Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Kotrč - co s ním?

Od: valdemar® odpovědí: 7 změna:

Dobrý den, našla jsem velký kotrč a chtěla bych ho uskladnit k pozdějšímu použití. Poradíte mi někdo jak? Usušit? Zamrazit?

Taky jsem někde četla, že má hojící účinky. Nevíte někdo, jak se aplikuje?

Děkuji

 

 

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 


1x

Jedině jako držkovou polévku, je to jedinečné, lepší než z hlívy. Děláme každý rok, pokud kotrče najdeme.

Letos takový, měl asi kilo.

 


1x

Máte pravdu, kotrč kadeřavý, jako ostatně spousta jiných hub, má prospěšné léčebné látky.Obsahuje betaglukan 1,3 – D (SCG) s protirakovinnými účinky. Kromě toho má také např. antibakteriálními účinky, působí příznivě na plet , podporuje hojení ran atd. A jak se aplikuje? Prostě z něj přece uvaříte různé pokrmy, né? a část můžete usušit stejně jako jiné houby.Usušený silně voní, suší se dobře a rychle. Jak už je zde zmíněno, je z něj výborná falešná držková polévka, dále jej můžete použít do různých omáček a gulašů.Dobrý je i smažený v pivním těstíčku. Dokonce se dá naložit i do octa. A jeho výhodou je, podobně jako u lišek, že se dá delší dobu skladovat.Pokud ho celý nespotřebujete, je prý dobré dát ho na hluboký talíř s vodou a šup s ním do sklepa, v tomto prostředí prý dorůstá a je tak stále při ruce. To ale nemám vyzkoušeno. Tož tak.

 


0x

Včera jsem dostala velký kotrč od zkušené houbařky a kuchařky. Přidala radu, že nejlepší je v zeleninové polévce. Začínám vařit bramboračku v největším hrnci, co mám. Zmrazím a na pozdější dobu uchovám až hotovou polévku.

16.08.16 13:32

Děkuji

 


0x

O použití k hojení nic nevím, ale napadá mně odvar, nebo prášek z kotreče. Jinak bezkomkurenční je z něj držtkovka, používám i do číny, nebo pod maso, dá se použít všude, kde houby, kde nepotřebujete moc chut, ale křupavost a ozdobu. Uchovávám v mrazáku, dcera suší a na kratší uchování (několik dní) dám do vody a do lednice. Vydrží docela dlouho, než bzačne osychat. Vodu občas vyměnit. Pokud má kořen, tak ponořit jen kořen.

 

hahanaj*

0x

Povařit nakrájený na proužky a zamrazit a pak použít jako na držkovou polévku neskutečná dobrota- lepší než v bramboračce . Držkovou bych zamrazila ,ale bramboračku ne .

uska*

Jakékoliv brambory mrazit nejdou, tedy jdou, ale po rozmrazení jsou jak hadra, nepoživatelné.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]