Nejste přihlášen/a.
Nesmyslná sázka, každý kotel je jiný, každý dům má jiné vlastnosti, každý topný systém je jiný. Nelze srovnávat.
Nechtělo se mi sem zbytečně psát, ale připomíná mi to, jak několik let se již marně pídím po tom, kolik ušetří zateplení baráku. Doposud jsem to nezjistila a asi to nezjistím. Odpovědi jsou od vyhýbavých až po ty, že to nepočítali a také ty, že ušetří 5 000 za zimu. Takže nevím stále nic. A 5 000 za zimu, když je člověku 50 a za zateplení a fasádu dá 200000, to mi teda efektivní nepřijde. Hm.
Asi se pídíte špatně, buď pokládáte špatně otázku, nebo ji pokládáte správně, ale na špatném místě resp. špatnému člověku. Samozřejmě se zateplení dá ekonomicky posoudit. Nicméně z křišťálové koule to říct nejde.
Částečné odpovědi máte v jiných dotazech. Např. v těch, proč má zateplený panelák v létě uvnitř takové vedro.
No nejspíš to není takové, jak úředníci v EU a potažmo většina stavebních firem tvrdí. Zimy jsou teplé a proto nelze ani pořádně zjistit, jestli takové vnější zateplení ušetří 5 % nebo možná 7 %. Ale jisté je, že návratnost zateplení 250mm polystyrenem je v řádech desítek let a tedy žádná.
pro sisi® : Vaše pátrání po tom, kolik se ušetří zateplením domu je velice komplikované. Ta předpokládaná úspora se nedá jednoduše a jednoznačně určit. Záleží to v podstatě na dvou hodnotách. Za prvé na tepelně izolačních schopnostech a vlastnostech zateplovaného objektu a za druhé na vlastnostech a kvalitě provední zateplení. Množství kombinací těchto hodnot je velké, tím je i možný značný rozptyl úspor po zateplení. Může dojít k velmi vysokým úsporám, ale také může klidně dojít v případě neodborného a zfušovaného zateplení ke zhoršení tepelně izolačního stavu a tím zvýšení nákladů na topení.
Uvedu příklad podle konkrétních údajů z vyúčtování nákladů na vytápění. Klasický panelák ze 70. let. Porovnáním počtu měrných jednotek spotřeby za tři roky před zateplením a výměnou oken a za tři roky po zateplení vyšla u bytu 3+1 úspora spotřeby tepla 53,2%, u celého domu pak úspora 50,5%.
To máte ale v tom případě kotel s výkonem cca 45kW a tedy pro bytovku. Jinak to také nevychází. (Pokud tedy počítáte pouze plyn).
a za hodinu LZE protopit tolik, kolik kotel za hodinu sežere. Co je na tom k nepochopení? Že vám sežere 180 litrů neznamená, že nelze protopit více. Otázka zní "Kolik lze protopit peněz za 1 hod když budete mít zapnutý kotel"
Za hodinu tedy LZE protopit tolik, kolik kotel za hodinu spotřebuje plynu.
Nebo chcece říct, že není možné, aby kotel topil na plný výkon hodinu v kuse?
Kolik LZE protopit za hodinu - taky bych to počítal z maximálního výkonu kotle.Pokud kotel vypnu,protopím cca 0,50 Kč -měsíční paušák
24kW kotel spotřebuje za hodinu provozu na plný výkon cca 2,5-3,0 m3 plynu. Tedy 2,5 x cca 5kč je 12,50 - 15 kč/hod.
EON. Ale mám velkej barák, cca 300m2 vytápěné plochy, a tak to vychází líp, než u malých spotřeb. Ceník Standard plyn, 45-63MWh za rok. Spotřeba cca 6000m3.
Tu cenu si musí tazatel spočítat podle svého tarifu.
Dnes přišlo vyúčtování plynu, tak hlásím aktuální letošní cenu pro můj tarif: 11,40kč/m3.
Pokud jsem tu někoho mystifikoval, tak se omlouvám.
stir: Omluva. Trochu jsem si pomotal čísla na faktuře. Máš to dobře, tak nějak to bude.
Jendo, ta spotřeba je taková, jaká je. Stará secesní vila bez zateplení. 3podlaží, každé cca 100m2.
Jen pro srovnání, dřív, v bytě 3plus1, cca 120m2, 3,60 do stropu, jsme mělu kolem 3000m3 spotřebu. Tady mám trojnásobnou plochu a jen dvojnásobnou spotřebu, Nutno dodat, že v obou případech to bylo včetně vaření na plynu a ohřevu TUV plynem.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.