozhodně se nespálí

tak po upečení - to dělám já

Jen doporučím trik .aby šly dobře stáhnout ze sklenic . Obalte sklenici pečícím papírem a na něj namotávejte těsto . Po upečení se krásně stáhne.

Ohodnoceno: 3x
 
Datum: 01.02.14 18:33
avatar

Díky za radu s posypkou i s tím papírem. Ještě jeden dotaz - používáte ty větší sklenice /0,7 l/ jak jsou třeba na okurky, nebo ty menší /0,3 l/? Jaga.

Datum: 01.02.14 18:37

lepší ty menší - vyzkoušeno- lepší se to pak jí

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 01.02.14 18:51
avatar
Mohla byste přihodit vyzkoušený recept? Docela bych to chtěl vyzkoušet, díky moc.
doplněno 01.02.14 19:57: Ajaj, musim na nákup ;) diky
Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 01.02.14 19:17

tak ted ten vyzkoušený recept

1/2kg hrubé přesáté mouky

1 celé vejce

1 žloutek

1 pol. lžíce cukru

7dkg másla rozpustit

1smetanu /2dcl/

1 zakysanou smetanu /2dcl/

1 skoro celou kostku droždí

špetku soli , citr. kůru

těsto není schválně moc sladké protože hodně cukruji navrch - kdo má rád hodně sladké může těsto přisladit

tak ať se povedou ... měla jsem dříve šikovné limonádoné lahve 0,3l na ty se to pěkně namotávalo - bohužel jsem to dlouho pak nepekla a při úklidu se vyhodily ,ale ty malé kompotovky jsou dobré..

Ohodnoceno: 3x
 
Datum: 02.02.14 07:27
avatar

Dostala jsem kapku jiný recept, takový úspornější, nejsou tam ty 2 smetany. zato je tam RUM! *tanec*

Ale nemám ho vyzkoušený. Časem vyzkouším oba, ten svůj i ten od Hahanaj a uvidíme. Vnoučata oba recepty určitě s chutí otestují.

TRDELNÍK:

350 g polohrubé mouky

200 g hladké mouky

80 g rozpuštěného másla

2 celá vejce

3 lžíce moučkového cukru /možno méně/

2 lžíce rumu

20 g droždí

špetka soli

250ml mléka

Datum: 02.02.14 07:42
avatar

"Jiný kraj, jiný mrav" a já jsem z úplně jiného kraje. Co jsou to trdelníky? S tím těstem se pak dělá co? To je buchta nebo koláč? S čím se to jí? *hi* Vůbec nevím, vůbec neznám. A umřu úplně blbá *plac*

doplněno 02.02.14 08:32:

Jago, představ si, že jsem to fakt nikdy neviděla. Ve stáncích v Ostravě nikdy. Je pravdou, že když cítím ty připálené oleje z nějakých smažených "dobrot", tak stánky obcházím. Ale nad ohněm se točí vždycky jen nějaké maso na gyros, který já můžu. ;)

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 02.02.14 08:14
avatar

Babičko, určitě ho znáš. Většinou se koupí u stánku při nějaké akci. Vyválejí se dlouzí hadi z tužšího kynutého těsta, navinou se do spirál těsně vedle sebe na takové dlouhé válce, na válci máš třeba 4 ty hady za sebou, válec se pomalu otáčí nad tepelným zdrojem a těsto se přitom peče. Stejně, jako bys otáčela na rožni selátko. Po upečení se to stáhne a obalí v posypce z oříšků,skořice, vanilky,kokosu, kakaa, co kdo rád. Je z toho takový jakoby upečený náramek, ze kterého pomalu utrháváš po obvodu kousky.

Je to moc dobré,ale když dáš za 2 kousky pro vnoučata stovku, / a dali by si s chutí ještě jednou/ přemýšlíš, jak to udělat doma a levněji. Proto jsem se dozvěděla - těsto stejné, ty hady natočit po obvodu zavařovacích sklenic, narovnat na plech a péct v troubě. Ještě jsem to nedělala, zatím sbírám zkušenosti. Potom uvidíme. Ale určitě to vyzkouším. Hezký den - Jaga.

Od: gita65
Datum: 02.02.14 09:25

Dělám je často, ale natáčím je na větší formy, jak se dělají kremlole Před pečením je potřu vajíčkem a hned je obaluji ve skořicovém cukru.Připravuji tak, že si dám krystalový cukr a přidám dosti skořice. Pak teprve upeču.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: gita65
Datum: 02.02.14 09:37

Já peču tyto, co už pekla moje maminka.

500g pol.mouky

80g tuku

3lžíce cukr moučka

250ml vlažného mléka

42g kvasnic

2vejce

Udělám kvásek. Pak ze všech surovin s kváskem udělám těsto. 30min nechám kynout. Pak vyválím placku, nařežu na pásky a obtočím kremlolové trubičky. Potřu vajíčkem a hned obaluji ve skořicovém cukru.Peču ve vyhřáté troubě na 180 stupnů asi 30 min. Po upečení ihned stahuji.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 02.02.14 09:40

Já tedy hady nedělám, rozválím placku a rádýlkem nakrájím pruhy těsta a pak je namotám ,aby se malinko překrývaly taky aby pak upečený držel pěkně pohromadě a hned se nerozsypal.Hlavně na něm pěkně drží pak posýpky ,když se pěkně potře rozpuštěným máslem .

doplněno 02.02.14 09:51:

jasně že se nejdřív po upečení potře máslem a obalí v posýpce - prvně jsem to nesrozumitelně napsala

s ořechy smíchanými s cukrem je to balada a s kokosem + cukr taky

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 02.02.14 10:38
avatar

hahanaj, jak je namotáte. Na co? Jak, aby se překrývaly a držely pohromadě?

