Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Sousedi kouří na balkoně

Od: hanulka* odpovědí: 83 změna:

Dobrý den,

ráda bych prosila o radu.Odstěhovala jsem se do panelového domu. Dost ráda, že mám prostorný balkon. Přes den i v noci-téměř nepřetržitě sousedé ne jeden kouří... Pach kouře mám neustále v bytě a mám pocit,že se stávám nedobrovolným kuřákem. "Smrad cigaret nesnáším, nikdy jsem kuřák nebyla! Nevětrat? Co poradíte?dik

83 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

petr123*
hodnocení

5x

Obávám se, že to je bez šance. Na balkón se chodí kouřit "aby nebylo doma zahuleno" a už samotný tento výkon většinou chápají kuřáci jako velký ústupek nekuřákům. Takže to, aby nechodil kouřit na balkón ale šel před barák (nebo nekouřil vůbec), je podle mého názoru bohužel zcela marná snaha. Bohužel nezbude než si zvyknout nebo si pořídit klimatizaci.

PS: sám jsem nekuřák, taky by mi taková situace vadila, ale prostě nevidím ŽÁDNÝ reálný a pro souseda "přijatelný" způsob řešení.

hanulka*
hodnocení

nu já jsem to řešení taky nějak neviděla, proto jsem si napsala o tyto dobré nezaujaté názory. Nechtěla bych druhé - kuřáky omezovat, ale ať oni neomezují mne.

Jak směšné jsou vymezené stolečky pro nekuřáky v restauraci (společný prostor)

Setkala jsem se i s kuřákem, který mne oslovil jak jsem dojedla, zda si může už zapálit. tak to mne teda posadilo*hej*

6 let jsme si to užili, večer usínali a najednou všude smrad. Rychle zavřít okna a pokračovat ve spaní ve smradu. Jak z toho jsme nevymysleli, ale bylo poznat od koho kouř jde. Stačí se vyklonit z balkonu a uvidíte. Pochybuju, že to řeší nějaká vyhláška to je jako když lidi kouří na WC, aby jim to doma nesmrdělo a pak to jde ventilací k ostatním... chjo. Jsem rád, že panelák máme již za sebou...

petr123*

V restauraci to ti slušnější už pochopili, to je pravda. Ale to jsou "ve společnosti", takže jim nezbývá než se přizpůsobit.

Ale prostě pokud jsou "doma" - a balkón je součást jejich bytu, tak si myslím že jediné řešení je naučit se to tolerovat :(

hakiss*
hodnocení

3x

Slušně se snimi možná nedomluvíte skuste zavolat hygienu, měli jsme podobný problém soused neustále lakoval automobyli v garáži, zavolali jsme tam a už nelakuje

Hygiena :-D Hm toje stejné jako volat hasiče,ať jim to cigáro uhasí *haha*.Nesměju se Vám, ale odpovědi před.. Co takhle za investovat a koupit klimatizaci - asi taky ne moc dobrý řešení.

Párkrát bych možná napsal letáček do schránek všech okolních bytů. "Milí sousedé, buďte prosím ohleduplní ke svému okolí a neobtěžujte naše společné životní prostředí našeho panelového domu kouřem z cigaret především vypouštěným druhým do oken a tím i do bytů. Děkujeme Vám za pochopení a především za Vaši ohleduplnost. Vaši sousedé".

Určitě sem teď někoho hodně pobavil. Tak alespoň nějaký výsledek

Mj. obtěžování kouřem z balkonu je zakázáno obvykle v domovním řádu, ale především je tím myšleno z kouře např. vznikajícího při grilování a podobně, to je jasné. Pořešte to s domovníkem, ať apeluje na lidi a ať Vám řekne co je ukotveno v d.řádu,mj.jetodnes obvykle placená funkce, tak ať se snaží. Cigára se dnes stále berou jako součást lidského bytí. Je to hnus.*blee* . Soudedi nám sem klepou zase popel, úplně bez skurpulí, Asi si myslí, že jsme všichni vepři a chcem se v tom válet

hanulka*
hodnocení

jsem se i zasmála, mám inspiraci jak to "kulturně " napsat.

Mě kouření bohužel hodně vadí ,kdekoli,Takže jsem nakloněna všemu ,co omezuje kouření.

Klima - to zase kýchám.Citlivka že*smich*.

Zkusím, něco podniknou, člověk nechce být neoblíbený. díky

hakiss*

přemluvit někoho na hygieně aby tam poslal jen nějaký dopis by určitě pomohlo, nášemu sousedovy jsem vyhrožoval že mu dám přes držku a stejně stříkal, až to vyřešila ta higiena možná že se na higieně taky zasmějou, ale skusil bych tam aspoň zavolat měli by být schopni se ktomu vyjádřit, kouř z cigaret je také karcinogení jako výpary z laků

petr123*
hodnocení

3x

Jedno řešení mě napadlo. Je sice na první pohled "šílené" a jak z receptáře od Přemka Podlahy, ale fungovat by mohlo...

