Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Prednost v jizde bez oznacene krizovatky

Od: jedlickam odpovědí: 39 změna:

Zdravim. Prosim, poradil by mi nekdo, jak poznat, kdo a kdy ma prednost v jizde? Porad si nejsem jist, kdy ma jake auto prednost. Vim, jak vypada znacka "Dej prednost v jizde", ale jen to bohuzel nestaci. Jak je to, kdyz krizovatka neni touto znackou znacena? Jak se to bere? Co delat, kdyz na krizovatce neni zadna znacka? Prosim o jakekoli rady.
Dik.

39 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

doporučuji absolvovat autoškolu. a to důrazně!

pokud křižovatka není označená značkami, platí přednost zprava...

jamby*

přednost z prava (pravidlo pravé ruky ) :)

hodnocení

3x

Vše je tak, jak uvádějí předchozí rádci. Navíc bych zmínil zkušenost, kterou jsem po nějakých patnácti letech za volantem získal a mnohokrát ověřil. Pokud někam vjíždíš a nejsi si jist, raději přibrzdi a podívej se na reakci ostatních řidičů. Stává se to například při bloudění v ulicích neznámého města... Neznamená to dupnout na brzdu, ale zpomalit a řešit situaci podle chování ostatních účastníků...

Všeobecně platí, že platí pravidlo pravé ruky pokud není situace řešená značením nebo řízením pověřené osoby (obvykle policistou)

jirkamatapat*

No,já mám po 44-letech za volantem taky podobnou zkušenost.Přijede auto po hlavní na křižovatku bez semaforů a řidič protože si není jistý téměř zastaví a kouká co ti ostatní.Kouknu a ejhle! Auto má pražskou značku...ber to jako malé rýpnutí,nic ve zlém strejc@i.

dousa

Ba ba :) mě se stalo podobné - trochu unavná cesta prdelkami a jedu najednou křižovatka , proti auto přijíždí a já si najednou nebyl jistej kdo má přednost - obě široké, žádné auto nejelo předemnou, značka že jsem na hlavní byla "sakra " před chvílí".. až podle značky naproti - trojuhelníku - jsem poznal , že na hlavní jsem já.. no za blbce :)

Pak jsem si vzpoměl, že byla značka hlavní, před ní ještě modrý rozcestník - ale pod žlutou hlavní chyběla dodatková - tvar křižovatky.

Ona to byla hlavní do zatáčky, s 2 vedlejšíma v zatáčce.

Holt nic není dokonalé.

před lety mi takhle vynadal taxik ve městě - taky chybělo ozn. křižovatky, ale to jsem byl vyjukanej a slušnej.

člověk by měl nadávat ale taky radši poznat druhou starnu.

stirecek*

Někdy se vyplatí nenadávat

novinky.cz/...

*zed*

Jo, to bude asi tím, že v Praze žádné takové křižovatky nejsou, takže se to pražští řidiči nemají kde naučit.*smich*. Jestli ono to ale není spíš tím, že u mimopražského řidiče jeden nikdy neví, co udělá a proto ta opatrnost. Jo a ber to taky jako malé rýpnutí (já si nezačal;)).

ferda1954*

magdon: kde jezdíte,když tvrdíte ,že v Praze takové křižovatky nejsou.Je jich tam více než je zdrávo.Kdyby vám chyběla nějaká taková , tak napište a já vám napíši kde jsou.Můžete si to pak jezdit vyzkoušet třeba každý den.A nyní něco pro zadavatele dotazu.Situace v silničním provozu je již tak špatná,že bude lepší když zůstanete chodcem.Nestačí vědět kdy máte přednost ale také co to znamená.Věřím,že 95% řidičů neví co znamená přednost v jízdě.Tím se často stává ,že řidiči neznalí zablokují příjezdy na kruhový objezd jen proto,že vozidlo přijíždějící v protisměru již vjelo na kruhový objezd.Oni přece ví ,že vozidlo jedoucí po kruhovém objezdu má přednost.Nevědí,že dát přednost znamená neohrozit vozidlo přijíždějící po hlavní silnici,kruhovém objezdu a z prava,není-li označena hlavní silnice.Nikde se nepíše ,že ho nemůžete omezit.To ty kruháče nemuseli dělat.V tomto státě to jsou vyhozené peníze.

