Nejste přihlášen/a.
Tchyně mojí dcery chová slepice. Občas jí nabídne vejce. Nyní i na velikonoce, což je od ní hezké. Co je ale špatně, dle mého názoru, že jsou vejce umazaná slepičím trusem. Tchyně to obhajuje tím, že trus vytváří na vejcích ochrannou vrstvu a tím prý déle vydrží. Vždy když někdo nabízel vejce tak byly čisté. Z mého dětství si pamatuji, že naše vejce byla čistá. Vyměňovala se v hnízdě podestýlka aby se vejce neumazala. Také si myslíte, že podělaná vejce jsou nehygienická a slepičí trus na nich žádnou ochrannou vrstvu nevytváří? Naopak v trusu je plno bakterií. Asi to tchyni říkat nebudu abych se jí nedotkla, ale zajímá nás to.
Ano když se vyměňuje podestýlka tak jsou vejce čistý, když se to mění jednou za měsíc nebo vůbec tak je jasný že je od hoven jak podestýlka tak i vajíčka.
Ochranná vrstva neni slepičinec, ale má jí vajíčko jako takový. Když slepičinec umeješ tak i s tou vrstvou - pokud je vejce špinavý tak je lepší nechat to tak a umýt až těsně před použitím.
To je celkem běžné a ničemu to nevadí. Když je mokro, tak jsou ještě navíc od bláta, protože slepice se před hnízdem nepřezouvají. Víc znečištěná se otřou hned, ta méně se omyjí až před použitím.
U klecových chovů to máte vyřešeno automaticky, slepičky jsou v čistotě a lepší zdravotní kondici, což se projevuje i na vyšší snůšce.
Vyšší snůška neni čistotou, ale tim že jim uměle zkracujou den/ noc... Klec je pro velkochov šetrnější než "dav slepic" v hale (kde se slabší kusy vůbec nedostanou ke žrádlu a chcípnou, příp. je uklovou; v kleci má svý jistý..)
Rozhodně neplatí, že to nevadí, salmonela se nachází právě především v trusu, ne uvnitř vejce. Ale pokud je nehodláte jíst syrová, tak to nevadí, vaření salmonelu spolehlivě zabije.
Vejce na povrchu mají ochrannou vrstvu, aby vydržela. Pokud se omyjí, dříve se kazí.
Druhá věc ale je, že chovatel nesmí být čuník. Měnit často podestýlku, pokud je na vajíčku něco špatného, hned setřít, nebo seškrábnout. Nemýt. Mám v kurníku starou kudlu a suchý hadřík a pokud není vejce čisté, dám to do pořádku. Pro zajímavost - nebožka babička tchyně pracovala kdysi ve velké drůbežárně. Při sběru vajec měly ženy k dispozici kovové drátěnky na nádobí. Těmi případně uvedly vejce do pořádku. Umývat vejce nesměly.
Nikdy neskladuji vejce znečištěná. Hned začerstva to případně seškrábnu. Ale protože máme slípky v čistotě, bývá to jen málokdy. Spíš jsou občas, pokud je venku mokro, na vejci otištěné blátivé packy. A to není nic závadného. Jaga.
Trus na vejci nebrat! Skořápka je porézní, trus na skořápce je zdroj salmonely. Omytí vždy nepomůže. Ve velkochovech dobře vědí, vejce a trus oddělují. Salmonela je právě velice často z pochybných, nebo domácích chovů.
Kupte tchýni pro slepičky pár kukaní,nebo stučte budky na snášení.Ty se vystelou slámou nebo senem.Slepičky chodí pak spát do kurníku a v kukaních pouze snáší vejce a ty jsou čistá.
Vajíčko mána sobě ochrannou vrstvu. Umytím trusu by se porušila i ta ochranná vrstva. Asi ta tchyně popletla.
Správně se to dělá tak, že se znečištění opatrně otře, ne omyje!
V klecovém chovu nemají nosnice moc možností vajíčka znečistit, u volného chovu je to naopak. Podestýlka v hnízdě se musí měnit, to ano. Ale ani kdybyste to dělala každý den, úplně tomu nezabráníte. Navíc - nevím, jak jiné slípky, ale ty moje mohou mít každá "svoje" hnízdo na snášení, ale stejně se nacpou do jednoho.
To, že vám někdo vždycky nabízel vejce čistá, neznamená, že nemá znečištěná vejce. Jenom si ta znečištěná nechal doma a nenabízel je. V horším případě nečistotu omyl a tím poškodil tu ochrannou vrstvu.
@mh Že je na vejci ochranná vrstva se ví, stejně jako že se nemejou, takže to teď už víte, a zamyslete se, proč chcete řešit vejce pro vaši dceru, když se vás to vůbec netýká? To nejsou vejce pro vás..
A pozor, podle studie konzumace >2 vajec denně prokazatelně zvyšuje riziko onemocnění a smrti: medicalxpress.com/...
Jednak je to starší a druhak je to asi v souladu, 2 za den. Více škodí.
A o tom že moc vajec = moc cholesterolu = smrt tak to si pamatujete už před 40 lety ne?
kik, ale to tam nepíšou, přesněji jen u nemocných lidí se nedoporučeje více jak dvě vejce..
Ta jsou označována jako zdraví nebezpečná, prý mají zvyšovat cholesterol. Zapomeňte na veškerá varování související s vejci. Bez obav je zařaďte do svého jídelníčku. Vaše tělo vám dle odborníků poděkuje.
A co si dokazuješ? veronika ve tvém článku píše: " Dát si jedno až dvě vejce denně je tak naprosto v pořádku.” tedy v souladu s posledními výsledky studií.
ps: já jich tuhle sežral asi 8 nebo 9 ... Ale mám to nárazové třeba jednou za 1-2 měsíce. Tvarování by mělo být spíš pro ty náruživej chovatelé, kteří z nějakého důvodu chtějí uvěřit tomu že vejce každý den OK, NENÍ TO
Pps: kouření přeci taky bylo naprosto v pořádku:
Ty výzkumy jsou všechny strašně zkreslený tím, co ten člověk jí kromě toho, ukazuje se, že přímo snědený cholesterol se na tom v krvi podílí minimálně, mnohem více ho tvoří ten, které si tělo tvoří samo. Tělo ho potřebuje proto, aby mohlo přepravovat tuk v krvi a přitom tam nevznikaly nějaké tukové bubliny, které jsou ve vodě nerozpustné. Takže proti cholesterolu spíš doporučuju méně masa, méně cukru (cukr se při nadbytku mění na tuk a ten se pak takto přepravuje) a víc zeleniny a hlavně víc pohybu. Aspoň jednou denně chodit.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.