Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vyúčtování za vodu - není to hodně?

Od: fergie08 odpovědí: 19 změna:

Dobrý den k dnešnímu dni nám bylo doručeno vyučtování za vodu,Když jsem se zde nastěhovali byl stav vodoměru 355,po roce je tam 582.Jsme 3 člená rodina,každý den vaříme a koupeme se(pouze sprcha).Přišel nám nedoplatek 5800,- zálohy platíme 400 měsíčně,jak si mohu vypočíst spotřebu a je vůbec možný takový nedoplatek? Děkuji všem z názor.

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jirbar*
hodnocení

1x

Tak to já jsem opačného názoru. To vodné/stočné je na dnešní dobu u Vás docela levné a to 47,- Kč /m3.

Za to spotřeba, to snad ještě napouštíte bazén, pořádně protéká záchod, či nějaký jiný únik. Totiž 227 m3/rok je dost, když se spočte průměrná spotřeba 3 m3/osoba a měsíc, tak to vychází na 108 m3.

doplněno 01.03.11 13:14:

A pokud nemáte svůj vlastní vodoměr, či alespoň podružný vodoměr, tak se na Vás někdo pěkně živí, pokud se třeba jedná o bytový dům s více nájemníky a jedním společným vodoměrem.

fergie08
hodnocení

.096 Takže doplňuji : majitel bytu omylem posílal jen 200 , celkový nedoplatek je 8.096,- méně jejich chyba 2400. Nám vyjde pro nás jako nedoplatek 5.696kc. Je to vůbec možné takový nedoplatek to přece nejde.Nenapoštíme bazen nic takového 2-3 krát týdně pereme máme spotřebu jako všichni ostatní.Ano jsem v domě kde je dalších 8 bytů.

frantisekpetru*

Měl jsem připravenu podobnou reakci.
Cena za kubík relativně nízká (není to třeba jen vodné? - u nás se třeba stočné platí sólo přes obec).

Ceny vodného a stočného najdete třeba zde:
vodarenstvi.cz/...
nebo
cenyenergie.cz/...

A spotřeba strašná.
My jsme čtyřčlenná rodinna (2 dospělí a 2 děti), každodenní sprchování, pravidelné mytí auta, v létě i občasné zalití trávníku a samozřejmě další...ročně cca 110 - 120m3.

hodnocení

1x

Tak abychom se někam dostali...:

1. ano..pro 3 člennou rodinu která se sprchuje je spotřeba vody a celková částka v Kč opravdu velká...to je prostě FAKT

2. relevantní spotřeba pro Vaši rodinu by byla cca 90m3/rok

3. přesnost vodoměru si můžete snadno laicky zkontrolovat i sám..nějakou kalibrovanou nádobu a kýbl doma snad máte...a kalkulačku a kousek papíru snad také

4. je možné že Vám někde voda "utíká"...to si snadno také ověříte...než půjdete spát, zapište si stav vodoměru...a ráno musí být naprosto stejný (tedy pokud nikdo z Vás nepůjde na WC, ale to snad jde ohlídat).

5. V bytovém domě sice máte započítaný rozdíl mezi hlavním fakturačním vodoměrem a bytovými vodoměry (dle poměru spotřeby jednotlivých bytů), ale to samozřejmě také nemůže udělat 2,5 násobek spotřeby vody..

6. chybou může být i to, že před vodoměrem není zpětná klapka..

7. až vyloučíte rozbitý nebo nepřesný vodoměr...budeme pátrat dál...

lui*

228 kubíků je opravdu hodně. Tak do sto kubíků, by to mělo být.

rob*
hodnocení

0x

Vše co požadujete by mělo být součástí toho vyúčtování, spotřeba se mně zdá být reálná, ale částka už nikoli. Není tam zahrnuta i TUV?

karina*
hodnocení

0x

fergie, myslím, že se nespletli. I když nevím kolik u vás stojí kubík vody , pro 3 lidi platíte malé zálohy. Určitě máte cenu za kubík na vyučtování. To je rozdělené asi i na SV a TUV. Plus cena za ohřev vody.Karina

fergie08
hodnocení

Ohřev vody je přes plynový kotel,nevím jak je rozdělena faktura jelikož jsme nájemníci a pouze nám poslal majitel zprávu o nedoplatku.Zálohy nám takto dal majitel

karina*

Tak je problém požádat majitele o předložení celého vyúčtování k nahlédnutí nebo se zeptat sousedů či na obci kolik stojí přibližně kubík vody? Spotřebovali jste 227 m3. Cena celkem je 10600. To vám pak zhruba vychází 47Kč/m3. Chtěla bych mít tak levnou vodu! Spotřebujete zhruba 19 m3 vody měsíčně , tedy přes 4,5 m3 týdně. Buď si zvyšte zálohy nebo snižte spotřebu. Karina

hodnocení

0x

Ten rozdíl 227 m3 je spotřeba, kterou ukázal váš vodoměr. Zřejmě máte jen přípojku studené vody a teplou si hřejete doma...