38 let jezdím se vším možným prakticky denně z 90% po Praze, soukromě i služebně *smich* . (Já se tu totiž před víc než půl stoletím narodil). Zřejmě jste nepostřehl v mém příspěvku ironii:).

jirkamatapat*
hodnocení

1x

V zásadě platí,že není-li křižovatka v obci osazena žádnou značkou,dáváte přednost vozidlům přijíždějícím zprava.

hop®
hodnocení

1x

Děláš autoškolu, určitě ne zadarmo, Tvůj instruktor je tedy (myslím že slušně) placený za to, aby Ti všechny záležitosti řízení vysvětlil a všechny Tvoje dotazy zodpověděl. On je zodpovědný za to, že budeš chápat princip přednosti v jízdě a budeš jezdit s potřebnými znalostmi a bezpečně!

buss

a třeba je to levák a dělá mu to problémy ...

buss
hodnocení

0x

Myslím, že tě omlouvá, že jsi jistě ještě malé děcko, dopravní výchova je i na školách. Není-li značka označující přednost v jízdě křižovatkou, dáváme přednost tomu co přijíždí z pravé strany, pokud ti šlo jen o toto. No a pak vyjímky ... vyjíždění z prostorů mimo aj. Počti si, viz zákon (jízda křižovatkou, odbočování..)
business.center.cz/...

...dáváme přednost tomu co přijíždí z pravé strany...

Dovolil bych si doplneni na zaklade zkusenosti s beznou neznalosti pravidla prave ruky mezi ridici. Tedy. Davame prednost tomu co prijizdi z prave strany a dale radeji davame prednost tomu, kdo nema ocividne v krizovatce umysl dat prednost z prave strany nam.

social*
hodnocení

Dopravní výchova na škole?... Možná za totáče, v dnešní době nic podobnýho na školách není, alespoň jsem o tom ještě neslyšel. Ptám se třeba proto, že autoškolu právě dělám? *sok*

buss

Nejspíše neslyšel, už i v mateřské školce, ZŠ i první třída v prvouce!, mimo toho obecní policie dělá ukázky, chodí po školách (včetně zdravotní výchovy), dopravní hřiště ...

výtka
Upozornění od administrátora 21. 07. 2011 10:59:45
prosím rovnou neodsuzovat, jen se ptal...

Tak jestliže děláte autoškolu, zajisté probíráte tzv. křižovatky, neboli řešení dopravních situací. Tedy určujete pořadí vozidel projíždějících křižovatkou. To se nedá přece shrnout do jediné věty, pravidel určujících přednost je povícero, např. svislé značky mají prioritu před vodorovnými a semafory mají prioritu před svislými. Každopádně můžete nacvičovat např tady :

autoskola-testy.cz/...

ridic
hodnocení

0x

Bože! Proč se ptáš?! To jezdíš bez papírů,nebo co?! "Značka,značka",...stále musíš vědět kde jsi.Jestli na hlavní,nebo na vedlejší. Když tam není "značka",tak přednost má ten z prava.Takových křižovatek je ale málo jako šafránu.Mimochodem tyto křižovatky mají také svou značku.Také jsou světelné a u nich dáváš přednost protijedoucím,když odbočuješ vlevo v případě,že semafor nemá světelné šipky,ale jen barvu.Jinak protijedoucímu při odbočování v levo, dáváš přednost vždy.Dáváš přednost když vjíždíž z vedlejší na hlavní,když vjíždíš na kruhový objezd.Když jedeš po hlavní,máš přednost ty.Když přijíždíš ke křižovatce,musíš si být vědom (podle svislých značek!) kde jsi.Jestli na hlavní či na vedlejší.Pokud máš s tímto problém tak jezdi po poli,protože jinak někoho jednou zabiješ.

p4v3l*
hodnocení

Taky bych se chtěl zeptat. Obyčejně značka "Dej přednost v jízdě" znamená co? Že mám dát přednost autům ve všech směrech? Nebo pouze zleva?
A ještě se chci zeptat... Je rozdíl mezi značkami "Stůj, dej přednost v jízdě" a "Dej přednost v jízdě"?
Děkuji.

hop®

Máš dát přednost v jízdě vozidlům, jdoucím po hlavní silnici. V obou směrech.

