Nejste přihlášen/a.
chtěla jsem si udělat klíčky, už je to 5 dní a ještě nejsou ani puklé, nejsou kupované fazole k jídlu náhodou nějak ošetřené právě proti klíčení? Děkuji.
Dobrý večer, jestli jsou kupované v potravinovém obchodě, tak ošetřené určitě nejsou.Ošetřují se jen fazolová semena zahrádkářská. ZA 5dní, pokud máte vatu pod i nad nimi a jsou stále ve vlhku či spíš na vodě, by už ale klíčit měly.I velké fazole jsou naklíčeny brzy,ale ty se ke konzumaci naklíčených fazolek nehodí, nejsou dobré.
Jinak syrové fazole (ledvinové i klasické) i fazolové lusky obsahují látky, v syrovém stavu nestravitelné a jedovaté. Jejich naklíčení nepomůže,v každém případě se musí prudce tepelně upravit. Ale to vy určitě víte
Vyjímku tvoří fazole MUNGO a fazole ADZUKI (stejný rod), které se mohou jíst naklíčené syrové, jak doporučuje pohanka.
.
Velké fazole se nedoporučují nechávat klíčit. Proto je dejte do hrnce a udělejte polévku, nebo na kyselo, či jinak. Fazole za syrova jsou jedovaté.
Na klíčení jsou nejlepší fazole Mungo. Kupte je ve zdravé výživě, v bio kvalitě. Tyto zelené, drobné fazolky jsou vynikající
a nemusíte se u nich ničeho obávat. Dále dobře klíčí čočka.
Jsou na to speciální nádoby, /některé zbytečně drahé/, ale i v zavařovacích sklenicích a kouskem gázy lze dojít k úspěchu, o proplachování a výměně vody asi víte.
Potom se ještě nechají klíčit fazole adzuki, ty jsou trošku větší a většinou červené.
Jak dlouho jste je máčela? O jaké fazole se jedná, nebyly náhodou už staršího data?
Nemysím, že jsou nějak ošetřené, běžně klíčím luštěniny a vždy se zadaří...
Z luštěnin jsem klíčila čočku, fazole azuki a mungo, cizrnu, hrách. Ty luštěniny na běžné vaření vyklíčí málokdy, většinou jsou starší a to už jde hůře. Jinak luštěniny na klíčení jsou k dostání už běžně. Doporučuji propláchnout, pak úplně namočit na 12-24 hod.potom znovu propláchnout a ve sklenici se sítkem dnem vzhůru, aby mohla přebytečná voda odtéct, nechat klíčit, ideální teplota 18 stupnů. 2x denně propláchnout. Začněte s menším množstvím, cca 4 lžíce, nabyde to.Zkoušejte a uvidíte jak se to klube. Je to dobrota, zvlášt teď v zimě je to přilepšení. čerpám odtud knihy.heureka.cz/...
Treba zájst do predajne so záhradkárskými potrebami, tam sa opýtat a kúpit semienka určené na sadenie a nie na konzumáciu. Možno vám poradia.
Tak za prvé,fazolky nejsou semínka a jestli jste četla správně můj dotaz,tak nevím, proč mi radíte koupi tna sázení, když to chci jíst. A za druhé, fazolky k jídlu jsem běžně sázela na zahradu, když jsem ji ještě měla a vždy vyrostly, tudíž musí vyklíčit i na vatě doma
A právě ty na sázení jsou možná ošetřené, třeba proti plísním.
Nevím, co píšou jiní. Dorazila jsem z plesu a zapnula PC. Kupte si fazolky mungo. Do nádobky s víčkem / já používám cukřenku/ Nasypte jen na dno tak dvě vrstvy. Zalejte vodou do druhého dne. Jak nabobtnají, vodu slijte a přiklopte víčkem. Přes den a večer zas propláchněte, slijte a přiklopte. Ráno už se objeví první maličké klíčky. Zase propláchněte a slijte a zakryjte. Fazolky mungo budou vhodné ke konzumaci ráno třetího dne. Ovlivnit to může kvalita fazolek / moc staré/ a teplota / v teple klíčí rychleji/. Z toho malého množství mám plnou cukřenku klíčků. Když chci, aby už nerostly, propláchnu, sliju , dobře přiklopím a strčím do lednice.Tam se růst zbrzdí.
Propláchnu mungo v cedníku vodou. Krabici vymeju a do dna se udělají nožem dírky, asi pět mungo pak vsypu do krabice, ještě jednou propláchnu pod tekoucí vodou. Pak nahoře krabici uzavřu kolíčkama na prádlo, aby tam nešlo světlo a postavím na dva kolíčky do misky, aby mohla odkapat voda. Druhý den ráno jednoduše sundám kolíčky a pod vodovodem opět propláchnu strudenou vodou. Teď když je venku zima a voda je ledová, proplachuji lehce vlažnou, ale ne moc teplou. To samé večer. Tedy dvakrát za den propláchnout, zase uzavřít kolíčky a tak to dělat tři dny. Za tři dny mám litrovou krabici úplně plnou křehkých klíčků. Posílám foto postupu i kolik dávám těch fazolek. Jedno balení je na hodně dlouho. Nedávat do lednice, musí být v pokojové teplotě. Nejkrásněji klíčí v létě. ta krabice může být i od vína, důležité je, že je vevnitř ta folie, která asi dobře izoluje teplotu a také musí být ve tmě. Světlo a chlad zpomaluje klíčení. Na světle mungo nemusí vyklíčit vůbec, nebo velmi nekvalitně. Tento postup mám z ciziny, přímo od Vietnamce. Mám ho dlouhodobě osvědčený.
Pozor! Zapomněla jsem na to důležité! Propláchnuté fazolky se musí nechat ve vodě nabobtnat přes noc. Pak teprve dávat do té krabice.
A ne "asi pět mungo", to jsem šla mezi tím udělat fotku a pak jsem pokračovala ve psaní a nečetla jsem to po sobě. Asi pět dír a čárka a pak mungo. No snad už je to srozumitelné.
Super, to se mě líbí, děkuji moc. A vlastně i recyklace.
Koupila jsem špaldu, tak ji budu nejen vařit, ale i klíčit.
Pohanko, tyhle klíčky se tady prodávají v těch krabičkách, je jich tam 250 g a stojí to kolem třiceti korun a ještě ke všemu to ani není moc čerstvé. Já mám tuhle várku asi ze čtyř gramů. Tak si to spočítej kolik toho uděláš, když pytlík je 400 g. a stojí kolem 35 Kč. Ty výhonky jsou velice zdravé, já je dávám do salátů, nebo do hotových polévek, nevařit. Nebo je jím jen tak. Jsou plné štávy a krásně chrupají v puse. Ve Francii se tomu říká "sojové výhonky" a jsou naprosto nepostradatelné v asiských kuchyních. Ten recept je právě od jednoho restauratéra, který je takto pěstoval pro potřeby své restaurace.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.