Černá vejce

Od: Datum: 16.01.14 19:56 odpovědí: 29 změna: 08.09.15 17:45
avatar

Ahoj všem kuchařům ! Kdysi jsem měla recept, jak uvařit černá vejce. Dají se sice koupit, ale pouze v Praze a ve specializovaných prodejnách. Je to Čínský recept. Jsou výborná a měla jsem je moc ráda. Už dlouhatánskou dobu jsem se k nim nedostala. Uměla jsem je kdysi dávno uvařit, ale recept se mi vypařil z hlavy. Teď mne "honí mlsná", už nevím roupama co bych zbaštila a vzpoměla si na ta vejce. Nevíte někdo jak na to? Díííky. S.


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 16.01.14 20:03
Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 16.01.14 20:35
avatar

hahanaj, díky, přečetla jsem. Bez komentáře. Úplné blbosti ti lidé píší. Kachní být nemusí a vůbec jsou tam fakt koniny. To mne vždycky naštve, když se lidé vyjadřuj k něčemu, o čem nemají ani páru a kritizují. A nejen to, dokonce radí jak to udělat...

Ale děkuji Ti, já jsem stejně moc nedoufala, že to někdo bude vědět. Také jsem hledala na internetu a vyskákaly mi tam podobné hovadiny, že to tak už musím říci. Já jsem doufala, že je mezi námi nějaký Číňan...*klik*, a že mi odpoví

Datum: 16.01.14 20:59

Zdravím, wikipedie to popisuje přesně. Kdysi jsem o nich mluvil s chlapíkem, co dlouho žil v Číně. Je velká mýlka hovořit o fermentovaných vejcích, ale tradiční příprava je velice zdlouhavá a také vejce připravená tradiční starou metodou jsou velice drahá. Hláška o kachních vejcích vychází z legendy o jejich vzniku a už se to traduje dlouho...

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 16.01.14 21:34
avatar

Ukulele, tak já se na tu "wiki" schválně kouknu. Pak dám vědět. Ale jestli tam je pouze ten tradiční recept, tak mi to není nic platné. Ale díky.

doplněno 16.01.14 21:42:

Tak jsem tam našla ta mramorovaná. Sice postup nepíší, ale podobá se to tomu, jak jsem to dělala. Ale výsledek není stejný, ta černá mají žloutek jakoby sklovitý a je úplně tmavý, skoro černý.

Od: pravda
Datum: 08.09.15 15:52

Jenže ten kdo tu netuší o čem mluví jste buhužel vy. *smich*

Ohodnoceno: 0x
 
Od: vis*
Datum: 16.01.14 21:03

Sakra, to jsou věci...vím, že existuje slepice maranska, která snáší vejce s čokoládově hnědou skořápkou, ale černá vejce mně nic neříkají.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 16.01.14 21:05

asijská specialita, stejně jako vlaštovčí hnízda atd...

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 16.01.14 21:13
avatar

@suzimon, vy si vážně nepamatujete, zda jste ta vejce počle čínského receptu balila v popelu, event. ještě ve vápně a na tři měsíce zakopávala? To by mohlo být vážné ! *nevi*

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 16.01.14 21:30
avatar

Kimbo, tohle bych si sakra pamatovala. Kdyby tomu tak bylo. Kdepak já měla nějaký zlehčený recept, možný uplatnit bez toho, aniž bychom vejce zakopávali na tři měsíce do země. Sice nebyly tak dobré, jako když jsem je koupila v obchodě, nebo jedla v restauraci, ale daly se přivřít oči. Tím spíše, že jsem si je uvařila sama. A je fakt, že jsem je platila draho. nebylo to tady u nás, ale v Paříži. A tam jsou fakt obrovské Čínské supermarkety pouze s jejich všemi specialitami, ovocem a zeleninou, krevetami všech velikostí a druhů a rybami, a vůbec, pro milovníky exotického jídla Ráj. Vím, že i v Praze jsou nějaké podobné obchody, ale jednak bych tam kvůli vejcím nejela a pak, tady budou třikrát dražší. Já to nějak vymyslím. Vím, že se vařily nadvakrát v nějaké směsi z různých jejich omáček a koření a pak se nechávaly v té vodě asi tři dny louhovat. Skořápka se musela po prvním vaření naklepat lžící, aby ten sos vejce natáhla dovnitř. Ale jak říkám, nikdy jsem nedosáhla toho samého výsledku.

