Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Můžu SPZ přišroubovat?

Od: ujendys* odpovědí: 21 změna:

at už z důvodu stráty,krádeže navíc auto není psané na mě takže jestli přijdu o spz tak sem dojezdil

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

trililo
hodnocení

2x

Tak jsem si dnes vyzvedl treti znacku, a u ni je prilozeny papirek s navodem na montaz. Instrukce zni:

NAVOD K MONTAZI A POUZITI TABULKY S REGISTRACNI ZNACKOU NA VOZIDLO

- tabulku umistete na pevnou, rovnou plochu vozidla urcenou k instalaci tabulky s registracni znackou,

- pro upevneni pouzijte plastovy nosic nebo nekorodujici nyty a srouby,

- otvory pro pripevneni vytvorte z celni strany tabulky a neumistujte je do znaku Evropske unie, do rozlisovaci znacky Ceske republiky (tj. do bilych pismen "CZ"), do pismen, cisel a kruhu, ktere jsou urceny pro nalepky o provedene pravidelne technicke a emisni kontrole,

- upevnovaci nyty nebo srouby nesmi narusit znak Evropske unie nebo rozlisovaci znacku Ceske republiky a nesmi narusit citelnost znacky, zmenit tvar pismen a cislic,

- tabulku neohybejte,

- tabulku cistete a umyvejte obvyklym zpusobem bez pouziti reditel nebo rozpoustedel.

Stastnou cestu Vam preje HICON spol. s r.o., vyrobce dopravnich znacek.

Toz asi tak...snad to nekomu pomuze, at jiz pri hadani se s policajty, na technicke, ci kdekoliv jinde...

Můžu SPZ přišroubovat?

fiser22*
hodnocení

0x

Můžete, jen nesmí vruty či šrouby zasahovat do číslic apod. tedy jen do bílých míst.

policie.cz/...

hodnocení

0x

Použil jsem k tomu tzv. vázací pásku. Policii to nevadí.

Můžu SPZ přišroubovat? #2
jirkamatapat*

Policii to nevadí stejně jako zloději,který Ti bude chtít značku ukrást.

hodnocení

0x

Správně byste neměl zasahovat do majetku, který vám nepatří - tj. neměl byste šroubovat... Pásky jsou ok, ale nesmí zasahovat do čísel.

Já si RZ podlepil silikonakrylátem, ať mám jistotu...

doplněno 09.09.15 13:55: Nic proti tomu, pokud by příslušné otvory byly ve značce vyraženy už z výroby. Nemám zákon ani § - RZ je "orgánem" vydaná registrační tabulka, a podle mne ji nemá nikdo právo pozměňovat - což vrtání děr je.Za vrácené RZ s děrami mi vynadali - poslal jsem je k šípku. Někde naopak tvrdí, že přišroubovat je povinnost dle další novele EU... ale nesmí být riziko pozměnění čísla nebo zásahu do znaku EU...Za sebe - "byste neměl" neznamená "nesmíte dle zákona" - OK?
buss

A co tak napsat, kde je to napsáno že ne, tedy zákon? Polud ne tak může!

hodnocení

0x
Není to tak tak dávno co to byla snad i povinnost. Všichni v jeden rok sroubovali jak diví. Myslel jsem, že to platí pořád.
Sám nemám sroubovanou, ale mám vychytaný držák se zámkem. Ztráta nehrozí.

Ano, je to možná 2 roky, co se RZ šroubovat musela. Šrouby nesměly zkreslovat číslice a musely mít bílou krytku na hlavičkách. Bylo to v době, kdy se začaly RZ ve zvýšené míře krást. Ovšem RZ neměly předvrtané otvory (na rozdíl od velmi starých SPZ, ke kterým se daly sehnat i speciální šroubky s odrazkou), takže to byl trochu problém (pozměňování "úřední" věci). Tahle povinost nějak vyšuměla do ztracena.

mzxy*

tahle povinnost vyšuměla kvůli výrobcům plastových podložek pod SPZ, proto došlo ke změně vyhlášky, pokud se SPZ vloží do homologované podložky, která zaručuje upevnění znemožnující ztrátu SPZ, nemusí se SPZ šroubovat...

problém je ted jiný, kvůli nemožnosti koupit a zaregistrovat si třetí SPZ se na nosiče kol musí přenášet a upevňovat zadní SPZ, s tím je zpravidla vždy spojeno poškození úchytů zadní plastové podložky, které jsou nekvalitní a pak se musí vyměnit

buss

Ale to nelze, RZ musííí být na autě, to říká MD i norrma. Položte MD dotaz, jak to řešit.

