Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
dosud jsem žil v představě, že ve kvasné zátce je díra do které umístím kvasnou trubičku (skleněnou, naplněnou vodou, co bublá), ale co jsem se díval, asi si to myslím špatně.
Chápu správně, že buď použiju "skleněné bubladlo" a obyčejnou zátku nebo kvasnou zátku = stejný efekt?
Jak tedy funguje kvasná zátka?
díky
Kvasná zátka v jakémkoliv provedení je v podstatě jednosměrka, která umožním plynům odcházet z lahve do ovzduší, ale nepustí vzduch (případně bakterie) z ovzduší do lahve. Nalést vyčerpávající vysvětlení na Netu trvalo cca 2 vteřiny.
doplněno 19.11.14 09:56:Ahy, tak tuhle zátku neznám . Ale domnívám se, že po ponoření do horké vody změkne natolik, že stačí mírné zvětšení tlaku v lahvi aby plyn unikl aniž by zátku vyrazil, ale pokud je tlak venku větší než v lahvi, zátka přilne na hrdlo dostatečně těsně, aby nepustila vzduch dovnitř.
doplněno 19.11.14 09:59:Zjednodušeně bych to přirovnal ke starým cyklistickým ventilkům s gumovou hadičkou (tam jsou ty tlaky samozřejmě značně větší).
bohužel jsme se nepochopili, přidávám obrázek. Jde mi o to jak je zajištěno, že nevystřelí ven a upustí plyn jen jedním směrem.
Zdravím, je to založeno asi na tzv. "nanoprincipu", čili v zátce jsou de facto malé ventilky. Je to podobné jako i folií na tvrdý sýr-fólie propouští plyn ven, ale nikoliv dovnitř-tzv.polopropustné folie. Snad to takhle stačí.
P.S.: Není nad staré poctivé bubladlo. 4lověk má i optickou a akustickou kontrolu kvašení.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.