Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kamenná zeď vs hloubka základů

Od: rajnoc odpovědí: 15 změna:

Zdravím, potřebuju poradit ohledně kamenné zdi. Rozhodl jsem se pro dostavbu zdi z opuky. Bude cca 1 m široká, 5 m dlouhá a něco přes 2,5 m vysoká. Na stříšku použiji klasické bobrovky. Jaká by měla být hloubka základů, 80 cm? Stavět na beton nebo maltu? Stačí na hydroizolaci rybniční plachta? A ještě k tomu základu. Prý je dobré dát na dno makadam nebo nějaký hrubší štěrk kvůli zimě, že potom nebude mít základ snahu se hýbat. Dále bych chtěl základ a první metr do výšky udělat šalung, který bych vylil betonem a skládal tam ty nepravidelné kameny, které pro stavbu použít nelze. Co vy na to?

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

instalater*
hodnocení

0x

Zdravíčko . Základy se dělají do zámrzné hloubky. Ve Znojmě 80 cm v Krkonoších 1.2m . Záleží také co tam máš za zem. Jíl a nebo je to skála. Je to pod svahem , který má tendenci sjíždět , nebo na rovině. Tímto chci říci , že ti tady nikdo nemůže fundovaně odpovědět. Pokud je tam nějaká větší vlhkost , tak se spodek základu štětuje. Kámen se dává na suchý beton. Nejlepší bude , když se poradíš s místním stavařem . Ta zeď tě bude stát spoustu peněz a práce , tak bych se s nějakým stavošem nebo kameníkem u vás poradil. Posílám ti odkaz na pár pěkných prací ka-sta.cz/... Pěknou neděli

rajnoc
hodnocení

tak tedy doplním: zeď je na rovině, podlad je hlína červenka (stále vlhká)

rajnoc
hodnocení

co znamená štětuje? :)

pavkazji*
instalater*

pavkazji ti na to poslal pěkný odkaz . To se dělá z toho důvodu , aby mohla voda pod základem protékat a dělá se to kde je vlká zem , pod svahem a tak pod. Na tvém místě bych si prošel okolí , podíval se kdo má novou kamenici a poptal se kdo to dělal . Práce s kamenem je umění a budeš se na to dívat celý život. Je spousta starých chlapů co to ovládají a k důchodu by si rádi pomohli. Podle dotazů je vidět , že o této profesi nic nevíš . To není urážka , můžeš být profík v jiné profesi. Je lepší , když ti to někdo pomůže i založit a ty pak můžeš pokračovat sám. Jak někdo chodí na výstavy obrazů , tak já obdivuji práci kameníků a je to opravdu umění.

rajnoc
hodnocení

Máte pravdu o kamenictví nic nevím. Zato ale ovládám většinu prací kolem domů a tak si říkám proč bych to nedokázal a pěkně, dělám to přeci pro sebe. O makadamu do základů jsem psal, jenom nevím že se tomu říká štětování. Starších a zkušenějších jsem se taky ptal, ale to víte 20 tis. za postavení a to chce ještě písek a cement dovézt, kameny má asi 3 metry od místa stavby-uznejte to je hodně pěněz. Prosím neřeště, zda jsem mistr kamenický nebo ne. Dokázal bych ji postavit i sám, ale radši se zeptám a rozšířím si obzory.

instalater*

Máš pravdu . Omlouvám se. Přeji hodně zdaru a ať se ta zeď povede.

hodnocení

0x

kamenazed,

bohužel neporadím, nepracuji s kamenem ani nemám znalosti. jen základ je třeba pod zámrznou hloubku.

hodnocení

0x

Nejsem odborník, ale chalupu jsme si dělali sami s různou nápovědou. Ptal jste se, co je štětování. Podívejte se na odkaz z netu.

ko-kr.facebook.com/...

acre.cz/...

Kamenné zdivo

dumachalupa.cz/...

zahrada.cz/...

jakpostavit.cz/...

hobby.idnes.cz/...

Kamenná zeď vs hloubka základů
kamenazed

Díky za pěkný odkazy :)

stavme*
hodnocení

0x

Do jílovitého podloží nikdy žádný podsyp základů neprovádět. Je to stále učená a rozšiřovaná hloupost. Drží to pak vodu. Základovou rýhu vyškrábnout a zbavit všech nesoudržných částí. Vylejete betonem nejlépe 15 cm nad úroveň terénu a jako hydroizolaci bitagit nebp plastové fólie. Problém je jak to překrýt. Zdění opuky zásadně na vápennou maltu bez cementových složek. Na volném povětří ten cement rozežírá opuku!

kamenazed

Teď jsem z toho tedy na rozpacích, ale samozřejmě děkuji za názor. Protože jak píšeš všichni tvrdí, že je potřeba řádná vrstva makadamu na spod. Já bydlím v oblasti Lounska, kde je povetšinou červenka-pro chmel sice dobrá ale jinak bych vraždil :). A ta zeď bude stát ještě v místě kde svítí sluníčko jenom chvilku z rána, protože potom ho zastiňuje stodola jako hrom. A vápené malty se taky bojím, protože jsem v létě nahazoval sousedící zeď (pravda je ta že původní, samozřejmě neodizolovanou) a ta omítka všechna spadala a prý zato může právě to vápno. Což mi potvrdil kus zdi kde mi multibat došel a nahodil jsem to betonem a ten drží.

robin1*

Makadam bych řešil v případě založení domu, v tomto případě bych rovnou vybetonoval základ. Multibat není vápno ale vápno s cementem. Každopádně je pravda, že opuka s cementem koroduje takže ti to časem opadá s koukem opuky. Jinak já bych zdil také na vápennou maltu. Ještě k základu hloubka základové spáry by u mne byla 120 cm.:)

Zase jen můj názor. Naše chalupa má některé stěny z opuky. Podřezání, to byl horor. Proč to píši. Celou omítku jsme museli oklepat, kde byla opuka, nic nedrželo. Každý nám říkal, že stejně nám omítka spadne, jinak to na opuce nejde. Tam, kde byla opuka jsme fasádu spravovali,//sami// ne maltou na omítku, jak nám radili sousedé, odborníci, ale směsí na lepení dlaždiček s cementem. Po 26 letech, máme stále jednu fásádu, ani jednu opravu. Na cement nedám dopustit.

Věřím, že stěnu postavíte, bude pěkná a vydrží.

stavme*
hodnocení

0x

Opuka se nesnáší v exteriéru s cementem. Jestliže máte jílovou zeminu, jak je v krajích opuky běžné, pak se vylijí základydo vykopané a vyčištěné rýhy. Jakýkoli podsyp sbírá vodu pod základy. Izolaci na základy buď bitumenové pásy, nebo fólie (vypadá obzvlášť hezky). Samotné zdění z opuky jen na vápenou maltu

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma bitagit
Otázky na téma multibat

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]