Datum: 16.01.14 22:45
avatar

@suzymon: Nebyl to náhodou tenhle recept? http://www.labuznik.cz/recept…-sojove-omacce-a-cernem-caji/ Tam také naklepávají skořápku. Jestli nějak objevíte ten váš, dejte nám ho prosím také do placu, ať poznáme, co ještě neznáme.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 17.01.14 08:41

suzymon, tak to pak ale nemluvíte o pravých černých vejcích, když napíšete Tím spíše, že jsem si je uvařila sama.

do vejce musí vniknout určité látky a to přes skořápku, kdysi jsem dostával pseudo recepty, kde se vařily vejce v čaji, k smíchu, to je jako by jste si udělala sójo knedlo zelo

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 16.01.14 23:21
avatar

Já vždycky myslel, že správné černé vejce musí aspoň padesát let zrát zakopané v zemi, nebo tak nějak. Takže dnešní černá vejce Číňani připaravují pro své vnuky až pravnuky a sami jedí ta, která jim zanechali jejich dědové či dokonce pradědové. Ale nevím.

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 16.01.14 23:35
avatar

tohle? koupit se to dá i v globusu. cca 30,-Kč/kus. já jsem je kdysi kupoval tady, to byli ještě v holešovicích naproti "sportovní hale". ale v nabídce jsem je, momentálně, nenašel. některé čínské restaurace prodávají i různé ingredience...

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 17.01.14 13:50
avatar

2masoni, hurá! Ano to jsou přesně ta vejce. I když teda recept nemáš. Tady v Poděbradech je určitě neseženu. Ale já je znala už bez toho slámového obalu, jak už jsem psala dole. Mrknu se po nich v Praze, v té velké Čínské tržnici.

Datum: 17.01.14 00:51
avatar

Našla jsem toto:

10 ks křepelčích vajec

1dcl sójové omáčky

1 dcl uvařeného černého čaje

2 stroužky česneku

5g zázvoru

2 kuličky pepře

Nejprve uvaříme vejce. Sójovou omáčku smícháme s černým čajem a přivedeme k varu, následně přidáme rozmačkaný česnek, pepř a zázvor.

Vejce zalijeme připravenou tekutinou; takto naložená je necháme v chladničce min. 2 hodiny, v ideálním případě asi měsíc.

http://www.povarenok.ru/recipes/show/55562/

doplněno 17.01.14 00:52:

Vejce musíme před naložením oloupat - alespoň podle tohoto receptu.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 17.01.14 08:32
Zdravím. Přiznám se, že jsem černá vejce nikdy nedělala, ale zaujalo mě to. Když nepomůže google, musí pomoci papír. Prohledala jsem doma staré kuchařky a našla toto:
vejce 10 ks
sójová omáčka 200 ml
anýz 25 g
sůl 30 g
chilli koření 5 g
olej 20 g
vejce vařit cca 5 min - zchladit studenou vodou - naklepat (neloupat) - vložit do vody s ostatními přísadami - přivést k varu a odstavit - nechat v tomto nálevu do druhého dne.
Těch receptů je více, ale na tomto se mi líbilo, že je takový počeštěný... (dostupné suroviny a není potřeba krumpáč )
- snad to pomůže... ;)
doplněno 17.01.14 08:42: čerpáno ze: zahraniční kuchyně ve veřejném stravování - předrevoluční kuchařka ;)
Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 17.01.14 13:43
avatar

Miklouš díky, to jsou ta vejce, která jsem uvařila včera večer. Také jsem to někde vyčetla.

Datum: 17.01.14 10:20
avatar

Suzy, nikdy jsem to nejedla ale v Brně je za 35 Kč prodávají v každém větším čínském bistru. Vejce je uvařené a krájí se i se skořápkou.

"chytrazena" píše,

Postup přípravy receptu Černé vejce:

Uvaříme vejce natvrdo, nakřápneme skořápku, ale neloupeme. Uvaříme tmavý čaj, který lehce osolíme, zalijeme vejce, necháme 12 až 24 hodin louhovat. Záleží na síle čaje, jak budou vejce tmavá.

Po přečtení dotazu, mě napadlo, že naše babi říkala, že z černých vajec se narodí šotek co pak škodí v hospodářství *haha*

doplněno 17.01.14 15:14:

Černé vejce

Název může znít záhadně. Jde o čínskou specialitu, syrová kachní vejce jsou naložená ve vápně, borovicovém popelu a soli až na 100 dní. Po naložení jsou průhledně modrá až zelená, obsah je pevný a hustý s rybí příchutí. Černá vejce se krájí na plátky i se změklou skořápkou, krájí na plátky a podávají studená. Do některých receptů je vhodné je i mírně podusit. (na jiném místě článku se píše, že pro Evropana je hrdinství toto pozřít).

