Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kolik za 1 hod protopím plynu

Od: houbes* odpovědí: 34 změna:
Dobrý den, tak jsme se jen vsadili v práci, když jeden dal otázku. Kolik lze protopit peněz za 1 hod když budete mít zapnutý kotel. Bereme to hodně zaokrouhleně to znamená, že bereme kotel ze zásobníkem vody 7L a spotřeba plynu m3 za 1 hodinu plného provozu a za cenu plynu u ČEZ. Já jsem si tipnul 150 Kč a kolegové tvrdí až 600 Kč.
Kolik za 1 hod protopím plynu

34 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jenda2*
hodnocení

5x
Kotel ma uvedenou spotrebu za hodinu. 14 kW kotel zaokrouhleno 1,3 m3 za hodinu, kdyby jel v kuse. Ve skutecnosti pri dobrem navrzeni 3/4 uvedene spotreby. Tedy zhruba 20 Kc za hodinu. Prestrelili jste vsichni az brutalne. Jako vtip snad..,
houbes*
hodnocení

Děkuji až jim to řeknu budou se divit a řeknu jim pekař by měl dělat pekaře a zedník zedníka :) děkuji za odpověď

hodnocení

4x

Vy nemáte pravdu...a kolegové už vůbec ne. Tedy pokud se nebavíte o spotřebě plynu pro vytápění výrobní haly kde pracujete.

hodnocení

2x

Z hlavy u kotle 24 kW mi to vychází cca 36 Kč/hod

hodnocení

2x
Věčný plamen u mého kotle sežere za hodinu 11 litrů plynu, tj. za rok cca 100kubíků. Cca 4kc denně. Při topení záleží na kolik ohřiváš vodu v kotli a jaká je venku zima. Protopit se dá 100kubíků měsíčně nebo i přes 200 kubíků měsíčně v bytě, protože taky záleží, na jakou teplotu topis.

hodnocení

1x

Nesmyslná sázka, každý kotel je jiný, každý dům má jiné vlastnosti, každý topný systém je jiný. Nelze srovnávat.

Nechtělo se mi sem zbytečně psát, ale připomíná mi to, jak několik let se již marně pídím po tom, kolik ušetří zateplení baráku. Doposud jsem to nezjistila a asi to nezjistím. Odpovědi jsou od vyhýbavých až po ty, že to nepočítali a také ty, že ušetří 5 000 za zimu. Takže nevím stále nic. A 5 000 za zimu, když je člověku 50 a za zateplení a fasádu dá 200000, to mi teda efektivní nepřijde. Hm.

Asi se pídíte špatně, buď pokládáte špatně otázku, nebo ji pokládáte správně, ale na špatném místě resp. špatnému člověku. Samozřejmě se zateplení dá ekonomicky posoudit. Nicméně z křišťálové koule to říct nejde.

jenda2*

Částečné odpovědi máte v jiných dotazech. Např. v těch, proč má zateplený panelák v létě uvnitř takové vedro.

No nejspíš to není takové, jak úředníci v EU a potažmo většina stavebních firem tvrdí. Zimy jsou teplé a proto nelze ani pořádně zjistit, jestli takové vnější zateplení ušetří 5 % nebo možná 7 %. Ale jisté je, že návratnost zateplení 250mm polystyrenem je v řádech desítek let a tedy žádná.

pro sisi® : Vaše pátrání po tom, kolik se ušetří zateplením domu je velice komplikované. Ta předpokládaná úspora se nedá jednoduše a jednoznačně určit. Záleží to v podstatě na dvou hodnotách. Za prvé na tepelně izolačních schopnostech a vlastnostech zateplovaného objektu a za druhé na vlastnostech a kvalitě provední zateplení. Množství kombinací těchto hodnot je velké, tím je i možný značný rozptyl úspor po zateplení. Může dojít k velmi vysokým úsporám, ale také může klidně dojít v případě neodborného a zfušovaného zateplení ke zhoršení tepelně izolačního stavu a tím zvýšení nákladů na topení.

