Nejste přihlášen/a.
Proč vymizel angrešt z našich zahrádek?.Ani jako kompot už pomalu nejde sehnat.
Ahoj, na to se s zenou take ptame porad proc nikdo z nasich znamych nema na zahrade angrest. Moje ho miluje kysely. Muj otec mel na zahrade dva kere stavnateho angrestu a taky to zlikvidoval kvuli padli.
To same hrusky a o svestkach ani nemluve. Je mi z toho smutno kdyz vidim takove ovoce v marketech za tak prehnanou cenu. To nemluvim o dovazenych jablkach, to je hamba!
Dnesni deti ani nevi co jsou mirabelky nebo spendliky, vim o par mistech kde to roste a tak tam chodime kazdy rok si pochutnat
Mám trochu jinou zkušenost s ovocem z naši zahrady, nabízím ho zdarma a říkám, přijeďte si natrhat to co zrovna zraje, reakce to né, když tak mi trochu dovez. Třešně a višně částečně sklidili špačci, jablka většinu moštujeme a zamrazíme na zimu, meruňky, hrušky, mirabelky, ryngle vše jde do bečky na vypálení, dřínka každoročně opadá a zvažujeme její likvidaci, rybíz bílý, červený, černý jsem letos otrhala (to můžu i s inv. vozíku) a jak jinak, rozdala a část udělala štávu, marmeládu a zamrazila, ořechy to samé, jo každý známý by chtěl ale nejlépe vyloupané a ne si dojít narážet. Teď se sklízí dorancie a opět na povidla co je rozdám zadarmo a zbytek zas jen na vypálení. Tchán byl blázen, agronom a ze staré školy, každý rok v sadu něco nového vysadil, prý aby bylo dost pro příští generaci, jenže ta dnešní generace nechce jablka Spartany, panennská, jaderničky, hrušky Konference ale nějaká luxusní, naleštěná, velká a nejlépe z dovozu. Celé rodině a známým jsem rozdala pečený čaj, kdyby aspoň ty skleničky vraceli.
Teda vás obdivuji,takové "polnosti" a ještě to obstarávat na vozíku.Mě to nedělá vůbec problém sám si natrhat a posbírat,tady na pardubicku takového pěstitele dobroděje neznám.
Jedna paní na mne chtěla jablka,ale "taková ta zelená",jak říkala.(To viděla někde v reklamě) A já jí na to,paní,zelené jablko není zralé! To nemá ještě v rovnováze asimiláty!
Hanba to je a veliká,byli jsme jablková velmoc,leč dovozové kvóty nikdo nehlídal a tak se sem valí jablka hlavně z Polska za proklatě nízkou cenu.Já bych navrhl nějakým zákonem.,at supermarkety v tom státě kde jsou přednostně nakupují výrobky od výrobců a pěstitelů v tom státě.
Pokud budou lidé chodit kupovat kontejnerované jabloně do marketů (za těžké peníze),místo do specializovaných školek,tak se nic nezmění. Navíc v dnešní společnosti úplně skoro vymizel nákup prostokořenných dřevin,které se sází na podzim. A ve školkách jsou prostokořenné stromky a navíc na podzim je nevětší nabídka,oproti jaru.
Myslím ,že je to hlavně kvůli padlí a také má příšerné trny..My máme tři a na jednom s ním bojujeme i přes postřik.Nejspíš ho příští rok zlikviduji a kouknu se po nějakém rezistentním.Angrešt totiž miluju a letos byla na tom jednom velká úroda tak jsem se přímo přecpala.
Proč nejsou angrešty? Tak jestli máte kam, vysadte si ho
Mám jeden stromek. Zlatý fík. Chutově nedostižný ale není rezistentní. Po vysazení jsem chtěla zkusit jestli opravdu chytne padlí. Chytil . Další rok jsem ho postříkala dle návodu 3x a byl ok. Loni i letos jsem ho stříkla už jen těsně před květem a je v pořádku. Každý rok je obalený výtečnými plody a i moje pětileté dítko ho má rádo (slupky ale vyplivuje...no, taky jsem to jako malá dělala ). Letos jsem udělala poprvé džem, má netradiční chut...
