Nejste přihlášen/a.
Dobrý den.
Chtěl bych se zeptat jaký má být tlak vody v kotly za studena a za tepla. Jedná se o dvou patrový barák s cca 9 ti radiátory s uzavřenou cirkulací pomocí oběhového čerpadla. Na jaký tlak vzduch má být nastavená expanzní uzavřená nádoba, z výroby je asi na 1,5bar.
Dříve jsem měl samotíž a otevřenou expanzní nádobu v nejvyším bodě.
Děkuji za rady.
Problematika byla zde již několikráte diskutována. Prohledejte.
Opakuji jeden z mých dřívějších příspěvků k této problematice:
Ze školy víme, že Tlak v kapalinách i v plynech se šíří všemi směry rovnoměrně. Pokud hovoříme o správném tlaku v topné soustavě, tak mám jde především o to aby tento tlak byl správný při správném naplnění systému vodou. Tento tlak má za účel hlavně dvě funkce:
1. Hlavně . aby byla voda vytlačena do nejvyššího místa topení - aby byl systém zcela zaplněn vodou po nejvyšší místo + 0,3 až 0,5 bar. aby byla vytvořena rezerva vody v systému, vzhledem ke změnám objemu vody v závislosti na její teplotě.
2. Přetlak v systému zamezuje zavzdušňování v případě i jinak neznatelných netěsností.
Chcete-li tak za 3. Náplň vzduchu v systému má hlavně za úkol absorbovat změny objemu kapalné náplně v topení, vlivem její teploty tak, aby nedocházelo k větším změnám tlaku.
Tlak v topení má ještě jednu funkci a to: Aby při narušení funkčnosti topení z důvodů poklesu tlaku, nedošlo k spuštění kotle, zejména plynových kotlů. případně kotlů na kapalná paliva .
Expanzka se tlakuje výrobcem,zřejmě proto, aby při nové instalaci byl tlak již předpřipraven a tak zaručena funkčnost topení bez jakékoliv úpravy tlaku. Předpřipravený tlak 1 atm. znamená, že při namontování a doplnění náležitého množstvím vody , bude voda vytlačena do výšky max. 10m. Tedy , že expanzku lze s tímto tlakem použít v topném systému , jehož nejvýše umístěný radiátor topení může být max. o 10 m výše než je expanzka. Pro Váš případ, tlak musí odpovídat nejvýše položenému radiátoru od tlakoměru kterým měříte. Na každých 10 m převýšení 1 bar (1 atm.)
Počet radiátorů na to nemá vliv.
-miro
Podle manuálu k expanzní nádobě , byla předem natlakována na 1,5 bar. Musím ho snížit nebo stačí přizpůsobit tlak v topení?
Musí tam být tlak odpovídající převýšení nejvýše položeného místa v topném rozvodu a mezi umístěním tlakoměru. Na každý 1 m převýšení 0,1 bar, Předem natlakování 1,5 bar. odpovídá maximálnímu převýšení 13 m. Pokud toto převýšení je vyšší, musí se systém dotlakovat ( na 1 m převýšení 0,1 baru). Pokud změříte a uvedete toto Vaše převýšení, mohu stanovit max.tlak naměřený po doplnění systému. Je zákonité, že tlak se bude měnit s teplotou topně kapaliny. Pokud bude v topení správný tlak, správné množství vody a vzduchu, budou změny tlaku minimální.
-miro
Max výška je cca 7m. Musím upustit tlak v expanzní nádobě? Jakyntedy je nejednoduší způsob? Na kolik tedy tlak v topení a expanzní nádobě?
Děuji
Nastavuje se za studena. Expanzku odpojit od systému (několik možností). Nastavit tlak vzduchu v expanzce na 1,0 bar. Připojit expanzku k systému, dopustit vodou na 1,2 bar.
Pokud má kotel čidlo tlaku, tak tlak o něco vyšší, např. čidlo vypíná kotel při poklesu pod 1,0 bar - vzduch za studena 1,3 bar, dopustit vodou na 1,5 bar.
POkud je vzduch 1,5, tak to můžete nechat, pak je dopustit vodou na 1,7 bar.
Už je mi to docela jasné s těmi tlaky. Jen ještě otázka asi hloupá, nejde nějak spočítat o kolik mám snížit tlak vzduchu v expanzní nádobě, když je zapojena? Jinak bych musel vypustit vodu až ráno , kdy bude studená celá topná soustava.
Tlak v expanzní nádobě mohu změřit tlakoměrem na pneumatiky a tlak vody mi ukazuje budík na kotli na pevný paliva ( je to jen budík) .
Děkuji
Já bych vodní tlak odpustil. Otevřel odvzdušňováky v nejvyšším místě. Změřil tlak v expanzní nádobě a odečet výšku vodního sloupce nad expanzní nádobou. Odpouštět jen tolik, abych věděl kam ta hladina dosahuje.
Spočítat to lze podle rozdílu tlaku za tepla/ za studena, ale je to zbytečně složité.
