Nejste přihlášen/a.
Ahoj, v přívěsu mám klasickou absorbční trojkombinační ledničku a napadla mě taková možná úprava, jen nevím, jestli má smysl se o ni pokoušet,, tak napřed sonduju Při provozu na 12V bere těleso asi 10A (mě tam jde trochu víc, táhnu to 6mm2 přímo z auta, žádný tenký tkaničky přes zásuvku tažnýho, beztak mám jen 7pinovku, takže i na 12V chladí srovnateně jak na plyn), Zároveň je mi jasný, že s originál zapojením to musí po všech ztrátách ve vedení nějak fungovat i na citelně nižší napětí. Tedy - má někdo vyzkoušeno, jaký nejmenší napětí nebo příkon takový lednici ještě postačuje pro udržení toho absorbčního procesu a aspoň nějakou omezenou funkci? (je to stará klasika s plně manuálním ovládáním, není v tom žádnej chytrón). Jedná se mi o situace, kdy by se hodilo ji dočasně napájet z baterky auta nebo "obytný" lifepo (jen 60Ah) v přívěsu, ale nebrala zbytečně víc, než musí. (třeba když cestou zastavíme na pár hodin na výlet, tak musím pouštět plyn, zápasit se zapálením ...) Nebo parkovat na plným slunci, aby to táhl 8A solár na střeše, ale to je spíš teoretická situace, mraky a stíny jsou všude.
U klasický autochladničky s peltierem jsem oddělenými lepšími větráčky a doděláním přepínání napětí do peltieru přes pwm snižovací regulátor na cca 5V (s vyhlazeným výstupem) snížil na nižší stupeň příkon z cca 45W na 12-15W, kdy je vnitřní teplota proti okolí namísto původních cca 15- 18°C nižší o , většinou dostačujících, 10-12°C. Příkon tedy čtvrtinový až třetinový, chladící výkon jen o třetinu nižší (on ten peltier jednoucí naplno už moc nechladí, spíš jen víc topí na teplý straně, chladící výkon bez ideálního odvodu tepla v reálu příkonu llineárně neodpovídá).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.