Nejste přihlášen/a.
dobry den. kolik asi muze stát kilo rakytniku /bobulek/ nemam to uz kde davat tak bych to chtel prodat,,dekuji za odpovedi..
Dámy a pánové, rakytníku je dnes již velká škála odrůd, které zrají v různou roční dobu např. ´Sluníčko´ ještě dřívější je např. odrůda ´Pantělejevská´, která zraje právě v tuto dobu... :D
Tazateli doporučuji nasušit (sama to tak dělám), připadně nabídnout v místních potravinách k pultovému prodeji.
Rakytník, no nevím, ale čtu tam že dozrává od poloviny července! Takže teď.
Navíc, když zohledníme, že panují sucha a tepla, že může být v některých částech republiky dřívější sklizeň (např. Jižní Morava) a když nevíme odkud tazatel je.
Za druhé, některé odrůdy (právě ty dřívěji zrající se pracně trhat nemusí, mají větší polody a dají se velmi snadno sklepávat.
Za třetí, já tam žádné zelené nevidím, jen žluté a oranžové, což může odpovídat druhové variablitě.
Nechci se samozřejmě nijak dohadavat, že tazatel natrhal nebo nenatrhal zralé nebo nezralé plody, jen chci upozornit ty, co rezolutně tvrdí, že musí být nezralé... že to tak být nemusí :D
I vámi zmiňovaná odrůda rykytníku "Pantělejevská" dozráva až za 4 - 6 týdnů. Tazatel v kyblíku má jasně nedozrálé plody. zahradnictvikruh.cz/...
Floro, nechci se dohadovat, ale rakytník je prostě rakytník a jeho barva ve zralém stadiu je pořád stejná. Sytě oranžová, určitě ne žlutá, místy nazelenalá. At už se jedná o jakoukoli odrůdu. Nakonec to je stejně fuk. Myslím že si to vzal tazatel k srdci a příště si počká a sám uvidí rozdíl. Já osobně ho obdivuji, protože takto krásně očesat rakytník, to se mi teda nikdy nepodařilo. To musely být hodiny práce, nebo má na to česáček. Také jsem to někde slyšela. Je to nějaký hřebínek nebo co, ale stejně to muselo dát děsnou práci.
Suzy, existují i plody rakytníku do žluté barvy. Ale na obrázku jsou i bobule zelené a to je jasný důkaz toho, že je nezralý. Jinak obdivuji tazatele, že něco trhá a pak se teprvé zeptá na možnost odbytu . Já bych natrhala tolik, kolik potřebuji, potom zjistila, zda o něj má někdo zájem a pak teprve trhala dál. Nebo nechala na keří přes zimu. Na okrasu i ptákům na přilepšenou
Proboha, kdo to otrhával? To je ale trpělivost. Ale otrhal jste ho příliš brzo, ještě není vyzrálý. Bobule mají být sytě oranžové. A kam to jste to dával? Píšete, že už ho nemáte kam dávat. Proč z toho neuděláte štávu, nebo marmeládu? Ale v tomhle stavu musí být příšerně kyselý. On je kyselý i dobře vyzrálý, natož nedozrálý. Může být i takový trpkohořký. Jinak rakytník je hodně drahý asi právě právě proto, že se tak nesnadno otrhává a je to piplačka. Ale jestli máte jen tento kbelík, tak to asi pro nějakou výkupnu nebude moc zajímavé a také cena kterou Vám nabídnou nebude zajímavá zase pro Vás. Leda dát někam na vývěsku kde se dávají u Vás inzeráty a chtít třeba stovku za kilo. Ale nevím jestli uspějete. Možná, že bude mít někdo lepší nápad. Ale jestli jste ještě všechno neotrhal, tak už netrhejte a počkejte až bude dobře vyzrálý.
Suzy, navrhla jsem mu, aby ho usušil na čaje. Nevím ale, jestli je to dobrý nápad, oddálí tím aspoň rozhodování. Bylo by škoda, aby se mu rakytník zkazil.
Lisko, to máte pravdu, to by bylo to nejlepší. Snažit se ho usušit. Ale je určitě nezralý a v tom případě to může být i škodlivé, nebo přinejmenším k ničemu. Každé ovoce se musí nechat vyzrát, škoda že to už otrhal. Taková piplavá práce, ach jo.
Také se domnívám, jako Suzy, že jste otrhal neuzrálý rakytník a ten můžete leda tak spotřebovat doma. Rakytník je jako šípek. Pro některé upotřebení v kuchyni je nejlepší nechat ho přejít mrazem. Myslím si, že z tohodle co máte doma, neuděláte ani kvalitní marmeládu, ani dobrý sirup, ani pečený čaj.
V roce 2015 za nej davali 90,- Kc sedelskakvalita.cz/...
Zkus neco k jidlu nebo piti cs.wikipedia.org/...
Je jasné, že co člověk to názor. A tom to je. Vždyt nejlépe to musí vědět tazatel co má doma za druh rakytníku. Já jsem to určitě nemyslela zle, když jsem mu napsala, že ho otrhal brzy, že se mi zdá nezralý. Kdyby se to stalo mně a já byla na místě tazatele, tak by mi to naopak pomohlo, protože kdybych ještě všechno neotrhala, tak bych počkala s další sklizní na později a pak třeba porovnala. Zvláště vzhledem k obtížnosti skízení. Ty moje bobule se teda oklepat nedají, mrchy, drží na větvičce jako "židovská víra", tak to tam většinou nechávám. Loni to byl ohnivě oranžový keř dlouho do zimy až jsem se obávala, že to tam zůstane napořád. A pak najednou koukám a všechno bylo pryč. Ale jestli to sezobali ptáci, to nevím, ale na zemi nic opadaného nebylo vidět. Já budu mít asi nějaký hodně pozdní, protože i tady svítí slunce fest a můj je v tomto stavu. Posílám foto. Ale tahle diskuze mne natolik navnadila, že ho letos sklidím také a něco s tím provedu. Nápadů jak zpracovat je tady dost. Takže třeba pro mne byla tato diskuze užitečná.
rostlin, tak jsem si to našla a podle popisu máte pravdu. Přesně tak se můj rakytník chová. Já jsem ho jednou úplně ořezala, protože vyrostl strašně moc a vadil mi. Už jsem si myslela že jsem ho zlikvidovala a on znova obrazil a je zase veliký. Já si pořádně přečtu jak ho pěstovat. Ale dávat celé větve do mrazáku , to se mi teda nezamlouvá. Pokusím se něco otrhat ručně.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.