Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Je to normální nebo jde o plíseň?

Od: denisa7 odpovědí: 10 změna:

Prosím, poradíte zda jsou ty černé tyčky normální nebo zda je to plíseň? Jsou z trhu, prý chutnají normálně, akorát některé ty tečky mají a jiné ne, má jít o sběr a loupaní z více stromů, tedy i druhů, tak je to možná tím, ale nechci upéct a dort ozdobit špatnými ořechy. Ty tečky jsou jen na slupce, když se sloupce na ořechu nic není.
Omlouvám se za nejspíš hloupý dotaz, ale já mám na ořechy alergii, tak je nepoužívám, jen teď jsem slíbila dceři ořechový dort a teď nevím zda je mohu použít. Děkuji


 

 

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 


2x

Mně to teda jako zdravé přechové jádro nepřipadá. Podle mne to je napadené plísní, která se ještě zcela nerozvinula, ale je v začátku vývoje. On chleba když začne plesnivět, tak také není ihned "chlupatý", ale začíná to úplně stejně. Napřed se ukáží ty modré jemné pavučinky a když ho necháte pár dní, tak pak ta plíseň naroste. A druhem to rozhodně není. Oni ti prodejci jsou schopni nakecat všelijaké koniny, jen aby se toho zbavili a vydělali peníze a nemuseli to vyhodit.

 

liska*

0x

Tak at to někdo zkusí ochutnat, ono to většinou tou plísní smrdí. Jinak staré ořechy se prý mají převařit v hodně sladké vodě, že prý ztratí tu "starou chut". Nezkoušela jsem, četla jsem v časopise. Jestli pak opláchnout a usušit, to tam nebylo. Ale jestli se budou mlít, tak asi ano. Měla jsem kdysi plesnivé ořechy, ale byla to chlupatá plíseň.To bylo na vyhození. Tady to moc není vidět.A nebo spařit a sloupnout. To bude fuška!

denisa7

Prý chutnají normálně a nic chlupaté tam není, tak nevím, ale radši je nepoužiji.

 


0x

Nejedla bych to; pro jednou by se asi nic nestalo, ale stejně. Normální to není, je to podle mě plíseň.

 


0x

Jako plíseň mi to nepřipadá. To neestetické na povrchu může být důsledek vývoje ořechu - hodně toho na jaře pomrzlo, v některých oblastech ořechy žádné nejsou. Ale na zdobení by se mi to nelíbilo, nevypadá to hezky. Spíš nastrouhat do buchty.

denisa7

Děkuji, hledala jsem to a většinou lidé píší, že je to normální dokonce je s tím lidé prodávají - na těch fotkách je to vidět a lidi to kupují, ale právě, že to nevypadá hezky, proto mě to upoutalo a přijde mi to divné.

 

liska*

0x

Tak použijte jen ty netečkované. Myslíte, že si v potravinářských firmách nad něčím takovým lámou hlavu? Viděla jsem na exkursi zpracovávat do marmelád vyloženě ovoce, které bych vyhodila. Bylo to sice v dávném socialismu, ale vidina zisku táhne pořád.

denisa7

V potravinářských firmám to neřeší, ale dcera to má pro kolegy do práce a většina ořechů vypadá takto, proto se ptám, abych dort neozdobila plísní.

No já bych vzala takzvaný "uchoštouch" či vatičku na párátko, navlhčila a zkusila setřít ty ďubky - pokud to půjde, tak je to buď špinavé či plíseň.

 


0x

Nic špatného na nich nevidím.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]