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 03.02.14 18:36
avatar

Já myslím, že na Moravě se to nedělá. Alespoň jsem je zde nikdy neviděla (a to jsem moravských měst objela hodně; nezaznamenala jsem je ani na brněnských vánočních trzích). Poprvé jsem viděla (a ochutnala) trdelníky před dvěma lety v Praze *palec*. Později jsem je zkoušela dělat doma podle receptu z internetu. Teplé byly moc dobré, ale jak už tu někdo psal, po vychladnutí ztvrdly a nikdo o ně jaksi nejevil zájem.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 02.02.14 10:49
avatar

Prodávám trdelníky a opravdu se nestačím divit, kolik ingrediencí používáte.Vejce rozhodně ne. Ani si neumím představit, jak se v troubě dokáže správně upéct. Obalovat až po upečení, na horký karamel se pěkně nalepí ořechy popř. skořice s cukrem,kakao,kokos..

doplněno 02.02.14 10:55:

Žádné potírání máslem! :) před pečením obalíte v cukru krupice, při pečení zkaramelizuje, je potřeba vysoká teplota, po vyjmutí hned obalit a nechat trochu zchládnout.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 02.02.14 15:29

to aislim ...-ano právě že něco jiného je péct v troubě a něco jiného jak je pečete vy - v troubě se cukr nezkaramelizuje - takže člověk musí vyzkoušet... pokus omyl jak to nahradit , aby chuť odpovídala tomu jak jsou děti zvyklé z poutí a jarmarků .

doplněno 02.02.14 15:30:

a navíc při pečení na výdělek si člověk musí vytvořit těsto co nejlevnější- aby taky něco vydělal- to je všem asi jasné.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 02.02.14 15:45
avatar

Prodavám v kamenném obchodě a jsou vynikající, na poutích možná někteří kolotočáři těžce vydělávají, nenechávají je vůbec nakynout a mají je tvrdé. My je máme za 30 a dvakrát tak velké. A 4 kusy za 90,-. Nemůžete házet všechny do jednoho pytle.. To platí obecně.

Ohodnoceno: 0x
 

 

Datum: 03.02.14 13:33
avatar

Aislim: cenu máte tedy opravdu pěknou, za 90 Kč bych jinde koupila nejvýš dva. To ano.

Ale z čeho to tedy děláte? Ani máslo, ani vejce, *ee*, to už zbývá jen mouka, droždí, cukr a mléko nebo voda. Docela bych uvítala, kdybyste se mohl o svůj recept podělit, myslím, že konkurenci Vám dělat nebudeme. Co by si doma můj děda žalem počal, kdybych mu začala jezdit po světě s trdelníky?*plac*

Jen bych aspoň viděla, jak se to opravdu dělá profesionálně, z jakých ingrediencí. Ale s tím zkaramelizováním to v troubě stejně nebude možné. Hlavně, aby to bylo těm dobrým kupovaným aspoň co nejvíc podobné. Díky - Jaga.

Od: sjejs
Datum: 02.02.14 15:50

Já jsem trdelníky dělala, recept jsem měla myslím z časopisu. Bylo jich fakt dost, dělala jsem jsem na těch trubičkách co se používají na kremrole. A když byly ještě teplé, tak v pohodě, docela dobré.. ale pak to začne strašně moc rychle tvrdnout a vážně to nebylo dobré! A to jich bylo tolik! Takže bych třeba někomu doporučila to spíše na zkušenou udělat z malé dávky těsta, tak na necelý plech. Já už to nikdy dělat nebudu a raději si smlsnu na tom kupovaném, nekřesťansky drahém z různých akcí. A to ještě teď dávají co nejméně těsta, vytáhnout to do délky a pak zaplatíte za milimetr tlusté:D

p.s. v praze od hradem mají výýýborná :)

tak držím palce.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: ruze®
Datum: 05.08.14 20:34
avatar

Nedávno na Nově dělal Trdelníky Láďa Hruška,recepty má na stránkách Novy.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: nadie
Datum: 22.09.14 00:15

Ahojky, tak jsem poprvé v životě trdelnk ochutnala v létě na pouti. Nooo... moc mi nechutnal, ale možná to bylo tim, že ten malej kousek stál 50 korun :D Jelikož nejsem zrovna pečící typ, tak jsem s řekla, že se překonám a udělám doma dojem a upeču vlastní a jistě lepší. Sehnala jsem si recept, s vyjma oříšků jsem si nakoupila patřičné ingredience (alergie na oříšky) a pomocí sklenic postupovala dál. No musim říct, že na to že jinak nepeču tak mi to chutnao víc jak ten kupovaný na té pouti :D Tím se nechci vychvalovat, no ale bylo to dobré :D A možná to bylo i tim, že jsem pro tentokrát sáhla pro dobré ingredience na eshop, našla jsem super kokos a skořici na profikoreni a stálo to za to :) Takže už se toho pečení ani tolik nebojím, zas někdy musim upéct :)

Ohodnoceno: 0x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.