Nejste přihlášen/a.
Jsem varován, že plíseň ve vlašskách ořeších je nebezpečná, mě by zajímalo více o tom. Ta plíseň jsou takové nitky/pavučiny. Je ji obtížné vidět. Momentálně je tak 25/-50% všech ořechů, které loupu.
-Jaký jde o druh plísně
-V jakém množství (gramy/ počet plesnivých ořechů) je nebezpečná a jaké to má účinky a (a pro jak velkého člověka)? Nebo je to prostě jen něco jako "špatné / zkažené jídlo) a není nějak speciální něbepečná. Po jakou dobu a v jakém množství je nebezpečná?
-Jak je to "legislativě", když mi to ořechy prodává? Je na to nějaká záruka nebo možnost je reklamovat, když zjistím, že je tam plíseň (a v jaké míře), když je třeba koupím v supermarketu nebo na stánkách (a zjistím to třeba hned, když je načnu).
Když máte od toho doklad není to příliš dlouho, tak ořechy celé i ty vyloupané vezměte a běžte reklamovat. Solidní prodejce Vám nejspíš vrátí peníze.
Raději je nejezte. Ony ani nebudou mít tu správnou chut. Na smrt to není, ale mykotoxiny jsou zátěž /jed/ na játra.
Děkuji, hlavně mě taky zajímá to množství, které se nějak na zdraví projeví (a taky za jak dlouho), vyjádřené v těch jednotkách ořechů, a taky jestli je pravda to tvrzení, že plíseň , když je vidět, tak v té potravině je prolezelá, u chlebu to asi platí, ale platí to i u vlašského ořechu, kde je prostě jen vevnitře vidět pár provázku jako by od pavouka, jednak si nedovedu představit, že by se ta plíseň šířila hmoutou toho ořechu a za druhé to musí být mikrogramy.
Jakási americká doktorka, veterinářka píše že neuro toxin, který se nachází v plesnivých vlašských ořeších je Penitrem A (tremortin).
en.wikipedia.org/...
sciencedirect.com/...
Byl pozorován třes a přecitlivělost. Ohledně škodlivých množství pro člověka nevím (není divu, asi není moc lidí co by podstoupili studii kde by jim dávali tento toxin a čekali co se bude dít?).
Laický názor: Když se sní několik ořechů zhruba očistěných od té povrchové plísně tak se asi nic významného člověku nestane. Otázka je jak dobře se tělo zbavuje toho toxinu. Je asi lepší plesnivé ořechy použít do kompostu jako hnojivo pro další úrodu. Případně před tím je ještě energeticky využít spálením (pozor objevují se v nich červy a pak molice). Ořechy příště sklízet co nejdříve a zajistit vysušení za přístupu vzduchu nebo ideálně průvanu při teplotě pod 20°C (jistě jsou návody jak na to).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.