nedokážu posoudit, či máte moc a nebo málo spotřebované vody, to Vám mohou říci jiní z vlastní praxe. Neuvádíte, zda je to rodinný dům nebo bytovka, ani kdo Vám poslal vyúčtování, či dodavatel vody nebo správce domu.. Pokud je v domě více odběratelů, dodavatel naúčtuje správci domu stav odebrané vody podle vodoměru, který je přesný a je umístěný většinou v suteréně. Správce domu potom podle jednotlivých vodoměrů v jednotlivých bytech rozúčtuje spotřebu vody na byty, připočítá podle počtu obyvatel i spotřebu vody ve společných prostorech a hlavně rozdělí rozdíl mezi množstvím účtovaným dodavatelem a množstvím podle součtu spotřeby bytů... tak potom všichni platíte spotřebu vody třeba i těm, kteří například mají vodoměr obložený magnety a vesele odebírají vodu bez točení koleček vodoměru...

spotřebu si vypočítáte jednoduše, rozdíl mezi počátečním stavem a koncovým stavem, konkrétně těch 227 kubíků vynásobte cenou za jeden kubík vody, účtovaný vaším dodavatelem, podle Vašich údajů jste zálohově zaplatili 12 x 400 = 4800, k tomu chtějí doplatit 5800 = spolu 10600 korun, takže teď by Vám vyšel jeden kubík podle Vašeho vodoměru na nějakých 46,70 Kč... porovnejte s cenou účtovanou za m3 dodavatelem...

doplněno 01.03.11 13:29:

smolil jsem odpověď dlouho, mezitím jste doplnila údaje, držel bych se návodu kariny!

doplněno 01.03.11 13:41:

obejděte další nájemníky a porovnejte spotřeby a platby, a hlavně tu cenu za m3 obvyklou ve vašem obvodě, a do budoucnosti si veďte potřebu třeba i měsíčně, aby jste věděli, jak odebíráte. Pokud máte nějakého dom. důvěrníka, zkuste zavést i odpočty vody na hlavním vodoměru, třeba také měsíčně, jen pro informaci...

další možnost by byla porovnat množství vody odebrané v jednotlivých bytech v předcházejících obdobích, jestli tam nevyskočí nějaký markantní rozdíl v odběrech jedn. bytech... nebo porovnat odběry podle počtu nájemníků, jestli někde není podezřele nízký odběr na počet lidí v bytě...

jó, jak jde o prachy, přestáváme být lhostejní a pohodlní... myslím všeobecně, ne konkrétně tazatele...

fergie08
hodnocení

Právě že mi nepříjde že bychom měli nějakou velikou spotřebu chováme se jako normální obyčejná rodina,víkendy navíc nebýváme doma.Manžel se většinou sprchuje doma u rodičů(pracuje tam) nebo po hokeji v šatnách.Spotřeba všech ostatních nájemníku je na nástěnce a všichni tam mají do 100 někteří třeba jen 50 nikdo nemá tak velkou jako my ani sousedi kteří jsou 2 se dvěmi dospělými dětmi

jirbar*

Akorát brečíte na nesprávném hrobě. Ani nenapíšete jak se ta Vaše spotřeba zjistila. Zda poměrem či odečtem. Pokud poměrem snad není problém vidět výpočet. A pokud odečtem vodoměru snad není problém si ho vysledovat zda je v pořádku. Stoprocentní úchylka by snad musela být vidět.

fergie08
hodnocení

Vodoměr máme ve vlatním bytě.Při podpisu smlouvy před rokem tam bylo 355 letos po ročním vyúčtování je tam 582

jirbar*

Tak o čem je řeč. Máte to vše ve vlastních rukou. Cena za m3 je přijatelná, spotřeba nadměrná. Buď špatný vodoměr (tomu moc nevěřím a nakonec si to můžete vysledovat), nebo tu vodu pěkně čančáte.

Snad mne napadá ještě jedna věc. Otázka je, jak jsou v tom (nejspíš bytovém) domě dělány rozvody. Zda není na váš rozvod ještě někdo napojen. Třeba nějaký výtok na chodbě či na zahradu.