Dát na kraj balkónu co nejblíže ke kouřícímu sousedovi ventilátor, který by vyfukoval vzduch směrem z balkónu pryč. Dělal by se tam tak trvalý vzdušný vír, který bu nedovolil přístup kouře a naopak by "přisával" vzduch z opačného směru než je kuřák.

aleko*
hodnocení

3x

Jsem si jista - po víc než třicetiletém životě v panelovém domě a tudíž s mnoha zkušenostmi se sousedy - že nemáte absolutně žádnou šanci a zbytečně plýtváte energií na pokusy, aby sousedi kvůli vám změnili sebe a své zvyklosti. Navíc nejde o to, že jsou třeba hluční (to by teoreticky mohli trochu regulovat, kdyby chtěli), ale kouření není žádná záliba, nýbrž závislost a té jsou prostě otrokem. Takže s ohledem na vlastní duševní zdraví bych hledala možnosti pouze u sebe, jak zabránit kouři vnikat mi do bytu, jak odsmrďovat a podobně. Zkrátka postavit se čelem k radostem "společného soužití". A věřte mi ty zkušenosti... Držím palce a těšte se už na zimu, tehdy to bude lepší *nevi*

lidka*
hodnocení

2x

Zdravím hanulko! Těžko něco uděláte proti tomu, aby sousedi nekouřili na balkoně. Já jsem sama napravená kuřačka a poměrně dost silná - dvacku denně. Také jsem nekouřila doma, ale před domem a to i když jsem v něm bydlela sama. Doma mě to skutečně páchlo. Určitě ale to, že kouří na balkoně nemůžete zakázat. Na to nemáte žádné páky. Zavolat hygienu na podnikatele, který lakuje v garáži, to chápu. Ale to kouření bych přirovnala, jako kdyby v kuchyni někdo neustále vařil, pekl a nebo smažil ryby a ostatní v domě nesnášeli "rybinu". Já nyní bydlím ve čtyřbytovce v přízemí, je to náš dům. Vedle sousedka parkuje pod okny a když ráno odjíždí do práce a nebo kdykoliv jindy, dostanu do ložnice plnou várku pěkného smrádku. A to i přesto, že mladí vybudovali vedle domu přepychovou parkovací plochu. No jinak je to bezva holka a i když jsem ji říkala, že by měla parkovat tam, nějak ji to pořád nedochází. No a tak to dál neřeším a doufám, že až bude rekonstrukce domu hotová, bude tam chodníček a já budu v pohodě. Ale určitě bude zase něco jiného - třeba, že naproti soused v létě jezdí na motorce do práce. Já motorky miluji už od mládí, kdy jsem jezdila na tátově Javě. Ale když túruje před šestou ráno, tak si v duchu říkám, tak už konečně vypadni! :D Tím chci prostě říct, že ve společenství více lidí se vždy něco najde, co někomu bude vadit. Petr s tím větrákem má asi pravdu. Mám na WC zabudovaný větráček, a i když se většinou spíš spouští v reakci na vůni než pach, tak by to možná řešení bylo. Tak Vám alespoň přeju, ať ti největší kuřáci se co nejdřív napraví jako já. *placni*

arimas*

presne tak VYSTIHLA jste to perfektne!

flekl*
hodnocení

2x

Všichni tady básní jen o cigaretovém kouři, ale v paneláku lidi obtěžují kde čím. A těžko se dá proti tomu bojovat, někomu to vadí, někomu ne.

Jedině větrat jiným oknem, které není nad tím balkonem, tak to dělám já a pomáhá to.

doplněno 09.10.09 08:19:

Ještě když bydlíte nahoře, máte zase jiné výhody, které ti dole nemají. Nedoléhá k vám tak moc hluk z ulice, máte dobrý výhled, dobrý příjem rozhlasu a televize, nerozbijou vám kamenem okno, menší možnost nezvaných návštěv (kdo by se namáhal lézt několik pater, že?) a pod. Takže něco za něco.

hodnocení

2x

s tím nic neuděláte jsem taky kuřák a kouřím jenom na balkoně nebudu si smradit přeci v bytě a nikým se omezovat nebudu viz. listina základních lidských práv a svobod.vám poradím neotvírejte okna.s pozdravem

pu®

Ta listina platí i naopak...tedy Vy se sice správně nechcete nechat omezovat, ovšem Vy sám svým jednáním omezujete druhé. A to je taky poněkud v rozporu s výše jmenovaným dokumentem, když už se na něj chcete odvolávat...

ve vlastním bytě si mužu dělat co chci,tedy i na balkoně,omezovat se nenechám.sbohem*ua*

hanulka*
hodnocení

Omezujete mě, musím zavírat okna,podle rady.Tak to asi nebude o svobodě.Svobodu si každý vysvětluje jinak, ale i ta má mít určitá pravidla.Svoboda- pokud neomezuješ druhého!

:)

flekl*

Hanulka: Ale každý někoho něčím omezuje - tak už to je a bude vždycky. Taktéž i vy někoho něčím omezujete.

a já zas nesmím kouřit na balkoně tak mě omezujete taky,svoboda-pokud neomezuješ druhého:D

slusnak

Hahaha. Vás mít za souseda, tak vám močím na balkon kdykoliv se na něm objevíte. Přece se nebudu omezovat ve svých základních potřebách.*frajer*

No a teď vážněji. Podle toho bych já mohl pálit na své zahradě, co chci a kdy chci. Přitápět v baráku bych si taky mohl kdečím. Možná byste pak nechodil tak často kouřit na balkon.

Chtěl byste stejný metr! Můzete si vybrat: zda budete vypouštět kouř z bytu podle vyhlášky, která se týká spalování zahradniho odpadu, pár týdnů v roce. Nebo nesmíte omezit okolní vzduch nadměrným vypouštěním emisí. Jednou to překročíte a platíte jak mourovatý.

Asi zbytečná diskuze, která nemá konce. Zdar.