Určitě dejte vědět jak to dopadlo, nemusí to být hned, stačí až vás pustí z nemocnice *vtip*.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 17.01.14 13:42
avatar

Liduš, se skořápkou, to se tedy divím. To jsem fakt nikde neviděla. Ani "venku" v restauraci mi to nikdy nepodali se skořápkou, ale na čtvrtky a přelité nějakým sosíkem. Byla to mňamka...

Datum: 17.01.14 17:46
avatar

Liduš, to co všechno se píše na internetu, to už dávno beru s velkou rezervou. Specielně co se týká receptů. Kolikrát se fakt divím, jak někdo může napsat takovou koninu, co na vlastní oči čtu. Do té "chytréženy" jsem se také přihlásila, protože jsem si myslela, že tam dávají recepty opravdoví kuchaři, tedy odborníci. Ale on tam může poslat recept kdokoliv. jinak to ani nejde. Koukni se na tu "Wiki", jak poslal odkaz ukulele a také se mrkni na odkaz 2masoni. Ťukni na "tohle", tak mají ta vejce vypadat. Taková jsem kupovala a jedla. A i tam píší, že zapáchají. Někomu ale zapáchá i ryba a dobře uzrálý sýr, mně tyto potraviny voní. A ta vejce jsou opravdu delikatesa. Ono je to všechno sporné. Já když koukám, co jsou schopni upatlat na "Prostřeno" naši spoluobčané, z osmdesáti procent všichni otylí až hanba, tak mi lezou oči z důlků, ale zase na druhou stranu chápu, že jiní, než obézní být nemohou, když se takto stravují. A také z těch receptů tisknou kuchařky a ty se prodávají, asi. Teda já bych ji nekoupila. Strašně mne baví se na ten pořad dívat, to se přiznám bez mučení. A nejlepší na tom je, že když se tam objeví náááhodou někdo, kdo vařit opravdu umí, tak ho ti ostatní sepsují a zdrbou, že na něm nezůstane nit suchá.To je zase obrázek naší české mentality. A nedej Bože, aby ten dotyčný měl ještě navrch krásně zařízený dům, nebo byt.

Ta moje vejce jsou v tom nálevu. Ale nejsou to ta "černá" vejce, ale čajová, nebo mramorovaná. A neboj, napíšu. Myslím, že když tam příště přidám více té tmavé sojovky, tak budou lepší. Ale jedno vím zcela jistě. Musí se v tom nálevu opravdu vařit a dovařit, aby ty chutě vnikly dovnitř. Když vejce uvaříš předem a pak je do nálevu jenom ponoříš, tak sice obarvíš bílek zvrchu, ale dovnitř se nic nedostane. A po tomto výsledku netoužím. A tohle se také někde radí...

Datum: 17.01.14 12:05

http://en.wikipedia.org/wiki/Century_egg

tohle je stránka, kde se píše o skutečném černém vejci, to nač jsou tady recepty to je čajové, nebo sójové vejce, nebo kombinace obou receptů. ps.: vzpomněl jsem si, jak se jeden můj známý pochlubil, že za mlada zkoušel vyrobit černá vejce tím, že je zalil do sádry. Na mojí otázku jaká byla mi odpověděl : Ty vole, já se toho bál, tak jsem ten kýbl sádry s vejcema hodil do kontajneru na odpad !

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 17.01.14 13:39
avatar

Ano ukulele, to jsem právě četla včera večer. Tam to vysvětlují, ale postup jak uvařit tam není. Nebo že bych blbě četla?

Datum: 17.01.14 14:54

Suzymon, já nevím jak vám to mám napsat, jestli to má cenu. Černá vejce se nevaří, takže je tam postup přípravy, ale ne postup vaření. Tradiční černá vejce vznikají působením alkalického jílu, za studena, bez vaření, novější modernější metoda je použití směsi popela, jílu, rýžových plev, též za studena.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 17.01.14 17:49
avatar

Jéžiši já vím, měla jsem napsat tedy vyrábějí, nebo dělají. Ale ta čajová a mramorovaná se zase vaří. Já myslela, že oba víme, o čem mluvíme a že si rozumíme.

