Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Jak ořezat v těchto dnech blůmu

Od: draiv11 odpovědí: 6 změna:

Stromek je vyobrazen na fotografii, loni nebyl prořezáván,bohužel nevím přesně jak je starý,ale dosud nerodil a domnívám se,že už má na čase.Jak je vidět přírústky větví byly značné, asi by to chtělo přistřihnout,ale nevím jak moc pokud chci aby letos stromek rodil.Děkuji


 

 

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

floro*

2x

Nijak. Teď se rozhodně bluma ani celkově peckoviny nestříhají. Byt to bude pomyslný hřebíček do rakvičky. Řez se provádí v létě, po sklizni ovoce. Protože v tu dobu má stromek největší starost o svoje dřevo, nemusí se zabývat vyživováním potomstva (plodů) a chystá dřevo na zimu. Peckoviny oběcně velmi špatně hojí rány, tak pro to.

Ale poradím vám, jak ji ostříhat právě v to léto.

Stromek silně obrůstá do dřeva protože je to tzv. dvoják. Jak vidíte, kmínek se větví do dvou hlavních větví, které se vzájemně hádají o to, která bude poroučet které (respektive nemají nad sebou žádný dominantní terminál) a snaží se stále přerůst jedna druhou a jdou pouze do dřeva. Základním krokem bude odstranit jednu z nich.

Vyberte tu nejsilnější a tu druhou ustřihnete nad rozdvojením pomocí tzv. Zahnova řezu. Přikládám foto, je to tam krásně znázorněno přímo jako by to byl váš strom - stare.boskovicko.cz/... Tu větev zakrátíte asi v půlce (neberte polovinou celou délku větve i s obrostem ale po místo, kde je poslední vrcholové větvení se s tou spoustou větví). Zakrátíte ji na nějakou boční větévku (ta jakoby potáhne živiny kolem rány a podpoří se tím hojení). Necháte ji tak a příští rok tu větev odstraníte celou. Toto se dělá proto, aby ta druhá větev zesílela, stloustla ve svém objemu a byla připravená na radikální řez. Ikdyž teď si tak uvědomuji, že toto můžete udělat už teď (tak v druhé pol. až koncem března). To stejné udělejete i na té druhé větvy té zakracované větve.

No a teď už zbývá probrat tu zbívající větev. To stejné uděllejti i s tou druhou větví, která vyrůstá o něco víš.

No a teď už zbývá jen probrat ten obrost. Když začnem pro změnu od vrchu, tak vyberte hlavní terminál, který bude nejvyšší a odstraňte pod ním všechen obrost, který vyrůstá asi ve 4 stupních (odstraníte tak konkurenty terminálu, který se tím pěkně podpoří) a pak vyhoďte některé větve, které vyrůstají těsně nad jinou, tak aby větve které tam růstanou měli mezi sebou dostatek prostoru a mířili ideálně jiným směrem než vetévka hnedle pod ní. Ale toto bych asi udělala až to léto. A pak dejte pozor, aby v místech, kde ten obrost odstraníte neobrůstal kroužek po odstřižené větévce. Pokud ano, tak vylámat.

U peckovin jen nic nezakracovat. Jak si všimnete, tak obě hlavní větve byly jednou zakráceny a přesně pod řezem se ta ustřižená větev zase rozdvojila a to opět větvemi stejného řádu, takže místo dvou stejně dominantních větví máte už celkem čtyři. Takže jakoukoliv větev někde zakrátíte, tak ta se opět stejným způsobem rozvětví a místo dvaceti zakrácených větví máte nových 40 (doufám, že ještě nejste ztracená )

Ještě bych vám doporučila, jestli chcete krásné, velké a vyzrálé srstky (nebo rybíze?), tak vyplejte ty drny pod kmínky a namulčujte asi 10 cm toho parádního kompostu, co máte támhle vzadu, aspoň půl metru v průměru. Po slehnutí dosypte. Výšku mulče udržujte stále v takové výšce a udržujte místo bez trávy. Kmínkové drobné ovoce je velice slabé v konkurenci o živiny a vodu s trávou a ještě takovou...

Floro smekám, perfektně popsané, zakreslené - díky za takové odpovědi, poučné i pro ostatní pěstitele.

 


0x

Zeptala bych se taky. Mám jakousi slívu, plody vypadají jako hodně velké švestky, strom roste jak topoll, větve hodně přitažené ke kmeni, takže se nedá ani očesávat, plody jen sklepáváme. Jednou jsem ji ostřihala, ty dlouhé, do nebe rostoucí větve a zase nebyla úroda. Rodí hodně v poslední třetině větví. Už jsem to vzdala. Myslíte, že je to normální, nebo se má taky stříhat? Na chalupě jsme měli skvělou, 6m širokou švestku, naprosto bezvadné chuti a pravidelné nadúrody. Vůbec jsme ji nestříhali a byla nádherná. Tak mně překvapilo, co to teď vyrostlo za koště.

 

jabraka*

0x

Tento stromek se dá použít k tvorbě kotlové koruny,ta by sice mela mít aspoň tři terminály,které se tvářejí do jedné roviny.Tedy rostou rovnoměrně.Pak se odstraňují letorosty,rostoucí dovnitř koruny.Obvodové se zkrátí o 1/3,vrcholy o 1/2.Jeden výhon z kmene e dá pustit nahoru a vypěstovat třetí větev koruny.Pak se musí udržovat tendence,zastřihovat korunní větve v jedné rovině.Nezapomenout po střihu řezné plochy ošetřit.

JABRAKA

 

liska*

0x

Peckoviny řezat až za tepla, jinak budou trpět klejotokem.

 

mecik*

0x

Vyčerpávající odpověd dala -FLORO-. jenom musím potvrdit, že nechut peckovin se opravdu podpoří letním řezem. Nasadí hned příští rok, budete se divit. Tohle se mi stalo s merunkou, šest let nic, bál jsem se do ní říznout, po letním řezu, kdy jsem pokráril letorosty o dvě třetiny, jsem měl najednou tolik úrody, že jsem se stromku musel omluvit, že jsem ho chtěl vykopat.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]