Ale plíce si stím smradíte a byt šetříte hahaha

Sousedi kouří na balkoně

pu®
hodnocení

1x

Já bych na ně asi nejprve zaklepala a velmi slušně, bez žádných výtek či nadávek (což nepíšu proto, že Vás z toho podezírám, jen se mi taky někdy "zatmí před očima" v návalu svého opodstatněného přání...), je požádala, zda by mohli na balkoně nekouřit, anebo alespoň kouření omezit a rozhodně nekouřit v noci. Nebo se zkusit domluvit na nějaké době, kdy budete vědět, že tam prostě zajdou (asi po příchodu z práce apod.), abyste mohla na tu dobu zavřít (ale to nevidím moc reálně). Myslím totiž, že kuřáci si to sami neuvědomují, přece jen je známý fakt, že člověk "sám sobě nesmrdí", jen okolí to nelibě nese... No a když nezabere domluva, tak pak nezbude než bojovat se zápachem :( *nevi*

hanulka*
hodnocení

mm :)děkuji.Jen je to jako podle mne boj s větrnými mlýny. Nevím, kdo kouří, protože je zde 3X4 balkonů ,ještě jsem nezjistila "kdo to je"nebo asi jsou to skoro všichni.Je to tu asi taková mentalita -kouřit. Jsem si říkala, že kdyby jsem je obešla a požádala, asi by mne nevyhnali, ale kouřili y doma a zase by to šlo oknem ven.Bydlím nahoře.*zed*:)

pu®

No a co takhle zkusit třeba pověsit někam na oznamovací místo (nástěnku? to zní jak z pionýra :D ) - zkrátka někam, kde to lidé uvidí, třeba vedle schránek, papír se žádostí o to, aby lidé prosím prosím kouřili venku? Nebo jim rovnou všem dát takové psaní přímo do schránky? Když to podáte vtipně a bez výtek, určitě Vám aspoň část vyhoví a bude to menší utrpení...když neuděláte nic, akorát Vás to bude stejně pořád žrát. A když to nepomůže, aspoň budete vědět, že jste udělala max, a pak honem sem s otázkou, jak se zbavit zápachu z cigaret ;) (odlehčuju, ale soucítím s Vámi a držím pěsti *hej* ).

doplněno 20.08.09 20:14:

Myslím tím úplně venku, jakože před příchodem domů. A vůbec, ještě Vám po letech budou moct děkovat, že jste jim zachránila plíce *smich*

kejki

S tím nemáte šanci uspět, je to jako Nova řvoucí ze všech otevřených oken.

no pokud se jedná o kuřáka v pravém slova smyslu, tak Vám nepoděkuje nikdy, protože ti se řídí hesly jako že: Tělo má jít ho hrobu zhuntovaný, nebo že je vzduch stejně skažený, a tak podobně.

*vtip*Tak je nechte kouřit aspoň brzy zdechnou a už nebudou zamořovat povětří smraďoši

Sousedi kouří na balkoně #2
papene*

Tak to doopravdu neprojde, ale*ua*bylo to dobrý*smich*

Už vidím jak jde nějaká žena po umytí hlavy s natáčkama na hlavě před barák na cigáro*haha*(taky odlehčuji).

Anebo po večeři.Při krimi,fotbal atd.Nezbývá než to asi vydržet.

petr123*

Nevěř tomu, kvůli tobě doma kouřit nezačnou.

pol*

Jednoduše jsme to vyřešili, nechali jsme zasklít svůj balkon a je pokoj od všeho ale 25 tisíc to přišlo

charlie1366*

ano to je dobré řešení a učiné

hodnocení

1x

Zasklila bych balkon a otvírat jen,když sousedi nejsou doma,nebo se odstěhovat do nižšího patra.Domlouvání se sousedy,asi moc úspěšné nebude...Nezavidím Vám situaci,jsem také alergická na bezohlednost kuřáků,a kouř nesnáším..

miguel*

Nížší patro nepomůže. Bydlíme v jedničce a jde to k nám zezhora od sousedů. Nehledě na to, že nám nějaký dobytek neustále klepe popel na parapet nebo z druhé strany na peřiny, když je vyndáme na balkón

bz*
hodnocení

1x

Zákon říká:

Podle ustanovení § 1013 a.n. zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, v platném znění (dále jen "Občanský zákoník"), mají Vaši sousedi povinnost zdržet se všeho, co v nepřiměřené míře zapříčiňuje, že např. kouř, pach, odpad, prach, plyn či jiné podobné věci (tzv. "imise") vnikají k Vám do bytu a omezují tak jeho obvyklé užívání.

Vaše nepříjemnosti spojené s kouřením sousedů na balkóně Vás musí obtěžovat do takové míry, že by v míře nepřiměřené místním poměrům omezovaly obvyklé užívání Vašeho bytu.

Z Vámi popsané situace je téměř zjevné, že sousedi Vás svým častým kouřením cigaret na balkóně (v téměř pravidelných intervalech) v míře nepřiměřené místním poměrům omezují takovým způsobem, který brání obvyklému užívání Vašeho bytu. Podstatné omezení v užívání bytu bych ve Vašem případě spatřoval především v tom, že si nejste schopna v průběhu dne či v noci byt řádně vyvětrat a pokud tak učiníte, má na Vás kouř přicházející od sousedů takový vliv, že Vám způsobuje zdravotní problémy.

Zkuste za nimi zajít, poklud to nepomůže, pak další variantou obrátit se s Vaším problémem na na obecní úřad, za účelem prosazení vhodného řešení dané situace. Nepomůže-li ani tato varianta, nezbývá než podat k soudu tzv. sousedskou žalobu ve smyslu příslušných ustanovení Občanského zákoníku.

guess*
hodnocení

0x

Rozumím vám. Ale na druhou stranu, lidi chodí kouřit na balkon, na částečně otevřené prostranství, aby si nenakouřili doma. Takže kvůli tomu, aby vy jste měla voňavoučký byt, s tím asi nezačnou, že?

lm®

Obávám,se že jelikož jsou u nás kuřáci jako tolerovaná skupina závisláků,jste bez šance jakkoli tento "boj"vyhrát.

