Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
moje felda stála nějakou dobu a teď po nastartování hlásí LPG jednotka prázdnou nádrž, tudíž nepřepne.
Felda I., 1.3mpi, lpg H-L LovTec.
Nevíte čím by to mohlo být? Nádrž mám plnou, měsíc jsem nestartoval, z toho týden byla vypojená baterka, vyvařoval jsem podběhy. Napadá mě akorát zacpaný lpg filtr (měsíc stála, a před tím nějaké 3 měsíce taky).
Ještě dotaz - jak jednotka pozná, kolik plynu mám v nádrži, když od bomby vede jen jeden kabel + zem a plovák v bombě hýbe jen s ukazatelem na ventilu?
Díky.
Prosím pokud to nebude nutné, neodpovídejte ať do toho sám nevrtám a ať to dám plynařovi, rád bych si to sám...
Aha, moje chyba, výrobce je HL Propan, typ HL 35.03
Jako jednotka lpg? Při startu se rozsvítí všechny ledky, jako vždycky předtím, a pak
a) jedu na benz. a svítí červená (jakože jëde na b.)
b) přepnu na plyn a svítí červená že jedu na b. a červená na ukazateli stavu jakože prázdná nádrž.
Nevíte někdo jak ta jednotka může vědět kolik mám plynu v bombě?
Některé bomby mají čidla stavu plynu. Ale to by ti měl říct a prověřit tvůj plynař. Když do toho budeš sám vrtat, tak to nejspíše zkoníš. Vím že jsi to nechtěl číst, ale prostě je to tak. Dobrej plynař se v tom zorientuje bleskově - má zkušenosti. V Brně mohu poradit.
Podívám se kam "nevede" v mojem případě. Ale říkám, z bomby vedou jen 2 kablíky (+ a - k elektromag. ventilu).
Nevim, ale tohle vypadá že je jednobod. To je jedno, ale fakt, mám tam jen 2 kabely, + a - z ventilu.
Tak dejte fotku. Neměří se z ventilu. Tam jsou jen dva Fastony a ventil se jimi ovládá. Na měření to musí být někde extra. Třeba přímo z budíku, kterým hýbe plovák?
"co je tohle?"
kablíky z elmag. ventilu. Jiné odtud nevedou.
@Gumidek, myslíte že bych měl rozříznout izolačku na svazku z lpg jednotky, a najít tam ten zelený kablík (který by měl vést do měřiče), a nebo do toho raději nevrtat, případně rozbít prasátko a dát to odborníkovi (moje zásoby peněz jsou mizerné ). Co myslíte?
Koukám do schématu a zaujali mě vstřikovače. To je pěkná prasárna přestřihnout 4 přívodní vodiče a spojit je v jeden. Ona totiž ta ECU auta ovládá na benzín origo vstřikovače ve skupinách. Vždy střídavě stříknou dva a dva. Takto po této úpravě stříkají všechny a všechny. To musí být spotřeba benzínu přímo astronomická .
Některé LPG systémy mají dvě relé, které právě deaktivují skupinu a ne všechny přes jedno. Tedy jedno relé = dva vstřiky. Pak to vráti po přepnutí na benál do továrního stavu.
Z ECU vedou dva vodiče na 4 vstřiky. Ty dva vodiče se do Y rozvětvý tak, aby jeden ovládal dva vstřiky a střídavě šli dva a dva vstřiky střídavě.
Máte pravdu, tohle mě nenapadlo. Třeba se časem dostanu k tomu tam dát dvojité relé. Já jsem to auto teď koupil a odhadem jsem zatím bez nasázky aspoň 10x víc času strávil opravami než ježděním. Možná víc, najeto tak max. 150km, spravuju měsíc =).
Když už jsme u toho, nebylo by ještě lepší kdyby jednotka každý vstřik ovládala zvlášť? A nebo je to při těch otáčkách jedno? Tedy předpokládám, že během dvou otáček (takže jednoho cyklu) každá dvojice vstříkne jednou, a to vždy do dvou po sobě nasávajících válců?
Jinak i ten plynař, co to v r.99 dělal, byl celkem čuně =)
Myslíte že bych se měl podívat do toho svazku a najít konec onoho zelenýho drátku?
Mám označeny dva kabely v černé bužírce, ne ventil. Ale ted vidím že jsou to kabely k tomu ventilu...ten diodov. ukazatel fungoval? Je na tom palivoměru nějaký přípojný bod? Pokud ne nemusíš nic hledat fungovat to nebude.
Na palivoměru fakticky nic není. Máte pravdu, nevybavuju si že by někdy svítil jiný stav než jedna červená. Při startu samozřejmě všechny. Bylo to moje pvní auto, tak jsem to připisoval prvně tomu, že mám málo plynu. Ukazatel na ventilu jsem objevil až později. tak jsem natankoval a nic. Nevím proč to předtím jezdilo a teď ne, ale myslíte, že bych problém vyřešil přivedením +12V (nebo ukostřením, když se tak dívám na schéma) na zelený kablík? Ukazovalo by to furt plnou, ale jezdilo by to aspoň.