I to je možno vysledovat. Poznačit si stav vodoměru na tisíciny kubíku, zajistit, aby nikdo nepouštěl půl dne vodu, třeba v době nepřítomnosti v bytě nebo přes noc a poté stav vodoměru porovnat s původním stavem. To několikrát zopakovat.

bajbika*

My máme podobný problém, nejsme skoro doma, místo koupání se sprchujeme a skoro se u nás ani nevaří. Peru jednou týdně a i když jsem loni zvedla zálohy o 6 tisíc ročně, stejně letos doplácíme 3 tisíce. Už jsem z toho nešťastná každý rok to samé. Začínám si myslet, že za někoho platíme.

hodnocení

0x

Vypočtená částka za spotřebovanou vodu se zdá být v pořádku. 46,70 Kč za kubík vody je cena obvyklá. Spíše mi připadá příliš velké množství spotřebované vody. Každoročně odečítám vodoměry v bytech našeho domu a spotřeba u dvoučlenných rodin nepřevyšuje 80 kubíků za rok. Naměří-li vodoměr vysokou spotřebu, první co nájemníka napadne, že měřidlo není v pořádku. Zkuste se však zamyslet, zda vám neprotéká záchod, jestli při holení a čištění zubů neteče voda proudem, zda sprchování netrvá příliš dlouho atd. Už jsem to někde tady psal, že si každý poslední den v měsíci dělám odečty elektroměru, plynoměru a vodoměru. Pak mě vyúčtování spotřeby energie nemůže překvapit.

stirecek*
hodnocení

0x

Když si to tady tak pročítám, tak mě napadlo, komu tu vodu budete platit? Přímo majiteli bytu? Jestli fakt nemá upravený vodoměr a nešidí vás, protože ta spotřeba je opravdu velká. Teď jsme v bytě tři a roční spotřeba je od 90-120kubíků. A to napouštíme kolikrát plnou vanu, myčka jede pořád a koupeme si všichni denně doma, v práci nikdo. Jak píšete, že manžel se koupe u rodičů, musíte mít zákonitě ještě menší spotřebu. Můj názor je, že vás pěkně někdo šidí, samozřejmě se můžu mýlit, ale pokud je to tak, jak píšete, na vašem místě bych nezaplatil a nechal zkontrolovat vodoměr nebo i za svoje náklady vyměnit - stojí cca 300Kč po dohodě s majitelem, protože tohle není normální.

ladajaskva*
hodnocení

0x

Dobrý den. Někde je chyba. Já typuji, že je to ve špatně opsaném počátečním stavu vodoměru. Protože zřejmě bydlíte v bytovém domě, kde už před Vámi někdo bydlel, tak stanovené zálohy vycházely z nějaké reálné spotřeby před Vašim nastěhováním. A ty zálohy v celkové výši 4.800 Kč by zhruba odpovídaly spotřebě 103 m3 za rok. Nyní se musí řešit otázka - jak je možné, že máte spotřebu tak vysokou. Poruchu vodoměru bych téměř na 100 % vyloučil, protože víceméně to mechanicky ani nejde, aby se ty vrtulky točily rychleji a spíše dochází k zanesení nějakými usazeninami a vodoměr ukáže méně. Napojení nějakého jiného odběratele na Váš měřený okruh skoro vylučuji, protože to není ani jednoduché, ani možné bez Vašeho vědomí, a určitě by se předchozí nájemník zabýval stejným problémem. Takže zbývájí pouze následující alternativy: všechno je OK a Vy jednoduše vodou plýtváte a máte opravdu spotřebu až 2 x vyšší, než je jakýsi pomyslný průměr. Nebo máte spotřebu, jako je pomyslný průměr, pouze se špatně zapsala počáteční hodnota, což by mohlo být docela pravděpodobné, ale neověřitelné. A potom je poslední možnost, že vám protéká voda na WC a tam podle intenzity za rok můžete dojít o neuvěřitelných 730 m3 a současně s tím Vám mohou prokapávat kohoutky u umyvadel a tam můžete také vypustit neuvěřitelných 19 m3 na kohoutek za rok. Odkaz : tzb-info.cz/... A jedině tato poslední možnost je ověřitelná a opravitelná. Ověříte to jednoduchým způsobem :jestli něco kape a protéká, uvidíte na první pohled. Jestli nic nekape a neprotéká, tak jeďte na víkend k rodičům, zapište stav vodoměru před odjezdem a po příjezdu. Musí být stejný. Když není, tak prostě voda někam teče mimo Váš byt. Zapisujte si stav vodoměru každý den a a uvidíte jak se odběr vyvíjí každodenně. Zde je odkaz kde si něco můžete přečíst : mereni-tepla.cz/... Jinak já mám RD, jsme dva, spotřeba 75 m3 za rok, cena za m3 58,85 Kč a nemáme myčku, máme bazén, kde se permanentně dopouští odpařená voda a také až 5 x týdně se zalévá tráva. Takže si to doma musíte ověřit a to co nejdříve. S pozdravem Laďa

kapající kohoutek slabě248,76
kapající kohoutek silně5419,71
protékající WC slabě150-100054,75 - 365
protékající WC silně1000-2000365 - 730

doplněno 07.05.11 14:45:

Ty tabulky tam záhadně skočily 3 x. Mělo to být, a stačilo by to jednou. I když na druhé straně, toto by si měl každý několikrát zapamatovat, protože voda bude pořád více a více a více dražší , bude ji čím dál větší nedostatek.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]