Jediné možné řešení tu nastínil @clayman a sice :pořídit si bydlení v domku,tam vám nikdo čoudit nebude...

PS: Pokud si nevezmete kuřáka jako já*bum**smich*

arimas*

hihih i tam vam muze soused coudit kdyz bude palit plastove lahve nebo cokoliv jineho.. holt proste JEDNOU JE NAS na teto planete vic nez jeden tak se s tim musime naucit zit.

hanulka*
hodnocení

:) mm , to není o jen voňavoučkém bytě. Je to nepřijemné dýchat.

sosacek
hodnocení

0x

Bohužel neuděláte s tím nic.Neexistuje žádná právní úprava/snad jsem zaslechl jen něco o Švédsku/ a většinou to záleží pouze na bezohlednosti sousedů.Je to boj s větrnýmy mlýny.Klimatizace také nic neřeší,nasaje kouř také - jenom to přes filtry tolik nepoznáte,ale zplodiny vdechujete stejně.Po panelaku se kouř táhne jako komínem třeba 20 metrů,já jsem dal na balkon zvonek a když jdou sousedi vyhulovat/3ks včetně 15ti letého syna/ tak zazvoní a já zavírám.Ale to je pouze to nejhorší co mi jde do pokoje.Ostatní chodí hulit i na společné balkony/což jim brzy zatrhnu/,jelikož jsou to společné prostory kde je to zakázáno!Hulení na chodbách jsem již po několika ostrých incidentech a hádkách "odstranil".Jinak přeji mnoho úspěchů - po dobrém většinou moc nesvedete!

pol*
hodnocení

0x

zasklít balkon ale jenom svůj a je klid a není smrad od ničeho

petr123*

Včetně čerstvého vzduchu. To to ani nemusí zasklívat, stačí když nebude otevítay balkón. Ale to jaksi není řešení situace, když nemůže větrat...

winnie
hodnocení

0x

Zrovna dnes jsem byla ve vši slušnosti zaklepat na sousedy s prosbou jestli by nemohli kouřit z kuchyňského okna a ne na balkoně. Že tam zrovna mám čerstvě vyprané prádlo a že nám ten cigaretový smrad jde do bytu (ložnice a obývací pokoj). Paní mi řekla, že v kuchyni kouřit nemůže, protože jí to jde do bytu. Ale že se nějak dmluvíme. Za 15 minut zvonil její manžel, nesl mi klíče od sušárny, že si mám věšet prádlo tam. To jsem mu řekla, že nechci věšet prádlo v sušárně, ale venku a že nejde jen o prádlo, ale že mi ten smrad vadí. Na to mi řekl, že ho dále nemám obtěžovat a že si mám zavírat okna a tím že s náma skončil. Do teď jsem si myslela, že je to slušný pán. Ale po tomto výstupu si to už více nemyslím. Na domovní řád bych se taky ráda zeptala, jestli nějaký máme, ale onen dotyčný pán je domovník, takže dál nevím co mám dělat :)

slušnost stranou, vykuřte je. Až budou mít otevřené okno, vystrčte z balkonu trubku a vžeňte do ní kouř (z čehokoliv), ať vidí jaké to je. Jinak je to ani nenapadne... je to neřešitelná situace.

dordan*
hodnocení

0x

Máme v paneláku hodně podobný problém. V letě chodí kouřit na balkon - to se docela dá snést, není to pořád. Ale v zimně nebo když je venku hnusně chodí nějaké fakt prase kouřit na záchod, takže ten smrad letí všema stupačkama a musí byt ve všech bytech. mám obavu, že domvnik to řešit nebude, protože to tam chodí hulit on;)

inulina*

To je přesně náš problém, některý ze sousedů kouří na záchodě a my máme zamořené wc i koupelnu. Nedavno jsme ji celou zrekonstruovali a nemůžeme tam chodit ani relaxovat do vany, protože ty "dobytkové" nás hned vyudí.

iwwa
hodnocení

0x
Momentálně řeším stejnou situaci, naštěstí má toto oporu v zákoně :§127OZ Vlastník věci se musí zdržet všeho, čím by nad míru přiměřenou poměrům obtěžoval jiného nebo čím by vážně ohrožoval výkon jeho práv. Proto zejména nesmí ... nad míru přiměřenou poměrům obtěžovat sousedy hlukem, prachem, popílkem, kouřem, plyny, parami, pachy, pevnými a tekutými odpady, světlem, stíněním a vibracemi, ...§853 OZ Občanskoprávní vztahy, pokud nejsou zvláště upraveny ani tímto, ani jiným zákonem, se řídí ustanoveními tohoto zákona, která upravují vztahy obsahem i účelem jim nejbližší.
nejsempravnik

A kdo stanoví co je či není "nad míru přiměřenou poměrům" - soud, nějaká přestupková komise nebo kdo vlastně? Tohle bych viděl jako velký problém.

charlie1366*
hodnocení

0x

Stejný problém máme i my.Rok byl klid když tam bydlel někdo jiný,a teď nový sousedé kouří a kouří nedá se s nimi ani domluvit.Omlouvám se,ale nedá se s tim nic dělat.Na kuřáky nikdo nemuže,je to blbý,ale je to tak...