Uvedu příklad podle konkrétních údajů z vyúčtování nákladů na vytápění. Klasický panelák ze 70. let. Porovnáním počtu měrných jednotek spotřeby za tři roky před zateplením a výměnou oken a za tři roky po zateplení vyšla u bytu 3+1 úspora spotřeby tepla 53,2%, u celého domu pak úspora 50,5%.

Vitovec, Sisi ono těch 50% jsou hezké čísla na pohled, ale v penězích už to tak nevypadá. Příklad - protopim v bytě v přízemí, kde je zima od sklepů, nezatepleny, cca 600 kubíků plynu za rok, cca X 15 Kč =9000 Kč ročně. Úspora 50 % činí 4500Kc. Návratnost téměř 45 let za předpokladu, že těch 200 000 nebylo na úvěr. A teď jinak - pokud těch 200tis investuju dlouhodobě na 10% ročně, mám zisk 20tis ročně. I když neusetrim na topení 50%, stále jsem v plusu 11tisic korun. A pokud ten roční výnos budu každoročně reinvestovat, za 45let budu mít několika násobek z původních 200tis.

Má to jeden háček - těch 10% zisku ročně je garantovaný čistý zisk? a ceny energií jsou pevné?

To není garantovaný zisk, je to dividendovy výnos a záleží, za kolik ty akcie nakoupis. Třeba tabák dnes koupíš okolo 13400kc za akcii a letošní dividenda byla 1600 brutto. Předpokládá se, že bude taková i příští rok, takže pokud dnes koupíš, můžeš se dostat na 12% před zdaněním 15%. Já mám čtyři dividendove tituly a každá firma má dividendy v jiné době, takže navíc zisky z dividendy reinvestuju a průběžně peníze přesouvám tam, kde divi teprve bude, pak se můžeš dostat na těch deset procent v ročním průměru i tam, kde je divi třeba jenom 7%. Plus k tomu zisk z krátkodobých obchodů.
Ještě k té druhé otázce, ceny energií nejsou pevné. Můžeš se zeptat těch, kteří zateplovali před deseti lety. V té době byly ceny energií na maximech, elektřina 90eur/MWh a každý kdo tehdy zeteploval, předpokládal další růst ceny a tento si už zakalkuloval do návratnosti zateplení. Jenže od té doby elektřina jenom klesala, až se dostala ke 20eur/MWh v roce 2016. Rázem se návratnost zateplení stává nejasná, protože vše má nějakou životnost. Pro mě je výhodnější držet akcie energetických firem, protože čím více zdražují, tím více jim roste zisk a mně dividenda, která hravě pokryje zvýšené náklady na energie. Je to lepší než zateplení, protože zateplení ti dovolenou několikrát do roka nezaplatí, protože teprve až po těch 45 letech bych se dostal na nulu a bez započtení inflace, protože po takové době ty peníze už budou bez hodnoty.

hodnocení

0x
To by mě zajímalo, kde by na to kolegové brali peníze :D
Nám vychází u obyčejného kotle s vyšší spotřebou plynu hodina na cca 45 korun.

To máte ale v tom případě kotel s výkonem cca 45kW a tedy pro bytovku. Jinak to také nevychází. (Pokud tedy počítáte pouze plyn).

