Nejste přihlášen/a.
Bude to Čirůvka fialová. Mladě jsou zbarvené do fialova a starší mají do fialova jen nohu. Jsou jedlé a dokonce i údajně léčivé. Rostou na loukách a zahradách.
doplněno 24.11.14 15:58:Z vlastní zkušenosti vím, že jsou skvělé do houbového guláše a na houbovou polévku ala drštková. Některé roky se jich urodí opravdu hodně a když se jich vaří větší množství na jednou, tak to je nelibě cítit po močovině. Není to nic závadného, ale někomu to třeba na chuti nepřidá.
doplněno 24.11.14 16:02:Nepřu se o druhový název, jeto tedy čirůvka a je jedlá
Jedná se o rudočechratku dvoubarevnou. Vynikající jedlá houba, která roste v trávě na louce, zejména v tzv. čarodějných kruzích. Lze nacházet pozdě na podzim, někdy až do Vánoc. Má zvláštní aromatickou vůni, vhodná do polévky, pod maso, vynikající nakládaná s červeným zelím a zalitá dekem. Hobu spaříme ve vroucí vodě, propláchneme vodou a pak nakrájíme na nudličky velikosti hranolků. Prokládáme střídavě po vrstvách cca 2 cm s nakrájeným červeným zelím. Nakonec zalijeme Dekem a vysterilujeme.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.