sasdax*
hodnocení

0x

Jsem taky nekuřák a cigaretový kouř mi do pokoje jde taky. Prostě si zavřu okno, nebo ho nechám otevřené a neřeším to. Nemá to cenu. Jen si poslední dobou říkám jestli kouř z marijuany už není trošku moc. Začínám uvažovat, jestli dýcháním toho kouře se může taky něco dostat do krve. Mám to den co den. Teď jak je chladněji už mám okno jen na ventilačku, ale v létě kdy jsou okna dokořán to byl docela záhul.

guli*
hodnocení

0x
Nejlepší obrana je útok!Začněte taky kouřit,ale hodně,třeba jim to taky začne vadit

inulina*
hodnocení

0x

Ani nevíte, jak moc Vám rozumím. Kéž by naši sousedi kouřili na balkoně (bydlí výš než my, tak by to k nám nešlo). Ti naši sousedi kouří ve svém bytě a především na WC, což nehorázně táhne skrz stupačky k nám. Nevím, jak je to možné, že to je od nich tolik cítit, ale my jsme nekuřácká rodina a šíleně nás to deptá. Když koupu dítě ve smradlavé koupelně nebo chci relaxovat ve vaně, tak to opravdu urychlim. Jak píšete, taky nesnášim pach z cigaret *sok* Asi s tím nic nenaděláme. Oni jsou ve "svém" a můžou si tam dělat, co chtějí.

taky jsem kouřil na záchodě,ted chodím na balkon,myslím že je to menší zlo:)

inulina*

Na tom balkoně se to dá vydržet, ale v uzavřeném prostoru je to šílený ;)

klid*

Máme podobný problém,sousedy kuřáky.Manžel je odnaučený kuřák a taky kouřil na balkoně a taky jsem nadávala.Více než kouř mi v době,kdy spíme s otevřeným oknem ,vadí hluk,protože vysedávání ve večerních hodinách(23,01,04 hod) na balkóně mají spojené s relaxem,kávičkou a hlučným hovorem,smíchem..popř.podpořené ještě další kuřáckou návštěvou.Požádali jsme o klid od 22 hod do 6 hod,což nám bylo zatím vyhověno,ale od té doby slyšíme neustálé narážky a máme problémy cokoli normálně řešit(teda pouze ze strany něžného pohlaví).Takže kouř nesnáším,ale pokud máte klid v noci ...tak si ho užíveje.*nevi*

jabraka*

U nás v paneláku někdo kouří na záchodě a šíří se to po větrání celým domem.To je vskutku bezohlednost!Ale na tom balkoně to omezovat nejde.Horší jsou auta,startující pod oknem.

JABRAKA

flekl*

Myslím, že je tohle způsobeno úplně něčím jiným, ne kouřením. Ke mně jde stoupačkami jakýkoliv smrad, ale i vůně. Takže když jde někdo na záchod a pěkně smrdí, tak to mám také v bytě, stejně jako když smaží řízky atd. Také si budeme stěžovat?

Chtělo by to jinou konstrukci stoupaček a ne nadávat na někoho, kdo za tu konstrukci nemůže. Nyní se rozmáhá to, že se předělávají kuchyňská jádra a každý si tam dá digestoř s elektrickým odsáváním. Tím to vhání do všech bytů nad sebou, a nikdo to neřeší.

slusnak

Jo, to jste trefil. Není smrad jako smrad. Mne řízky voní.

Proč si tak moc chcete obhájit své kouření cigaret?
Vždyť jde pořád o zdraví, kterého si já narozdíl od vás dost cením. Chápu že smrad z hoven není nic příjemného, ale pasívní kouření zdraví je o dost škodlivější. A navíc u smradu z hoven se to dá rychleji vyvětrat než u zakouřených stupaček.

flekl*

V žádném případě neříkám, že je kouř z cigaret příjemný. Ale takový připápený tuk ze smažení, ne-li dokonce spálený, z kterého stoupá dým, je možná pro zdraví ještě daleko horší a jsem o tom dokonce přesvědčen. A co takové smažení cibule, nebo spálené brambory při vaření, to je pošušňáníčko.

alaska*
hodnocení

0x

Přestěhoval jsem se do paneláku a ve své bezmezné ohleduplnosti jsem se rozhodl nekouřit na balkoně a neobtěžovat sousedy zápachem. Prádlo věšet nemůžu, všechna špinavá voda ze zálivky kytek z horních pater by mi na něj tekla. Ale jim to nevadí. Klidně mi na hlavu klepou rohožku, vysypou ptačí klec, deku z pod psa. zametou balkon. Že pes udělá potřebu na balkoně a dolu to teče? Nevadí. Už zase kouřím na balkoně.

flekl*

Tak to bohužel chodí.

slusnak

"...a ve své bezmezné ohleduplnosti...". Jste asi výjimka. Bezmezná ohleduplnost kuřáků k nekuřákům mi zní tak, že to moc k sobě nejde. Fakt se mi to nestává, že bych takového někoho potkal, ale snad i existujou.

alaska*

Bezmezně ohleduplného kouřáka kouřit neuvidíte. Odpřisáhl byste te, že je to nekuřák. Je ale opravdu možné, že teď už žádní nejsou. Ohleduplný je pak takový, který chodí kouřit někam ven, kde nejsou lidi. Teď ještě něco ke kouření na balkoně. Uznávám, že pokud kouř táhne zvenčí, je to větší smrad, než když se kouří v bytě. Nekuřákům to musí hodně vadit. Je to těžké. Sousedi odvedle zas na balkon věšejí prádlo napajcované něčím mezi odsmraďovačem záchoda a tabletami do pisoáru. Pozavírám okna, je to také nesnesitelné. Nemám digestoř s ventilátorem. Pár sousedů asi ano. Když vaří a ventilátory zapnou, přetlakují stoupačku a ostatním svoje výpary nafoukají do bytů. A to když si někdo přestaví bytové jádro, nechá si udělat i nucené odsávání ze záchodu. Tady je asi důvod, proč je cítit, když se na záchodě kouří. A tak se kuřáci a nekuřáci ruku v ruce semletím bezohledných a ohledných pachů starají o dusnou atmosféru. Obrazně i doslova.

