Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
letos bych chtěl provést zateplení fasády domu. Předchozí majitel (tchán) provedl v minulosti pouze zateplení severní strany 4cm polystyrenem, což se mi zdá málo. Jelikož bych si chtěl zateplení domu provést sám s pomocí rodinných příslušníků, tak bych rád získal co nejvíce rad a zkušeností. Do zateplení fasády jsem se rozhodl jít po přečtení různých fór o úspoře energií pro vytápění domu. Vzhledem k tomu, že jsme loni zaplatili kolem 50.000,- za plyn (kromě vytápění se používá také pro ohřev TUV a vaření), tak si myslím, že vynaložené peníze do zateplení se vrátí do tří let.
Můžu poskytnout veškeré informace o domu, rozměry, půdorysy, fotografie. Základní charakteristika domu je zde:
Dům byl postaven v roce 1914, do 1 metru od země je šírka stěny 60 cm,. V jedné polovině této části domu je sklep, v druhé asi nějaká hlína a zaleté betonem. Šířka zdí od jednoho metru (ve spodním patře) směrem nahoru je 45 cm, nahoře je zrekonstruované podkroví a vytvořeny pokoje. Šířka zdí na bocích bude nejspíše jen jedna cihla, čili 15 cm + 30 cm skelné vaty rockwool. Střecha je zateplená - podle tchána 15 cm vaty, ale nejspíše to je odfláknuté, protože v zimě je v podkroví zima (16 stupňů) a v létě šílené vedro (až 30 stupňů). Mezi přízemím a podkrovím je prý také izolační vrstva. Během rekonstrukce v roce 1997 byl celý dům podřezán a poté i vyměněny okna za plastová. Jelikož není v domě cítit zápach plísně a zdi nevlhnou, tak si myslím, že podřezání domu bylo provedeno správně. Problém se nachází pod místem podřezání, čili tam kde jsou zdi 60 cm široké. Zdivo je vlhké - sice ne viditelně, ale stačí vyvrat díru do zdi a zdrolená omítka je vlhká. Ve sklepě jsou zdi také vlhké i když se snažíme co nejvíce větrat. Na to, že dům je 100 let starý, tak cihly, které nejsou vystaveny na vzduchu jsou v bezvadném stavu - prý byly v té době 2x pálené místní cihlárnou. Cihly které se nacházejí nad izolací (část soklu) jsou úplně suché.
Kromě samotného zateplení vhodnou tloušťkou klasickým polystyrenem by mě zajímalo, jak mám vyřešit zatepléní části domu pod soklem, když zdivo je sice suché na povrchu, ale uvnitř je 100% vlhké. Četl jsem, že se používá tvrzený polystyren, ale nemůžou se pak tvořit plísně po nesprávné aplikaci? Ještě bych chtěl upozornit, že dům se nachází v povodňové oblasti a je zde vysoká hladina spodní vody. Voda zde byla naposledy sice v roce 1997, ale spodní voda se do cihel bude tlačit pořád.
doplněno 20.04.12 22:09:přikládám obrázek původního zateplení
ahlstrome,
stanovení postupu a návod na zeteplení Vašeho domku, včetně úpravy již zateplené části je dokumentace na několik stránek. Navíc musí být více fotek, více informací.
ale abych nebyl skoupý na text:
...bych si chtěl zateplení domu provést sám.. to Vám chválím
...získal co nejvíce rad a zkušeností...rád se podělím se zkušenostmi, pokud jste v okolí Pardubic tak i technickou radou pomocí..
...vynaložené peníze do zateplení se vrátí do tří let... to se obávám, že budete muset nějaký rok přidat, pokud nechcte zateplovat špatně
...poskytnout veškeré informace o domu, rozměry, půdorysy, fotografie... klidně sem: ICQ 55180641 skype: milancukrar mailto: milan.cukrar@volny.cz
...směrem nahoru je 45 cm...alespoň 12-15cm EPS
...nejspíše jen jedna cihla, čili 15 cm + 30 cm skelné vaty rockwool... nepochopil jsem, ale určitě vysvětlíte
...podle tchána 15 cm vaty, ale nejspíše to je odfláknuté... určitě doplnit, podle lambdy asi tak o 20cm.
..vyměněny okna za plastová... jaké zasklení?
...tvořit plísně po nesprávné aplikaci.. VŽDY při špatném postupu přijdou plísně.
...a je zde vysoká hladina spodní vody... i to lze řešit, za pomocí hydrologa a odvést vodu na hranici pozemku..
a teď vy..
Dobrý den,s tím vlhkým sklepem asi jen jedna rada,no postupů je víc od chemických injektáží až po nevím co,ale mě pomohlo obkopat celý dům až pod základ,pak klasicky,makadam,drenážní husí krk a kámen až po povrch.Bydlím na kopci a když jsem obkopával dům,měl jsem po kolena vodu ve výkopu.Svedl jsem ji na zahradu pod domem a mám klid.Ale dřina jako blázen.Jinak mám dům z roku 1929,v lonském roce jsme zateplovali 12 cm polystyrenem plus fasáda,ale firmou,poptali jsme na netu a vybrali dle ceny a referencí.Ono se mi jaksi nechtělo přicházet z práce a hop na lešení a do večera.Za prvé bych si to lešení musel někde půjčit,a zadarmo by to nebylo,musel by mi někdo pomoct postavit a tak dál a tak dál.To jsem raději najal firmu. A taky můžete firmě reklamovat když se Vám něco nelíbí.My jsme měli štěstí na solidní firmu a supr chlapy co nám to dělali.
Honzo, asi jste provedl melioraci podloží, ale proč těsně ubaráku? Tam byl zdroj spodní vody?
Já udělal na hranici pozemku "studánky" a odtud stále odtéká voda do kanalizace, k domku již vůbec ne.
Milane(pokud můžu),bral jsem to z hlediska,že kdybych vykopal drenážní žlab v zahradě před domem a třeba v hloubce základů.mohla by se mi někde mezi výkopem a domem objevit voda odněkud jinud.Takhle jsem to vyřešil způsobem obkopání základů.Bral jsem to z laického hlediska,nejsem odborník,ale výsledek je nade očekávání moc dobrý. Sklep suchý,už to je nějaký ten rok a dnes tam mám dlažbu a hlavně bez plísní a vody.(tedy až na případ kdy se nám pokazila pračka a sklep byl plný vody)Není tam odtokový kanálek. Vím že je to chyba,ale už do toho kopat nebudu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.