Datum: 17.01.14 13:38
avatar

Ano ano, toto jsou podobné recepty. A Ukulele má pravdu. Nejsou to pravá "černá vejce". Někdo tomu říká mramorovaná, nebo čajová. Základní ingredience je černý čaj a směs tmavé a světlé omáčky sojové a i se mohou přidat jiné a samozřejmě koření dle vlastní chuti. (tak jsem to udělala já včera) Vejce se musí napřed vařit jen asi čtyři minuty, aby bílek ztuhl. Pak ochadit ve studené vodě a lžící celou skořápku naklepat, aby popraskala. Bílek proto musí být tuhý natolik, aby nám v této fázi receptu nevytekl. Pak se vejce vloží do horkého připraveného nálevu ze zhora uvedených ingrediencí a vaří se na mírném ohni půl hodiny. Potom se v tom nálevu vejce nechají ve studenu macerovat třeba i týden. Nejsou to pravá čínská černá vejce, ale jsou zvláštní svou chutí. Já si myslím, že jsem tenkrát od někoho dostala nějaký poměr toho nálevu, protože vejce byla fakt skoro černá. Nebo jsem to nechala louhovat delší dobu, nevím. Už si to nepamatuji, je to minimálně patnáct let. Ale když jsem je kupovala, tak nebyla obalená v žádné hlíně, asi ji prodejci odstranili před prodejem. Normálně byla po šesti v krabičce, jako kupujeme obyčejná vejce. Jen byla dražší. Já se také dočetla, že se prý dají koupit v každém Čínském bistru, kus za dvacet korun, ale tady žádné takové bistro není a místní prodejce na mne čuměl jako puk a strkal mi obyč vejce. Vysvětlovala jsem co chci a určitě mou gestikulaci pochopil, ale prostě to nebere, asi má strach, že by to nikdo u něj nekoupil. Podává spíše naše obyčejné zboží a orientálního tam má poskrovnu. Až pojedu do toho nákupního centra ke Spalovně do Prahy, tak tam je určitě mít budou.Ty moje vejce ze včerejška jsou venku v nálevu. Nechám je tam ten týden a pak napíši jak to dopadlo a jaká byla.

Ale i kdyby se tento první pokus nevyvedl, zkusím to znovu, jsem paličatá jako mezek a nedám pokoj. Kdybych nakonec dosáhla uspokojivého výsledku, pošlu přesný návod, jak na to. *placni*

 

Datum: 17.01.14 23:01
avatar

Suzy, zkusila jsi hledat ve francouzštině?


Ohodnoceno: 3x
 
Datum: 18.01.14 08:10
avatar

Vidíš Ládine, to mne vůbec nenapadlo. Díky za odkaz. Tak takováhle vejce samozřejmě nejde podomácku vyrobit. I kdybych nakrásně sehnala jak se to dělá, asi bych tohoto výsledku stejně nedosáhla. Oni vědí jak na to. A i kdybych nezapoměla, kam jsem je na zahradě zakopala, :D, Tak bych asi fakticky skončila v nemocnici. To já měla nějaký hóóódně zjednodušený recept, který se spíše podobal těm vejcím "čajovým".

Prostě jak jsem řekla, začala mne honit mlsná a najednou jsem si vzpoměla na ta vejce. Včera jsem to nevydržela a jedno z těch mých snědla. Nic moc...Mramorovaná sice byla, ale jinak chutnala jako obyč vejce. Už se na to vykašlu. Dvě tam ještě leží v tom nálevu a budou tam ještě hodně dlouho...

Od: vyrabime
Datum: 08.09.15 15:54

My je doma vyrábíme. *palec* Chce to jen nebejt línej.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 08.09.15 17:32
avatar

No tak mezi lenochy zrovna já nepatřím. A Vy je teda vyrábíte jak?

doplněno 08.09.15 17:45:

Není tam uváděn přímo postup, jenom že jsou obalena ve směsi horkého popela, soli a čaje. Pak je umístí do kameninového hrnce na sto dní. Jak ale patláte tu směs, v jakém poměru, aby z toho byla hmota, kterou by se vejce dala obalit. Já jsem jedla takto připravené i slepičí a jsou výborné.

Reagovat jenom tím, "Já je doma dělám" a mít poznámku o lenosti, to je odpověď k ničemu. To jste si mohl ušetřit čas. Připadá mi to jen jako plané vychloubání.

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.