U expanzky je buď na odpojení armatura (uzavírací a vypouštěcí), nebo se nahoře otevře odvzdušnění a voda z expanzky se vytlačí do systému dofukováním vzduchu do expanzky. výška systému 7 metrů - expanzka s vodou, pumpoujete, tlak dosáhne 0,7 bar, pak se stoupání tlaku zastaví (vzduch přetlačí vodní sloupec a začne vytlačovat vodu nahoru), když tlak začna dál stoupat tak je plná vzduchu a stoupá tlak vzduchu v expanzce. Nafouknete na 1,0 bar (doporučený minimální tlak v expanzce). Zavřete odvzdušnění, dopustíte vodu na 1,2 bar. Ještě odvzdušníte celý systém a zopakujete dopuštění. Po ohřátí systému znova odvzdušníte (vyloučí se vzduch rozpuštěný v nové vodě)
Pokud máte výšku sloupce vody v topném systému pouze 7 m, tak při za studena natlakované expanzní nádobě na 1.5 bar, se Vám při zapojení expanzky do systému a jeho naplnění tento tlak nezmění. Vy ovšem měříte a vidíte na kotli právě jen tu výšku vodního sloupce, ačkoliv tlak v expanzce je vyšší. Pokud zatopíte, tak v uzavřené soustavě tlak ohřevem vody stoupne velmi rychle na tu hodnotu 1,5 bar a pak stoupá pomalu dál, jak se stlačuje vzduchový vak v expanzomatu. Pokud při dosažení teploty v topném systému 90o C nepřekročí přetlak v systému otevírací přetlak pojistného ventilu ( musí odpovídat konstrukčnímu tlaku kotle), tak je vše v pořádku. Pokud byste tento přetlak překročil, tak by bylo třeba snížit přetlak vzduchu v expanzní nádobě za studena na 1,0 bar. Váš kotel totiž může mít od výrobce konstrukční tlak 2 bar, který může být při základním přetlaku v expanzomatu 1,5 bar za vyšší teploty překračován, což přináší riziko vzniku deformací výhřevných ploch kotle.
Už mám starší topení, takže dopouštím (mám to udělané na pevno, jen přepnu páčky). Když počítám sklep, tak jsou to 3 patra, takže asi 9 metrů. A dávám tak 1,2 za studena. Při teplotě 80 st. to ukazuje tak 1,6.
Jedna , či dvě důležitosti:
1. Tlak vzduchu i vody je vždy stejný při jeho měření tlakoměrem ve stejném místě umístění tlakoměru. Tlakoměr na expanzomatu bude vždy signalizoval vyšší tlak (avšak stejný tlak vzduchu i vody) oproti tlakoměru umístěného výše na potrubí , který bude signalizovat nižší tlak a také stejný tlak vody i vzduchu v místě tlakoměru. Tlakoměr tedy vždy ukazuje stejný tlak vzduchu i vody v místě umístění tlakoměru. Příliš vyšší tlak by zbytečně zatěžoval kotel, radiátory i rozvody.Nižší tlak by způsobil zavzdušnění a cirkulaci vody v topení.
2.Velmi důležité , při správném tlaku v soustavě je, aby v expanzomatu bylo dostatečné množství vzduchu, aby zvyšování objemu nestlačitelné vody při jejím oteplování, mělo kam expandovat.
Pokud naplníte při nejvýše otevřeném odvzušňováku vodu npř. 5 m, bude tlak v soustavě 0,5 bar. - měřeno v nejnižším místě. Při výšce npř. 7 m. bede v soustavě tlak v nejnižším místě 0,7 bar. Bude to vždy závislé na nejvyšším bodu kam až dosahuje voda od umístění kontrolního manometru. Na každý 1 m převýšení = 0,1 bar. Pro správnou funkci tlak musí být vždy cca o 0,2 až 0,3 bar. vyšší, než je tlak stanovený na základě převýšení vodního sloupce nad kontrolním tlakoměrem.
Tlakoměr tedy vždy ukazuje stejný tlak vzduchu i vody v místě umístění tlakoměru. Příliš vyšší tlak by zbytečně zatěžoval kotel, radiátory i rozvody.Nižší tlak by způsobil zavzdušnění a neumožnil by cirkulaci vody v topení.
-miro
Teorie je krásná věc. Já mám výšku vody (expanzka je ve sklepě u stropu) okolo jednoho metru (pouze přízemí), naprázdno nátlakuji expanzku na nejnižší doporučený tlak 0,5 bar. Na pustím vodu a stejně musím vodním kohoutkem za studena na tlakovat po uzavření odvzdušňováků na 1 bar jinak by plynový kotel neběžel. To se potom za tepla tlak docela zvedne.
Děkuji všem za rady.
Mám něco co jsem vypozoroval a úpotřebuji vědět jestli je to OK? Tlak vody v kotlu. ( Výška 6m, tlak exp 1bar)
20C - 0,9 bar
60C - 1,2bar
80C - 1,8bar
Je to v pohodě nebo je někde chyba?
Děkuji
Záleží. Menší expanzka = větší rozdíl tlaku za tepla/ za studena.
Na TZB je výpočet, potřebujete objem vody v systému, rozdíl teplot, velikost expanzky (resp. využitelný objem).
Pokud výpočet nesedí tak je špatně nastavená.
Pokud je nastavený vzduch 1,5, tak voda 0,9 je výška systému + napružení systému, expanzka je bez vody, do ní začne téct až př tlaku vyšším než 1,5
Změřte tlak vzduchu při tlaku vody těch 0,9 nebo 1,2 bar. Pokud bude vzduch 1,5 tak máte málo vody - vzduch 1,5 znamená tlak vody za studena 1,7 bar (a vy máte 0,9)
Já mám tlak exp zhruba 1,2 bar při tlaku vody 0,9bar za studena. Kde že to najdu ten výpočet objemu exp. Mám 9 radiátorů , 6 litina žebrované a 3 deskové.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.