Pokud je značka Stůj..., musíš před hranicí křižovatky v místě kde máš rozhled zastavit vozidlo.

tank23

Stopka a ten trojúhelník je rozdíl.Na stopce musíš zastavit páč jestli tě uvidí policajt jak si na stopce nezastavil, tak je bububu.To,že jsou někde stopky nesmyslně vycapené je věc jiná. Tohle všechno se dá naučit,ty značky,co a jak atd,ale praxe je to hlavní.Největší průsery když vjíždíš na hlavní i kdyš víš,že máš dát přednost a co a jak, jsou např tyto:Přehlédneš auto za sloupkem svého auta.Ještě horší je ,když dáváš přednost z obou směrů,to jest,když vjíždíš na hlavní a zahýbáš do leva a nepočkáš až přejede kamion či skříňák jedoucí z leva po hlavní tak daleko,aby si z prava viděl,jestli někdo nejede.Když vjíždíš na hlavní a odbočuješ v pravo(vlevo to je každému jasné) musíš dát bacha jestli někdo zprava nepřiletí a nezačne zahýbat k tobě na tu vedlejší ze které ty vyjíždíš do prava,protože byste se mohli lehce zbuchnout pokud by sis více najel a on to třeba krouhal skoro po tvé straně.Pokud jedeš po hlavní a vidíš že z vedlejší po levé straně vjíždí a do prava zahýbá autobus,kamion či náklaďák,zpomal,protože on si musí najet někdy malinko do protisměru.Většinou to jsou profíci a čekají až přejedeš,ale může se stát a...je buch buch v tu ránu.Zbytečně.A hlavně,když to tavíš po hlavní přes křižovatku tak zpomal a buď ve střehu a do poslední chvíle sleduj ty borce na vedlejších jestli tě vidí a čekají,nebo jestli to tam náhodou jeden z nich nedá.Může být nalitej,nebo nevím co a jste namaděru během pár vteřin oby dva.(Už jsem viděl pár havárek.Je to děs.)

p4v3l*
hodnocení

Ještě bych rád poprosil o pomoc s řešením situace na jedné křižovatce, ve všech možnostech.
q3.cz/...
Jako výchozí auto berme zelené. Všechny situace berme z pohledu zeleného auta.
1. Zelené auto bude odbočovat doleva, červené rovně, žluté rovně _ v jakém pořadí auta projedou křižovatku?
2. Zelené auto bude odbočovat doleva, červené doprava, žluté rovně _ v jakém pořadí auta projedou křižovatku?
3. Zelené auto bude odbočovat doleva, červené rovně, žluté doleva _ v jakém pořadí auta projedou křižovatku?
4. Zelené auto bude odbočovat doleva, červené doleva, žluté doleva _ v jakém pořadí auto projedou křižovatku?
Snad to jsou všechny varianty.
Děkuji.

hop®

Jen nápověda:

1. žluté je na hlavní, ostatní dvě si nepřekáží...

2. žluté je na hlavní, zelené kříží červenému přímý směr

3. žluté je stále na hlavní, zelené opět kříčí červenému přímý směr

4. žluté je ještě pořád na hlavní, ostatní dvě si nepřekáží, míjejí se vlevo (od středu křižovatky)

Tak přemýšlej! ;)

doplněno 05.07.11 19:50:

Pokud nejsou značky, anebo pokud se řeší přednost díky značkám stejně postavených vozidel (obě na hlavní nebo obě na vedlejší), platí pravidlo o přednosti vozidel přijíždějících zprava (dříve "pravidlo pravé ruky") a potom pravidlo o přednosti vozidel, jedoucích rovně (dříve "pravidlo přímého směru")...

p4v3l*
hodnocení

jakto, že za 1. si zelené s červeným nepřekáží, když zelené jede doleva a červené rovně? Přece se zelené kříží cestu červenému, né?
Jinak podle mě by to teda mělo být:
1. žluté, zelené, červené _ jestli je to dobře, ptám se proč to tak je a jestli špatně, tak se také ptám proč :-D

2. žluté, červené, zelené _ - || -

3. žluté + zelené, červené _ - || -

4. žluté + zelené, červené _ - || -
Děkuji.

hop®

1. Máš pravdu že tam mám chybu, ale žluté, červené a nakonec zelené, které kříží přímý směr červeného.

doplněno 05.07.11 20:26:

Vydrž, dvojka dobře.

mám to ve třech oknech... ;)

doplněno 05.07.11 20:29:

3. žlutý + zelený, obě doleva by byla rána! Žluté musí odjet. Pak červené, jede rovně, nakonec zelený odbočí vlevo.

doplněno 05.07.11 20:30:

4. žlutý opět kříží cestu všem, takže pryč, pak mohou obě najednou.

p4v3l*
hodnocení

A jinak to mám dobře?

hop®

Jak jinak, jsem Ti většinu možností trošku zkritizoval! Ale jinak to máš až na pořadí vozidel dobře. *bzum*

p4v3l*
hodnocení

Další chyby jsi tam doplnil až poté, co jsem se zeptal :)
Mohl bys mi teda prosím Tě vysvětlit nějak polopaticky, proč to tak v daných situacích je? Díky.