malvinka*

Jsme nekuřácké bydliště beru Vás za souseda vylicitujeme spolu sousedy současné.*stop* Společně už se nějak dohodneme ok alasko?*ua**tanec*

alaska*

Jo, já se dokážu dohodnout s kdekým, pokud u něho vidím aspoň trochu snahy o totéž. Nedávno mi soused pozvracel balkon. Bylo to z červeného vína. Doporučil jsem mu kyblík a hadr do ruky a příště pít bílé, ať to nedělá takový fleky. Klučina se omluvil, vytřel to, jsme v pohodě.

lidus*
hodnocení

0x

Já ač kuřák na balkoně Vás chápu, děti si také stěžují, že ze sousedova balkonu jde kouř do jejich ložnice. Bohužel v bytě nekouřím a víc jak se omezuji se omezovat nehodlám.V tomto Vám nikdo nepomůže, na balkoně si kuřák kouřit může ať se to komu líbí nebo ne.ono v tom paneláku máte těch omezení a problémů víc, tak snad udělat to co naše děti: zasklili balkon a spodní prostor asi 10cm fuk zadělali dřevěnou deskou.

frenky*
hodnocení

0x

dobry den myslim ze bych mel napad jak by se to dalo trochu zmirnit,doporucil bych vam koupit si nejaky vonavy osvezovac vzduchu,mozna vonne tycinky ty pokud vam nevadi jsou idealni,svicky apod. a kdyz chcete vetrat tak se presvecte ze nikdo nekouri na svem balkone a vyvetrejte pak,sam jsem kurak ale smrad z cigaret mi taky obcas vadi hlavne rano kdyby nekdo kouril v mistnosti ve ktere se probouzim tak ho asi roztrhnu.domnivam se ze nikdo nekouri casteji nez jednou za hodinu snad by se dalo kdyz zistite ze sas soused kouri pockat pet minut a zacit vetrat.za pokus to stoji comyslite?

hanulka*
hodnocení

bohužel,když se dívám nikoho nevidím kouřit ,ani ruku, ale smrad je snad bez přestávky i v noci, oni se kuřáci střídají okolo je 7 balkonů.Říkám si , že snad má někdo depku nebo ,co že musí stále kouřit, dyk nic doma nepodělá :). Léto nebo zima stejné.

minule
hodnocení

0x

Zdravím, i když pozdě:D Naši sousedi v paneláku kouří kolem dokola nás.. Samo, že nám to příšerně vadí.. Ze zhora klepou popel, ze strany a z dola kouří snad pořád.. O wc ani nemluvím.. *blee* Ale našla jsem způsob.. Když vyleze sousedka vedle nás a kouří, strká cigáro směrem k nám, takže aj popel je u nás.. Prádlo smrdí a bylo už aj propálené.. Tak jsem vzala sprej na wc, ten smradlavý a nastříkala jí ho na balkon.. Jak ona na mě, tak já na ní.. Ptala se, co dělám, tak jsem jí odpověděla, že si osvěžuji vzduch.. Nadávala, ale pak mlčela, protože jsem jí odpověděla, že když ona si vzduch může kazit, já si ho můžu osvěžit.. A teď, když jde na balkon kouřit, už k nám neleze.. Baba jedna...*ua*Drastické, ale co s ní?*vtip*

hanulka*
14.11.09 11:06
hodnocení

*smich*

klm

Zdravim, chtel bych se zeptat jak proti tomu v zime bojujete? Nechal jsem predelat vsude zpetne klapky, v kuchyni mam dokonce 2 a na WC mam specialni, ale jak se ochladilo, opet mame 10x denne plne WC, kuchyn a obyvak smradu z marihuany. Uz nevim co delat dale. Jsem slabsi na plice a jednou jsem nic netusic vstuoupil na WC a diky huste koncentraci jsem mel obrovske stesti, nebot nebyt rychleho lekarskeho zasahu, uz bych tu nebyl. Samozrejme ze pak v nemocnici na vas koukaji spatne, kdyz je vsechno citit marihuanou a obvinuji vas z jejiho koureni. Sousedy asi nepredelam, pravnik radi v tomto pripade podat tresni oznameni na neznameho pachatele, ale boji se moznosti prokazovani - jedine co rika, ze v pripade cigaret a varovani na krabickach se po uspesnem prokazani jedna o umyslny trestny cin ale to je mi na nic a ja prodadam beznadeji. Z oken je to neprijemne, ale kuchyn ci WC se promenuje v plynovou komoru (vzhledem ke zdravotnim potizim bohuzel se vsim vsudy). Chodim jiz 10. rokem na plicni, ale problemy se nelepsi - spise naopak - takze to nejsem schopen bez problemu zvladat. Co radite? Nebo alespon jak predelat vzduchotechniku? Vite o nejakych hodne dobrych tipech? Cena v tomto pripade asi moc nerozhoduje, velikost stavebniho zasahu pokud to bude z bytu take ne (jedna se prece o odvraceni veci ohrozujici zivoty a zdravi obyvatel - v mem pripade ano). Predem diky moc.

tygrioko*

Obtěžování smradem, odpadky nebo chováním, které omezuje moje bydlení, je proti dobrému soužití a v tom případě byste se měl obrátit na majitele domu.

rob*

nevím jestli je to možné, ale nedá se ventilace na WC úplně utěsnít, popř instalovat ventilátor, který poběží nonstop?

klm

Zdravim,

diky za napady. Byt je v osobnim vlastnictvi, takze se mam obracet na vlastnika te jednotky, ktera to zpusobuje (coz je puvodce problemu).

