Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Choroba jabloní

Od: milenapetrliko odpovědí: 3 změna:

Již druhým rokem přicházíme o úrodu,předloni jsme usuzovali,že příčina je ve skladování. Loni se hnědnutí objevilo již na jablkách na stromě.Jablka jsou pozdní,vzhledově krásná. Poškození není vidět,až po rozkrojení.Chut je nahořklá. Ostatní jabloně jsou v pořádku.


 

 

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

athenaise*

1x

tohle se nám stává, když je léto suché a pak v září hodně prší, ona dužina rychle jakoby nabyde a pak je řidší, prý se v takovém roce musí sklízet při tudenějším počasí a nenechat je dlouho v teple (studený sklep)

 


0x

Připomíná mi to sklovitost jablek, což není choroba, ale fyziologická porucha u některých, převážně starších odrůd. Hořká chut by mohla souviset s hořkou pihovitostí, což je porucha příjmu vápníku. Dejte i fotku slupky.

 


0x

Každopádně půjde o fyziologickou chorobu v důsledku nedostatku vápníku nebo bor. Při silnějším vápnění může dojít k problémům s dalšími prvky, jejichž přijmu nadbytek vápníku vadí. Jde zejména o draslík a řadu mikroprvků. Při nedostatku draslíku mají také jablka špatnou chut. Na nedostatek boru reagují jablka deformovanými plody a případně i tím, co popisuječ, peckoviny špatně vyvinutými nebo půlícími se peckami.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]