hop®

Jj, proto jsem psal, abys vydržel! Nemáš třeba ICQ, abysme tím nezatěžovali poradnu?

p4v3l*
hodnocení

320-074-150

stirecek*
hodnocení

0x

Lidi klid...denně potkám nejméně deset lidí, kteří neví jaká ruka je pravá nebo co znamená značka dej přednost. Takže doporučuju sledovat provoz ze všech stran a předvídat.*modla*

olaf71*
hodnocení

0x

mě se stalo, že jsem přijel na křižovatku, která nebyla nijak značena, tudíš se dává přednost zprava, ale v tu chvíli jsme na křižovatku přijeli současně ze všech stran a všichni jeli rovně, to byla sranda. je to na domluvě, jeden to začal a ostatní to dojeli dle pravidla pravé ruky. *pivo*

jirkamatapat*

Olafe,stejnou historku jsem slyšel v roce 61,když jsem si dělal papíry na fichtla.Dědek,co s námi dělal papíry taky dostal k řešení stejnou křižovatku a vyřešil to tak,že prohlásil,že už je v důchodu,má čas a proto počká až všichni odjedou.

hodnocení

0x

BOHAJEHOTŘÍMOTOROVÝHO! *sok*Když to tady čtu, naskakuje mi husí kůže. Vypadá to že jsem měl doteď neuvěřitelné štěstí, že jsem ještě naživu*ee*. A to řídím nějakých 38 let! Netušil jsem, kolik dementů denně potkávám na silnicích. Asi prodám auto a odstěhuju se na pustý ostrov.

jirkamatapat*

Tak to tedy máš pravdu magdone...furt ve střehu.Řidičů je málo,ti dementi jsou pouze držitelé ŘP.

m
hodnocení

0x

mam problem s prednosti z prava. Nedaleko meho bydliste je krizovatka, kde je potreba davat prednost zprava. opticky vsak krizovatka pusobi dojmem, ze jedna silnice je hlavni jedna vedlejsi. Kdyz tam davam prednost zprava a jsem na te co vypada jako hlavni, tak na me ten, co ma prednost troubi, ukazuje ze mam jet a klepe si na celo. Kdyz naopak uplatnuji prednost zprava, tak me malem jedno auto smetlo a jeste me vytroubilo.

Nemam zapotrebi aby mi nekdo nadaval, tak jsem tam prestal prednost z prava davat a hraju s ostatni vetsinou hru na hlavni a vedlejsi. Bojim se, ze jednou dojde k nehode a bude to na me.

Proc jsou lidi tak blbi. ach jo. Co s tim?

buss

opticky jak, kvalitou? Někdy je třeba si zjistit, co jsou to za komunikace, už jsem někde psal, že někdy ta podružnější je kvalitnější a to pak některé mate, nebo je to výjezd a objekt není vidět... Nebo se jeví jako z polí a ejhle, ono to má číslo. Hierarchií podle číslování (mimo vyjímek) se nedá moc řídit, tam pracují jiné zájmy. To pak raději požádat správní úřad o značku. Takové byly vhodné pro opravu blatníku, když se to tam šikovně strčilo... problémy dělají řidičům Y či nezvyklé tvary.

Proc jsou lidi tak blbi. ach jo. Co s tim? ... mam problem s prednosti z prava.
co k tomu ještě dodat?
však tě ta hra s ostatni vetsinou omrzí, až jednou dojde k nehode a bude to na me... Nemam zapotrebi aby mi nekdo nadaval, budeš si nadávat sám... doufám, že při tom nikoho nezabiješ nebo nezmrzačíš...

knowhow
hodnocení

0x

No, jak tu čtu všechny vaše příspěvky... Jen jsem si vzpoměl na své každodenní zkušenosti z "dáváním přednosti" některých řidičů... Mám v ulici komplikovanější křižovatku, zas tak komplikovaná není jen je velká, to pro někoho může být problém, nevím... Ale jen nechápavě kroutím hlavou když se auto jedoucí po hlavní zataví a dává přednost všem okolo, a zkouší kdo má přednost tím, jestli ho někdo pustí a nebo ostatní pojedou.

Pak si jen říkám jak člověku, který neví kdy má přednost a kdy ne, můžou dát sakra řidičský průkaz?!

Opravdu, někdy se nestačím divit co něktří dokážou... je to smutné, a k vzteku

Takže jedlackam, učit se učit se učit se... a potom za volant ;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]