Ventilator mam se specialni lamelovou zpetnou klapkou (efektivne funguje jen pokud jsou lehounce pootevrena okna - to vite nova okna v celem dome), avsak pokud zacnou kourit, v prvni fazi je to vyrazne horsi (nebot sice proudi vzduch ven, ale mirne turbulentne a diky proudeni vzduchu je otevrena zpetna klapka ... pak pokud jsou okna pootevrena, je behem asi hodiny vse idealni. Bohuzel frekvence koureni byva nekdy vetsi. Narazove vyvetrani bytu lze za 5 minut, otevrenim oken ve vsech mistnostech, pustenim vetraku a otevrenim vchodovych dveri. O vikendu jsem si vsiml, ze soused pod nami pouziva stejny zpusob vetrani (vcetne vchodovych dveri).

Jinak jsem strasne rad ze tato diskuse zije a jsem rad i za podnety, treba kdyz se rozvinou nebo prijdou dalsi, vyresi to muj problem.

V predchozim byte kouril soused pod nami, ale pouze z okna (spal jsem tesne nad tim), a to se opravdu dalo vyresit zavrenim okna a byl klid (sice je problem s prisunem cerstveho vzduchu, ale aspon existuje reseni, ktere to eliminuje). Ptal jsem se i kolegu v praci, a jeden z nich koupil uplne novy byt a ma ten samy problem - prijde domu a pres digestor ma plny kuchynsky kout i obyvak cigaretoveho koure. Takze to neni jen problem starych panelaku, ale v novych je to to same. Please help!

arimas*
hodnocení

0x

hmmm tohle je dosti tezke.. jelikoz si myslim ze kdyby kourili doma tak vam to pujde digestori do bytu a nebo dokonce tou sachtou na zachode . kour se dostane vsude.

proste bych nechala okno otevrene a ono to zase z bytu vyjde. jestli to je v zime tak budte radi ze kouri na balkone protoze okna v zime nema nikdo stale otevrene takze vam snad tolik toho koure do bytu nevleze. horsi by bylo opravdu snad to koureni v byte nebo na zachode to byste to mela v byte stale. aspon to byl muj pripad kdyz jsem bydlela v panelaku.

ale to si nevyberete bud mate doma kour od souseda nebo smrad z aut pokavad bydlite nekde u silnice . takze jak bych rekla ze kour z cigarety je ta lepsi verze :)

cami*
hodnocení

0x

noooooooooooo...ja bych to sousedum jednoduse rekla...nebo jsou snad protivny?*nevi**ee*

tygrioko*
hodnocení

0x

Nečekejte jak se sousedi zachovají (i když jim to připomnete), ale udělejte si opatření sama. Nemá smysl očekávat, že si druzí omezí maximálně svoji svobodu, abyste tu větší porci měla Vy. Koupit si sprey proti smradu z kouře a případně zavřít okno. Věřím, že i oni budou shovívavější, když jim o svém problému řeknete.

fell*
hodnocení

0x

Jsou venku na balkoně, nic stím nesvedete ... bohužel ... já jakožto kuřák bych vás hnala ... nic ve zlém ...

arimas*

presne... mi mame taky sousedy kterym vadi ze pritel sedi na terase a kouri hahahahahha.. Me to pripada fakt padle na hlavu.. od ceho ta terasa je proboha nez aby si clovek mohl vypit v lete kafe a treba si zapalit. priste bude lidem vadit ze pije kafe protoze nekomu bude vune kafe proste vadit a budou nas zadat abychom pili jenom cistou vodu? pak zase kdyz jsem si v byte zapalila vonnou tycinku tak mi rekli ze jim vonne tycinky nevoni (ocividne jim to vlezlo do bytu)hahahahah . ale kdyz nekomu reknu ze mi nad hlavou dupe den co den cely den tak na me lidi koukaji ze jsem histerka! rikat nekomu co muze doma varit nebo jakou vonavku muze pouzivat apod. me pripada dost pritazene za vlasy.

vyfuky od aut vam do oken taky lezou ale ze by se nekde resilo ze se prestane jezdit autem jsem jeste neslysela..

co dodat...

doplněno 22.12.09 14:07:

a to jeste musim dodat ze terasy mame dve pritel nejdrive kouril na terase ktera je pod jejich loznici(neni tam strecha) tak teda kdyz rekli ze jim to vadi coz svym zpusobem jsme i pochopili tak pritel presidlil na druhou terasu(zastresena) ktera je pod jejich terasou. To jim ovsem vadi taky tak PAK si rikate ze snad abyste se chodili ptat sousedu co muzete a co nemuzete doma delat a zda se jim libi to ci ono :))

Zase tak moc odvázaný z toho "hahaha" nejsem, pokud to mělo vyznít tak: "Jakže to jsou sousedi blbí". Docela normální je, že když mne něco obtěžuje, tak se ozvu. Pokud si myslíte, že jste udělala ústupek a že manžel jde kouřit o pár metrů dále, tak to může vyjít nastejno. Nemusí to mít až tak velký vliv, protože kouř se dostane téměř kamkoliv, pokud mu nepostavíte překážku. Zkuste se alespoň domluvit, že když budete kouřit a sousedi budou mit otevřené okna, tak na ně třeba zavolejte, aby jim to nešlo do bytu. To je úplně to základní minimum, které by mohlo váš vztah se sousedy zlepšit. Přeji pěkné vánoce a být zbytečně na někoho naštvaný, to za to určitě nestojí!

