Nejste přihlášen/a.
Jak mám poznat,že višně jsou zralé? Strom je krásný zákrsek,ale višně jsou stále trpné až protivně a to jsem tzv. králík vše ze zahrady mi chutná.
Není to plánka? A co marmeláda? Bude to vůbec k jídlu? Děkuji všem.
Dobrý den, ano, višně jsou trpké. Já jsem je česal v době, kdy byly tmavě rudé, po zmáčknutí bobulky vytékala štáva u stopky a když jsem bobulku lehce zatáhl, tak na stromě zůstala pecka na stopce. Potom se musí hned zpracovat (a dobře osladit).
Marmeláda je vynikající. Zdravím!
Višně jsou kyselé, tím se liší od třešní. Dávají se do bonbónů, do višňového likéru (Griottka), nebo do koláče, bublaniny, nebo jsou vynikající do kynutých knedlíků (polohrubá mouka, droždí, vajíčko, trochu mléka, cukr, trošičku osolit, atd..) uvařit, po uvaření propíchnout, aby se nesrazily, posypat cukrem s mletou skořicí, nebo instantním kakaovým práškem grankem, omastit rozpuštěným máslem a vaši višně, i když se jim někdy říká "kyselky" vám budou chutnat.
Ze zralých višní po utržení trošku teče štáva, jsou tmavě rudé, nesmějí být jenom světle červené. Když se do višní dají i ptáci, nebo začnou samy padat, je skoro pozdě a máte nejvyšší čas je sklidit. Trhat i se stopkou - viz podobný dotaz zde na fóru.
Když nevíte co s nimi, můžete je i se stopkami umýt, aby z nich netekla štáva, pak opatrně otrhat stopky, nechat višně okapat, dát do hranatých plastových misek od masa, nebo do menších mikrotenových pytlíků a dát je zamrazit do mrazáku a v průběhu roku, třeba v zimě si jich pár dát do pudingu, do koláče, apod.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.