Podle shema by to mělo fungovet s kostrou, aby fungoval ukazatel musel by jsi vyměnit palivoměr, který to umí. Dle mého bude problem jinde, na ty ventily jde proud? fungují? /cvakají/ Bývají dva, jeden u nádrže a druhý u směšovače ale znám to jen okrajově. Ještě bývají problémy s tím přepínačem paliva a teplotním čidlem.
Téměř všichni plynaři jsou čuňáci! Stačí se kouknout na videa z youtube, jak vrtají plastová sání přímo na motoru, aby umístily LPG trysky a nevadí jim, že plastové špóny padají přímo do motoru. O provedení elektriky nemluvě. No prostě ... , proto tato auta nespravuji a nerad vidím.
Ve Felicii je jednotka Simos 2P a ta pracuje na skupinovém vstřiku a zapálení jiskry. Vždy pálí dva a dva válce jiskru (jednou do výfuku, kdy to nevadí) a tak odpadá složitost systému a poruchový rozdělovač. Proto i vstřiky stříkají skupinově. Palivo akorát nastříknuté čeká před ventilem, ale vzhledem k rychlosti otáček se nestihne odpařit nebo zkondenzovat. Simos 3P už stříká jednotlivě do válců (třeba Fabia AME,AZF,... 8 ventil).
Záleží co se sype a komu se to dává opravit. Já dávám origo díly a nic se mi nesype. Mám Feldu Trumf 2001.
Nikdy bych nekoupil auto s LPG, protože lidi co s tím jezdí jsou kolenovrti a mají hluboko do kapsy. Pak ta auta vypadají a jsou v hrozných stavech po všech stránkách. Bohužel...
Na ventily šel proud, a při přepnutí cvakaly, před odstavením. Z čehož usuzuju že jsem jezdil na plyn. Teď tam proud nejde, necvakají, a nevím proč. Jednotka si myslí že mám prázdno, ale to si myslela už předtím, tak možná bude problém mezi jednotkou a ventilama.
Jinak teda zkusím najít a ukostřit ten zelený akblík, případně proměřit to mezi jednotkou a ventilama, třeba to najdu.
Do kolenovrtů mi nenadávejte, jsem student a šetřím, auto mám měsíc.
Jinak díky za vysvětlení funkce té ecu jednotky.
Ty jsem kontroloval, jsou ok a krabičky svítí. Chtěl jsem se na to dneska podívat, ale odešla baterka, takže jsem nastartoval jen jednou a pak už ne. No co, už mám objednanou novou. Podívám se na to jak budu mít čas a nabitou baterku, a napíšu co jsem zjistil. Prozatím vám děkuju, ohodnotím ať z toho něco máte =).
Aha, teď vidím že vás nemůžu hodnotit, bo jsme to celou dobu psali do komentářů. Tak kdyžtak ohodnotím potom.
Tak jsem zase tady.
Proměřil jsem vše, a nakonec dočel k závěru, že by to mělo být OK. Po odpojení přepínací krabičky a spojení červeného a modrého drátku, které do ní vedou (viz. schéma výše), se podle předpokladů auto přeplo na plyn. Takže buď je krabička K.O., nebo je chyba na jednom ze vstupů (na zeleném drátku bylo tuším 500ohm proti GND , po spojení s GND se nic nedělo. A tak jsem tu krabičku prostě nahradil tlačítkem, kde spínám červený a modrý drátek, a při zaplém LPG svítí LEDka. Třeba to někdy vyřeším úplně, ale teď to stačí.
@Gumidek, jak jste psal že jsou spojené kabely ke vstřikům a že to stříká 2x víc, nemyslíte že do jisté míry by si to mohla jednotka skrz lambdu spravit? Nicméně jsem tam dal relátko se 2 spínačema, takže obě dvojice vstřiků jsou oddělené.
Funguje to skvěle, a to tlačítko taky.
Gratuluji, že jste vyřešil závadu .
Lambda směs uřídí, ale je obyčená dvoustavová. Není tedy tak rychlá jako širokopásmové lambdy, které jsou přesné. Lambda u Feldy sleduje jen extrémy bohatá a chudá směs, přesně neřekne.
Včera jsem byl na vrakáči a namátko jsem koukl na LPG Feldu s BRC. Normálně dvě odpínací relé na vstřiky, takže opravdu si někteří plynaři se zapojením nelámou hlavu. O provedení nemluvě. Samořezka a nahulváta vrtnuté do krytu topení...
mám trocha iný problém menil som na felde 1,3 mpi 43kw hlavu pre podpálené ventily a nechce natočit tiež je tam benzin plyn nedáva benzín proste nepustí vstreky čerpadlo beží ale vstreky na benzín mi neotvorí nejako to blokuje asi riadiačka plynu neviete fintu ako to obísť aby som sa aspon dostal k opravárovi plynu?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.