Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Volně rostoucí křen

Od: jm* odpovědí: 2 změna:

Dobrý večer, narazila jsem na velmi pěkný křen a vyryl jsem ho. V herbáři jsem se ovšem dočetla, že se křen sbírá až na podzim, myslíte, prosím, že můžu kuchyňsky použít i tento jarní? Děkuji, Janka

 

 

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

pohanka*

3x

Samozřejmě, pokud jste jej vyryla, normálně ho zkonzumujte.

Nyní tedy vybíhá do květu a kořen bude mít sílu trošku slabší, nebude tak štiplavý. Já tedy jím i ty květy, když jdu okolo.

Ale tyhle volně rostlé křeny jsou podle mne vždycky silné dostatečně, hlavně že jsou čerstvé a z půdy si vezmou jenom to nejlepší, co potřebují.

Na zimu se vyrývá a uchovává, protože na podzim rostliny zatahují a všechnu sílu přenesou do kořene. Též ve velkých mrazech se ke kořenu lehce nedostanete.

Možná, že Vám dlouho kořen nevydrží uschován, ale není nad čerstvý. Když zbyde, tak ho případně dávám do sklenice s vodou, kde ještě chvíli vegetuje.

Vždycky je lepší vyrýt kousek jaký potřebujete a použít. Neskladujte ho dlouho.

 


1x

Klidně ho dejte do jídla. Jedovatý není. Nevím jak to je, buď nebude mít sílu nebo bude nahořklý. Co nesníte, pevně zabalte do potravinové folie a dejte do lednice nebo na mražák. Mražený se snadněji strouhá. A když ož je nasrouhaný, namíchejte ho do horní vrsrvy hořčice.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]