Josta trny nemá, vyšlechtěno právě kvůli tomu, aby neměla.
Větší, vzrůstnější keř, plody mezi angreštem a černým rybízem, mě velmi chutná, zase něco jiného. Stačí v první půlce roku zapíchnout větvičku a ta si pustí kořínky.
Jinak je velmi dobrý kynutý koláč s drobenkou a angreštem. V době zrání a. zraje i ostatní drobné ovoce a potom se na koláč nasype co právě je a koláč je pěkně barevný. Angrešt, když se nechá uzrát, tak podle mě není kyselý. Doporučuji sladký, červený angrešt Captivator bez trnů a odolný padlí.
mám dva (žlutý a červený), oba bohatě rodí každý rok. Letos jsem obral jen jeden a horko těžko zužitkoval. Ze zoufalství jsem vyrobil právě kompot. Druhý keř jsem nechal shnít. Nemám pro něj využití.
Jen na jídlo mi stačí hrst, na marmelády to není, ani do směsi. Tak co s ním? Je moc kyselý... ač dobrý.
Josta letěla už před 2 lety...
Nemizí, stromky jsou normálně v zahradnictví na prodej a záleží na každém, jestli si u domku založí okrasnou nebo užitkovou zahrádku. U nových domků ale mají tendenci mít zahrádku, která dá co nejméně práce a to bohužel ovocné stromy a drobné bobuloviny nesplňují. Ale časem, když přijdou na svět děti, tak na to přijdou a zakládají si jahodiště, a vysazují různé drobné ovoce - borůvky, brusinky, rybízy, maliny i ty angrešty. Letos byla velká úroda.
doplněno 17.09.15 15:26:
Padlí nehrozí, když se koupí odrůda, která je rezistentní, a trny již dneska také hodně druhů nemá. Marmeláda a čatní je výtečná, nejenom kompot.
Ale ono, pěstují se. Záleží na lidech, co chtějí mít na zahrádce. Jestli tisíc thůjí kolem plotu a další thůje a rododendrony uprostřed zahrady, nebo jestli si vysadí ovocné stromy a keře nebo i zeleninu a bylinky do kuchyně.
Angrešt keříkový nebo stromkový píchá, ale má svou typickou nezaměnitelnou chut, které se podobá chut dnes oblíbených dovozových kivi. Angrešt žlutý, zelený nebo i červený (například odrůda Karmen), každý má jinou chut, osrstění (mírně pichlavou chupatost).
Někdy se urodí, někde na něj každý rok nějaký motýl nasadí své housenky, které dovedou keříček celý ožrat a zbydou holé větvičky bez listí. Ale i pro toho motýlka snad může být keřík užitečný, aby se mohl každoročně rozmnožit a přežívat v dnešní době s chemií otrávenými zahradami. Housenky nejsou na všech keřících, když je jich na zahradě víc, pokaždé je úrody dost jak na jídlo, ozdobené pudingu nebo šlehačkového poháru nebo do kompotu. Nehledě na to, že i housenky jsou potravou pro zpěvné ptáčky a tak má všechno v přírodě svůj smysl a účel. A angrešt pro svou typickou chut a snadné pěstování.
To je jako idealistický kýčovitý obrázek ze Strážné věže, časopisu Jehovistů. Jednak jsou angrešty i beztrné a jednak pokud je keříků více,tak je "i více housenek". Angrešt až tak snadné není pěstovat,pokud chcete kvalitní ovoce. Dnešní zahrady jsou spíše bez té Vaší chemie,protože v nich najdete spíše konifery než jabloně,slivoně,rybízy a angrešty,které je potřeba ošetřit,jinak z toho nic není.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.