Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Jeřabiny jedlé a nejedlé

Od: evates1* odpovědí: 5 změna:

Dobrý den, kdysi jsem to věděla, ale teď to už nevím. Jak se poznají jeřabiny na jídlo? Mám dojem, že jedna má listy celé "zubaté" a jedna jen od půlky listu. Prosím, nevíte? Děkuji.

 

 

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 


2x

jj, je to tak - ta jedlá má listy zubaté jenom do poloviny, zatímco "celozubaté" listy mají nejedlé jeřabiny ptačí

evates1*

Moc děkuji, to si musím někde poznamenat.

 

jabraka*

0x

Jeřábů je asi 80 druhů.Patří mezi růžokvěté,vcelku jsou všechny konzumace schopné.I jmenovaný jeřáb ptači je použitelný na příklad na štávy(syrupy)a používá se i v lidovém léčitélství.Já jsem letos zavařoval plody na kompot ve směsi s jablky.Protože vybíráme plody pokud možno velké,tak si zvolíme typ třeba oskeruši,nebo i hruškojeřáb,kříženec v rodu růžovitých.Rozhodně nemusíme se obávat konzumovat jakýkoliv jeřáb.Osobně jsem to vyzkoušel.

JABRAKA

 

balzerka

0x

Jo, je to o zubatosti listů. Já to raděj ochutnávám. Nesmí být hořkej ani trpkej.

 


0x
Podle listů jsem usoudil, že jsou jedlé. Po ochutnání zjistil že ne. Mají hrozně hybridů, není to podle mě lehké poznat jen podle listů.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]