Destila DPL 18
18 kW; 2,18 m3/h
Asi jsem to teda přehnal, myslel jsem že to žere přes 3 kubíky a že je plyn dražší *smich* nestál před pár lety plyn víc? Zajímalo by mě kde jsem přišel k té částce za kubík, kterou mám v hlavě *smich*
houbes*
hodnocení

Omlouvám se stal se šotek a to je v těch nulách. Já jsem tvrdil 15 Kč a kolegové 60 Kč
Houbes zapni kotel na hodinu a bez se podívat na plynomer, kolik si vzal. V tomto počasí to budou nižší stovky litrů plynu. Takže i těch 15kc je nasobne víc.
@stir ale on se ptá za hodinu provozu kotle. To znamená, že kotel prostě topí. Na to nemusí sledovat plynoměr, protože to najde v dokumentaci od kotle. A 15 Kč to může být naprosto s přehledem.
Navíc u staré soustavy trvá klidně čtvrt hodiny, než se to množství vody natopí a začnou slušně hřát radiátory. A ta tu dobu můžeš mít u většího kotle skoro kubík pryč.
Ale on se ptá, kolik lze protopit za hodinu. Ne nominální spotřebu při určitém výkonu. Před hodinou jsem zapnul vychladlý kotel, venku 12 stupňů, kotel ohrival na 53 stupňů a za hodinu hádej kolik? Rovných 180 litrů plynu, tedy 0.18m3. Prepocteno na peníze 2.70 Kč za hodinu provozu při těchto teplotách. Ve větší zimě to bude samozřejmě víc, protože se bude voda ohřívat na vyšší teplotu.

a za hodinu LZE protopit tolik, kolik kotel za hodinu sežere. Co je na tom k nepochopení? Že vám sežere 180 litrů neznamená, že nelze protopit více. Otázka zní "Kolik lze protopit peněz za 1 hod když budete mít zapnutý kotel"

Za hodinu tedy LZE protopit tolik, kolik kotel za hodinu spotřebuje plynu.

Nebo chcece říct, že není možné, aby kotel topil na plný výkon hodinu v kuse?

Ty používáš kotel na plný výkon? Já ne.

Kolik LZE protopit za hodinu - taky bych to počítal z maximálního výkonu kotle.Pokud kotel vypnu,protopím cca 0,50 Kč -měsíční paušák

@stir ano, používám kotel na plný výkon
Nemáš poddimenzovany výkon? Stíhá ti to topit i ve velkých mrazech? Já teď mám kotel na jedničku, na sedmičku jsem ho ještě nikdy neměl.

nikdo*
hodnocení

0x

24kW kotel spotřebuje za hodinu provozu na plný výkon cca 2,5-3,0 m3 plynu. Tedy 2,5 x cca 5kč je 12,50 - 15 kč/hod.

doplněno 13.10.19 19:58:

EON. Ale mám velkej barák, cca 300m2 vytápěné plochy, a tak to vychází líp, než u malých spotřeb. Ceník Standard plyn, 45-63MWh za rok. Spotřeba cca 6000m3.

Tu cenu si musí tazatel spočítat podle svého tarifu.

doplněno 31.10.19 15:28:

Dnes přišlo vyúčtování plynu, tak hlásím aktuální letošní cenu pro můj tarif: 11,40kč/m3.
Pokud jsem tu někoho mystifikoval, tak se omlouvám.

Poradíš mi, kdo Ti dodává plyn? Za 5kc to je slušná cena.

Asi ho kupuje v Kauflandu,když je v akci.*smich*

Tak to máš za 13,92 Kč kubík ;)

5 kč\m3 je základní cena bez distribučních poplatků,daně z paliv a DPH

jenda2*
300 m2 za 6000m3? To je asi dum s rozbitymi okny. Jinak je to silena spotreba.
nikdo*

stir: Omluva. Trochu jsem si pomotal čísla na faktuře. Máš to dobře, tak nějak to bude.

Jendo, ta spotřeba je taková, jaká je. Stará secesní vila bez zateplení. 3podlaží, každé cca 100m2.

Jen pro srovnání, dřív, v bytě 3plus1, cca 120m2, 3,60 do stropu, jsme mělu kolem 3000m3 spotřebu. Tady mám trojnásobnou plochu a jen dvojnásobnou spotřebu, Nutno dodat, že v obou případech to bylo včetně vaření na plynu a ohřevu TUV plynem.

V pohodě. Já si to umím vypočítat.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]