Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
mám dotaz, jakou máte zkušenost s čištěním výměníku u sušičky s tepelným čerpadlem?
(V mém případě AEG lavatherm 59840)
Nám se už nedařilo dostat vlákna z výměníku vysavačem a štětečkem dle návodu, tak poslední roky vezmu jednou ročně vapku a vystříkám ho vapkou, s tímto postupem:
1. Otevřu dvířka výměníku, oddělám jemný vzduchový filtr a dolní filtr na kondenzát ponechám
2. Vapku mířím kolmo na žebrování výměníku, jinak hrozí pokřivení žeber a stříkám asi 5-10sekund, tak aby voda nepřetékala ven. (Stříkám asi ze cca 30cm vzdálenosti od výměníku, kolmo postupně po celé ploše.)
3.Zapnu sušičku a dám program na 10min provětrávání(s ikonou hodin), sušička vyčerpá nastříkanou vodu a já mezi tím vybírám vytékající chuchvalce vláken do filtru kondenzátu (možná by se to dalo rovnou odsávat i vysavačem s mokrým sáním)
4. Bod 2 až 3 opakuju asi 10x dokud nepřestanou přitékat chuchvalce vláken a občas vyliju zásobník na vodu.
5. Na závěr zapnu s otevřenými dvířky výměníku na 3x10min program pro celkové vysušení a pak sestavím.
Akorát se mi zdá tento postup dost drasticky(i když výměník je pak jako nový), tak přemýšlím, jestli by to nešlo i nějak lépe. Slyšel jsem, že někdo to vyfoukává kompresorem, ale kompresor nemám tak bych rád věděl, jestli má cenu ho kvůli tomu kupovat a jestli se vyfouknutá vlákna se nehromadí někde dál (i když se asi vlákna nejvíc lepí na prvním studeném výměníku, ten zadní je teplý tak na tom by asi neměly zůstávat.)
PS: Zkoušel jsem ji rozebrat, ale k výměníku se shora nijak dostat nejde, alespoň u mého typu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.