Bussi, prosím o odkaz, kde je to psáno.

buss

Jistě znáte 56tku, je tam něco o třetí RZ? Üdajně se má toto změnit od r. 2016 (účinnost byla odložena). Sledujte zákonodárce. Auto bez RZ - průůser. Tažte se na MD, nekoušou.

jirkamatapat*
hodnocení

0x

Přišroubovat ji samozřejmě můžeš,jen jak se zde píše,nesmí šroubek zasahovat do číslic nebo písmen.Doporučuje se přetřít hlavičky šroubků bílou barvou.

humbucker*
hodnocení

0x

Ahoj. Byli jsme se známími v kině Radnice v Jablonci. Když jsme po produkci přicházeli k autům, nějak bezradně naši kámoši hledali své auto. I když se na něj už chvíli koukali. Jen na předku měli nasazenou polskou SPZku a na zádi ještě tu jejich. Přijít o chvíli později, tak byli bez vozítka. Ještě, že tu jejich značku měli přišroubovanou. Já už chvíli plánuju tu moji nasadit do držáku, předtím ji podlepit a ještě proklát dlouhým šroubem až do prepregu. Asi ještě přidám i tu pásku. Máme nechutně blízko do Polska.

jasanek*
hodnocení

0x

Také jsem ji měl jen nacvaklou. Pak mi je někdo přes noc ukradl. Takže sem se musel nechat odvézt na policajty, pak na registr. Když nepočítám benzín, tak mě to stálo 400,- korun. Takže nové šup do držáku a do nich dlouhé vruty. Přímo u značek byl i lístek jak je přišroubovat. Nesmí příjít do značení. Samozřejmě se nenašli, takže dodnes nevím jestli je někdo ukradl nebo se jen mládež bavila. Soused vedle mě je měl přišroubovaný a nic.

nickys
hodnocení

0x

Vy kteří máte tu SPZ přidělanou tou "drcpáskou", to je vtip že. Policii to nevadí?

Když pominu, že je to hodné důchodce s thalií, či dacií, tak značka nesmí být ničím ani částečně překryta.

Vlastník a provozovatel vozidla musí udržovat tabulku
registrační značky v řádném stavu tak, aby byla na vozidle
v provozu na pozemních komunikacích zachována její čitelnost.
Tabulku registrační značky není povoleno deformovat jinak než
podle místa, na kterém je umístěna. Úpravou nesmí být změněna její
čitelnost.

...

Na tabulku registrační značky ani do její těsné blízkosti nesmí být umístěny žádné nápisy nebo vyobrazení, které by narušily její čitelnost nebo rozlišovací schopnost...

...

Tabulku registrační značky umístí vlastník nebo
provozovatel vozidla do místa určeného konstrukčním řešením
vozidla tak, aby při běžném provozu na pozemních komunikacích
nedošlo k její ztrátě.

...

Takže pokud páska nesnižuje čitelnost značky např. nemění tvar písmen, naopak pomáhá proti ztrátě a ideálně je v barvě podkladu, tak ničemu nevadí.

A přesto je to běžná věc a mají to na 5 autech z deseti,dokonce ani policajti na to nic neříkají!

jyri*
hodnocení

0x

může být přidělána jen rozpojovatelným materiálem čily šrouby atd mohou bejt takto mi to vysvětlil pán policajt co mě chytil s autem co sem právě koupil a jel s nim domu (pokuta 200kč bývalý majitel jí přinýtoval)

buss

Nějaký policajt není zákon (přečtěte si to o RZ) ať to zdůvodní. U minulého auta byla přinýtovaná. Co to zakazuje?
Proč se většina lidí před úředníkem sesype?

jyri, rád bych viděl, za co jste pokutu dostal. Co Vám napsal za porušení.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]