arimas*

no vite myslim ze by je obtezovalo vice volani kazdou hodinu aby si zavreli okno nez to ze si ho zavrou sami kdyz kour uciti plus ja jim do okna nevidim tak nevim zda ho maji otevrene. kazdo padne .. auta parkujici nebo stojici pod okny vas taky neupozorni ze vam tam hodlaj vypoustet smrad ... taky si ty okna proste zavrete a holt smrad zachvilku odejde..

totiz vy neznate ten podstatny detail a to je ten ze oni se neozvali ze jim to vadi .. rekli mi to az kdyz jsem je prosila aby mi nedupali nad hlavou kazdy vecer po sedme hodine az do pulnoci tak se asi nasrali a rekli mi ze JIM TAKY VADI ZE KOURIME NA TERASE ALE ZE NEJSOU TAK TRAPNI aby mi chodili zvonit na dvere hahahah TAKZE ono to neni snadny :) dupani neustalo ale mi jsme jim pred okny od loznice kourit prestali ... tak co si o tom mam myslet ..

king17*

Jsou dve moznosti: 1. Zainvestovat a porid lapace cigaretoveho koure

2. Nepozorovane je vyfotografovat pri cinu(koureni) a poslat nekam vys(domovnik, hygiena atd.)

pesv
hodnocení

0x

Jakýkoli smrad v bytě, ať už z cigaret nebo z jiného zdroje, který přichází zvenčí okny, lze řešit přetlakovým sytémem ventilace. Zkrátka musíte zajistit, aby vzduch všemi otvory z bytu odcházel ven a nikde dovnitř. Jediný vstup venkovního vzduchu dovnitř je na vstupním sání ventilace a ten je třeba umístit tak, aby nenasával žádný smrad, nejlépe na stěnu domu kde nejsou žádná okna bytů, případně nasávat ze střechy. Je to nákladné řešení, ale máte pak vzduch v bytě víceméně pod kontrolou. Zvlášť musíte ošetřit šíření pachů ventilací ve stupačce. Musíte zajistit, že vaše ventilace přetlačí i tuto centrální ventilaci ve stupačce, nebo stupačku opatřit těsnými klapkami.

Za definitivní (a nákladné) řešení tohoto problému ale považuji jedině odstěhování se z bytového domu do vlastního baráku, nejlépe samostatně stojícího, s rozumným prostorovým odstupem od sousedů.

Žil jsem se ženou a posléze i malými dětmi v paneláku několik let. Naštěstí v mém těsném sousedství kuřáci nebydleli, ale nějaký ten smrádek se do bytu občas taky dostal, zvenku nebo z prostoru stupaček. Další omezení bydlení v paneláku je hluk zvenčí i od sousedů, občas nějaké konflikty kvůli užívání společných prostor, málo soukromí venku před domem a další omezení vyplývající z těsného soužití s relativně cizími lidmi na malém prostoru. Teď už jsme pryč z bytu i z města, žijeme na vesnici v baráku, nejbližší soused, chalupář co se ukáže jen dva týdny v roce je vzdálený asi padesát metrů, další sousedi sto metrů a dál. Jsme na západní straně obce, takže převládající severzápadní vítr nás ušetří i zimních smradů z lokálního topení sousedů. Je to rozhodně změna k lepšímu, hlavně pro děti. Se sousedy, přestože jsou prostorově dál než byli ti ve městě, máme vztahy bližší.

zdenek*
hodnocení

0x

Přeji dobrý den. Máme stejný problém v paneláku - vyměnili se pod námi sousedé a jsou to k naší smůle kuřáci. Po slušné prosbě o přestat kouřit jsem byl paní celkem tvrdě upozorněn, že je to jejich balkon a mohou si tam dělat co chtějí. Když se jim to nerozleželo v hlavě ani po nějakém měsíci, zkusili jsme se ženou podobnou taktiku - vylili jsme na balkon hrnek vody. Zřejmě si soused všiml, ze mu začalo kapat na karbid a tak se celkem úspěšně rozkřičel, zda nám nevadí, že nám teče voda z balkonu. Odpověděli jsme stejnou mírou. Vzhledem k tomu, že jsou mladí, doufáme, že budou mít dítě a že od kouření ustoupí. Nevěřím tomu, že by kuřákům nikdo neřekl, že smrdí - ať již s kuřákem hovoříte - je to hnus. Když kuřáka líbáte - jako byste olizoval popelník. A pokud má ústa zavřená a jen poulí oči - smrdí mu oblečení. Divím se jim, že jim to stojí za to. Upřímně je lituji. Ale co s tím naděláte. Jedině utratit, nebo se zařídit tak, aby vzduch nešel do bytu. Takže všem nekuřákům trpělivost a vynalézavost no a kuřákům ať se konečně probudí. Jsou všem pro smích - hlavně výrobcům cigaret - kazí si zdraví a ještě za to platí. A pro zajímavost. Kdysi jsem četl, že v Japonsku požádal na zastávce autobusu nekuřák kuřáka, aby přestal kouřit, že mu to vadí. Došlo k fyzickému napadení a kuřák byl usmrcen. A nekuřák? Divte se, ale byl osvobozen. To jen pro zajímavost, jak je kouření out ve světě. A to bylo před mnoha lety. Rád bych věděl, jak to zam mají dnes.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]