Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,chci se zeptat kolik stojí 50-80 kg prase nebo je lepší si prase koupit už vykrmené třeba 35-45 kč/kg = za 140 4900kč
mám pocit že kupovat prase a ještě ho dokrmovat za 4000kč se nevyplatí
to Paw - prase o váze 200-250 kg je spíš bečka sádla . Většina lidí chce prase na maso a tam je ta ideální váha kolem 120 kg.
Muzu se zeptat, na zdroj vasich informaci? Ze zabijacky neni jenom maso, alei spousta dalsich vyrobku. Treba i sadlo nebo spek. Nemusi se pak kupovat olej na smazeni.
zabijet prase o vaze 120kg mi prijde naprosto zbytecne.
Prase se normálně zabíjí při váze 130 -150 Kg. Jakmile má víc, je maso prorostlé sádlem a je to pěkný humus.I těch 150 už je docela dost. 130 je ideální na libové maso. |Samozřejmě pokud to někdo pěstuje na sádlo, tak ho vykrmí hodně. Jeden maník u nás vykrmuje na 300 -350 kg. A máte vidět to maso. To je kousek masa obalené v tuku a sádle. Takže rozhodně zde neplatí, čím vívce tím lépe, ale vždy záleží co z toho chcete mít.
Je úsměvné jak si někteří lidé představují chov hodpodářských zvířat - tady konkretně prasat, 110 kg prase se narodí v dánsku, převezou jej do němec během 7 měsíců ho nabuší sypkými směsemi převážně na bázi kukuřice, přípravky na podpotu trávení a růstu do jateční hmotnosti, potom hupky šupky na kamion do maďarska na porážku, tam se porazí udělají půlky, nebo balíčky a ty pak šupajdí do evropy. Každy zootechnik vám řekne že je to předčasně vyhnané a konzumujete de fakto nedospělého a nevyzrálého jedince...doma chované prase nebude nikdo zabíjet v jateční hmotnosti 110 kg / myslím chované od selete - ne koupené z farmy a krmené minimálně dva měsice domácí stravou aby maso když jej kucháte a porcujete vonělo po mase a ne po chemických granulích /, protože jak psáno výše není to jen o dietním mase ale o všech produktech které mi ten pašík dá když už musel umřít, pomatenci o mase bez tuku by si měli uvědomit že tuk je nositelem chuti, jinak je v podstatě jedno jestli si vemu 250gr tofu naložím jej, upravím jej jako maso - ale pořád to není maso, nebo kus vepřového vychovaného doma - to je ale hovadina. Protože dřív - pro ty co neví, se prase krmilo spařeným šrotem, kopřivama, bramborama, tvrdý chleba, pokud bylo mléko od kozy a různými jinými laskominami, pokud se krmilo jen zbytky z velkokuchyně a ničím jiným tak většinou onemocnělo průjmem a byl problém...
Je zde pár jedinců kteří si zřejmě jako děti dnešní doby myslí že mléko a maso se vyrábí v továrně, pak někde na vesnici nebo v televizi uvidí porážku vepřového, hovězího či drůbeže a jsou v šoku, zralí na psychologa.
samuraj - a co je jako z cesty, prase viděls, si z Prahy? Jsi ochránce zvířat, cpeš se tofu, vegan či vegetarián? Tak to napíšu a nemelu- třeba jseš na pokoji vedle?
Hele, vy máte na psychárně dostupný internet? Já si myslel, že je pro pomatence zakázaný, páč to, co tu píšeš je jak kdybys mluvil trošku z cesty, sorry.
Amen.
Kvuli praseti ma tatik doma 4 kozy, aby prase pilo dobre mleko. Ma sice moznost brat krmne mleko z kravina (mleko od lecenych krav, mlezivo,...), ale to opustil, neb do mleka se vyrazi vsechny injekce, ktere kravy dostanou (a jakoze se tam antibiotikama nesetri). Jenom ty koprivy nedava. Ale dava srot (pravda, ne spareny, ale se studenou vodou) a pridava kukuricny srot. Ale s tim se musi setrit, je hodne vyzivny. Maso je, jake je. Ale za cely rok, nemusi nasi koupit ani kousek veproveho vyrobku. Ono domaci klobasy se bez pridani sadla neobejdou. nikdy to nebuou libove parky.
Krom mleka je z kozi i maso. No a aspon je komu dat seno ze zahrady a nemusi se vozit do lesa. Ale takto uz to dela malo lidi.
jestli chcete prirustky tak 0.5-1kg/den, tak by to prase melo jenom ze zbytku extra hladovku. Navic proc varit tolik a pak to davat praseti.
Prase potřebuje žrát 3x denně plný kýbl jeho šlichty- zbytky. chleba. brambory, šrot- To nedáte naplnit ty 3 kýble zbytky, tak musíte něco dokoupit. Já si před cca 28 lety psala, na co mě přišlo prase na dokrmení. Nic jsem nekupovala, měla jsem zbytky ze školní jídelny. A stejně mě v té době sele a následně potřeby na zabijačku vyšly na 1200 Kč.Ale potom ta domácí zabijačka- ta atmosféra, to je za všechny peníze. Až budu v důchodu, tak si postavím chlívek a pašíka si vykrmím, i když z Kauflandu bych to měla levnější.
Dobrý den. Koupíte-li prase ze suchého chovu (granule-směs) smiřte se s tím, že vám zhubne než se naučí na mokrou stravu. Nejlépe je koupit a zabít a podle letitých skušeností ideální jateční váha je kolem 120-130 kg. Nepotřebujete tři kýble sádla a prorostlé maso, prasata kolem 250kg jsou minulostí. Pokud se vám podaří koupit vykrmené prase do 40kč/kg je to dobrá cena a pokud se vám podaří koupit prase z mokrého chovu (od soukromníka) je to ještě lepší. Budete-li počítat (starost + krmení) zjistíte, že dokrmování se nevyplatí, pokud nevlastníte třeba hospodu kde se vaří.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.