Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Hořká králičí játra

Od: liduli odpovědí: 8 změna:

Chováme králíky,když nastřádám více jater, dělám je na cibulce, zadělávaná atp. V poslední době se mi 2x stalo, že hotový pokrm byl hořký (podotýkám, že to nebylo vyteklou žlučí při kuchání, játra neměla ani žádné skvrny či hrudky), nevíte ,čím byto mohlo být, nějakou nemocí?

 

 

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 


2x

Některým sousedům, co chovají králíky, se občas stávalo, že játra po udělání jsou hořká. Dostala jsem 15 kousků jater z králíka, na testování. Část jsem udělala na cibulce, část obalila, v mouce, pepř a orestovala. Při sezení, každý ochutnal, žádná játra nebyla hořká. K vaření používám jen kuřecí a králičí játra. V místě, kde se vyřízne žluč, vyříznu i trochu jater kolem. Když se někdy podíváte, na místo, kde je žluč, jsou ty játra jiné. Také vyřezávám všechny cévky. Nikdy si už nikdo nestěžoval, že má hořké jídlo z jater. Jen moje zkušenost.

liduli

Viky, také vám děkuji za radu, prakticky se shodujete s Lidkou.

Při zpracování jater je dobré si prohlédnout celé játra a vše, co se vám nelíbí, to znamená, když barva je jiná než okolí, oříznout. Do mléka játra nedávám, ale mohou se dávat. Uvidíte, určitě příště, játra už nebudou hořká.

 

lidka*

1x
Určitě máte hodně zkušeností s kucháním, když chováte králíky. Ale je možné, že u jater nebyla sice porušená žluč, ale trošku při vyřezávání mohlo vytéct žlučovodem. Je třeba vyříznout i nažloutlou část jater - i ta by to mohla způsobit. Našla jsem to i u přípravy kuřecích jater, což je obdobné. Zdroj: ceskakuchyne.eu/... A potom skutečně pohlídat přípravu, aby játra se nepřipálila a neudělala kůrku. Ta by mohla způsobit hořkost. Zkuste se zeptat veterináře. Aby vás uklidnil a nezkazili byste si takovou pochoutku, jakou králičí játra jsou. Kuřecí játra dobře očistíme, tj. bedlivě vykrojíme nažloutlou část jater v místech, kde byla žluč, aby játra nebyla hořká, dobře je opereme, popř. je před úpravou vložíme na krátkou dobu do mléka.
liduli

Moc děkuji za radu, posledně jsem se hodně zaměřila na odstranění veškerých žilek z jater, dokonce jsem ždibek syrových ochutnala, zda nejsou hořká, příště je zkusím ještě namočit do mléka. Docela mě to rozladilo, protože je to opravdu pochoutka.

martinaa*

Máma dává játra do mléka pokaždé, jsou křehčí a mají lepší chut

 

1jara*

0x

Zdravím, nezhořkla cibule nebo játra až při smažení? Že by králik mohl mít žloutenku?

doplněno 11.04.12 15:22:

Připálená cibule nebo játra.

liduli

Nene, připálením cibule ani jater to není, na to si dávám pozor. Dokonce se mi stalo, že 2 porce,které zbyly a byly v mrazáku, byly pak ještě více hořké než ty čerstvě udělané, ale manžel to v pohodě snědl, nestěžoval si.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]