Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám dotaz - pořídili jsme si kompostér.Co lze dávat a co rozhodně ne - např.z kuchyně ...děkuji.
doplněno 09.06.16 10:33:Myslím tím,třeba slupky z vařených brambor,slupky z vajec,okurek atd.
Kompostování je složitá chemicko-biologická funkce.Jde ale o to,jaký druh kompostéru máte na mysli.Rychlokompostér předpokládá,že během plnění sezhora postupně organcký materiál se promění v zeminu a dole ho lze vybírat.Pak je nutno zajistit nejen správný výběr materiálu,ale i biologický průběh kompostování.Tedy přísadu jednak mikroorganizmů pro fermentaci,případně makroorganizmú-žížal-pro zpracování.Je nutno organickému materiálu dodávat dostatek vody a případně i prosypávat neutrální zeminou.Do takového kompostéru lze dávat drobný organický odpad ze zahrady-trávu,listí ,plevel bez semen,drobné větvičky,opad ovoce bez moniliozy.Občas přidat i kuchyňský odpad bez masa a kostí.V podstatě nevadí,zda zbytky potravin jsou vařené,či ne.vaječné skořápky je lépe rozmačkat.
JABRAKA
Ahoj Jabrako.
Dost dobrá práce. Není co dodávat. Lidi dost podceňují to dostatečné vlhčení.
skořápky vajec se dávají, pokud pak nevadí vápník. Já je nedávám, protože bych je pak dlouho viděl v záhonu. Okurky dávám jak slupky, tak občas komplet nahnilé, ač se správně nahnilé do kompostu nedává... pro mě jedno jedno, zda to zhnije v kompostu nebo už předem (protože než se to navrství, aby přišel žádoucí proces, tak to tu a tam shnije stejně)
Mega správné kompostování dělají snad jen v kompostárnách. To domácí tolik nehrotím a třetí rok je kompost krásný vždy.
První rok založení, druhý rok přehození, třetí rok spotřebuji.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.