Nejste přihlášen/a.
Včera za mnou přišel soused, abych porazil svůj ovocny strom na mé zahradě, že mu tam padá na podzim listí.
Ten strom stojí na stejném místě už 20let. Žádné větve na cizí pozemky nijak nezasahují. V předchozích letech si nikdy nestěžoval. Jeho plot je od koruny stromu cca 4m.
Rika, ze slysel ze v dodatku obcanskyho zakoniku, je kdyz mu na jeho pozemek pada listi, tak ho musim porazit.
To ze bych mel strom porazit se mi nejak nelibi.
Nevite jak je to teda podle toho obcanskyho zakoniku?
Dekuji.
hledal jsem novelu OZ, kterou měla vláda schválit... zatím ji nemohu (neumím?) najít..
našel jsem ale Návrh obč. zákoníku z 30.6.2008, portal.justice.cz/...
kde se píše:
§ 909 Vlastník má právo se svým vlastnictvím v mezích právního řádu libovolně nakládat a jiné osoby z toho vyloučit. Vlastníku se zakazuje nad míru přiměřenou poměrům závažně rušit práva jiných osob, jakož i vykonávat takové činy, jejichž hlavním účelem je jiné osoby obtěžovat nebo poškodit.
Omezení vlastnického práva
§ 910
(1) Vlastník se zdrží všeho, co působí, že odpad, voda, kouř, prach, plyn, pach, světlo,
stín, hluk, otřesy a jiné podobné účinky (imise) vnikají na pozemek jiného vlastníka (souseda)
v míře nepřiměřené místném poměrům a podstatně omezují obvyklé užívání pozemku.
Zakazuje se přímo přivádět imise na pozemek jiného vlastníka bez ohledu na míru takových
vlivů a na stupeň obtěžování souseda, ledaže se to opírá o zvláštní právní důvod.
to je podobné tomu §127 OZ z roku 1964...
píše se : v míře nepřiměřené místním poměrům... padání listí za stromu vzdáleného 4 metry od plotu , pokud není strom10-15 m vysoký, nemůže být nepřiměřené, můžete se dohodnout, že po spadání listí vstoupíte na jeho pozemek a listí pohrabete a odstraníte... nebo se dohodněte, že strom necháte ocenit a náklady na znalce a cenu stromu vám soused vyplatí, ovšem před tím, než strom porazíte... a kdyby na jeho pozemek padalo ovoce, tak ho také bude chtít porazit? podle novely OZ dokonce má nárok na plody , které přesahují do jeho zahrady, i když je to Váš strom...
a náhodou nestíní Váš dům na jeho pozemek, to by jste musel bourat, podle jeho logiky...
jen se nepohádat, nebo vztahy ochladnou... nebo se vyostří...
§ 912 (1) Plody spadlé ze stromů a keřů na sousední pozemek náleží vlastníkovi sousedního pozemku.
znovu upozorňuji, že jsem nenašel text platného OZ! to Vám musí najít někdo lepší, jako já...budu rád, když někdo napíše odkaz na webstránku.
je tu další varianta, že najdete zase něco na souseda Vy, čím Vám škodí, a uděláte kompromis...
doplněno 15.05.09 18:28:oprava, má nárok na plody, ktoré spadly na pozemok, nie na tie na strome visiace...
Porazit strom je už sama o sobě událost,která žádá svolení úřadu.A listí může vítr přinést z dalekého okolí.Tvrdil bych,že to není listí z mého stromu.Ať to dokáže.
JABRAKA
škoda, že odpověď je tak skoupá... možná, že řešení by pomohlo i někomu jinému. je možné dozvědět se, jak vyřešeno?
Ctyri metry od plotu to bych vubec neresila to ja mam strom na hrane plotu a tedy celou polovinou koruny na mem pozemku a vitr nese vse ke me NEJEN LISTI ALE VETVE JE TO BUK O PRUMERO 80 A OVYSCE NEMLUVIM KDYZ PRIJDE VICHR TAK SE I BOJIME NIKDY ZADNY NENECHAL SDELAT TO JAK NATOM TEN STROM JE KOLIKRAT SI RIKAM ABY TO VITR TEZ NEKAM NEVZVRATIL ALE TO UZ BYLO POZDE JAKO VE ZLINE TAM ZA TO TRESTAJ LIDI KTERY PROTO NIC NEUDELALI ITADZ SE MEST .URAD POSTAVIL ZADY RESIT PRY VEC SOUDNI CESTOU TO MI PRIPADA ABSURDNI TO JE CO.
Moc vás lituji že máte takového souseda,já mám třešen přímo u plotu souseda, listí si uhrabuje sám a neremcá...myslím že váš soused nemá pravdu když tvrdí že musíte porazit strom spíš porazí jeho když příde na to že nemá pravdu,
Asi také záleží kolik toho listí je.. Právě hledám na netu kam se obrátit kvůli něčemu podobnému. Sousedíme se zahrádkou resturace kde mají od plotu sice asi 10 metrů , ale velký ořech..odhadem 30 metrů vysoký a na podzim to je opravdu desítky pytlů listí co vynášíme... o stínu ani nemluvím.. Samozřejmě bych nechtěla aby strom někdo pokácel, ale prořezal..je opravdu rozlohou ohromný..zahrádka v restauraci už dva roky zavřená...jen to tam hlídaj ukrajinci..
Poradíte?
Díky niki
Zdravím, prosím o radu.
sousedovic zahrada přerustá na muj pozemek.
na jaře semena z vrby jako vata s topolu mi znecistuje nejenom zahradu ale i obytné části , no lítá to až do jídla. tento strom měří asi 12m
přesahuje do mojeho elektrickeho vedeni a 2m do mojeho pozemku , na podzim mam tak znecistenou cestu od listí a větví, že mi kloužou kola od auta. jeho 70m dlouhy živý plot s tují, ktere maji 7m mi přerusta skoro od země 60cm do mojeho pozemku . soused se nema ktomu aby to pořezal. co stím mam dělat?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.