Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Jak přechovat libeček?

Od: tania* odpovědí: 9 změna:

Na chalupě mi začal žloutnout libeček, okraje některých listů jsou rezavé. Je to přirozené žloutnutí, nebo nějaká choroba? Kdy mám libeček sklidit a jak jej nejlépe přechovat. Používám často, zejména do polévek. Je lepší jej zamrazit a nebo usušit? Jak ke konzervaci upravit? Celé listy nebo nakrájet.? Dík

 

 

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

limetka*

0x

Jedná se o septoriovou skvrnitost. Proto je nejlepší libeček ještě v časném létě, než ho tato choroba napadne - sklidit, nakrájet a dát do mrazáku. Sušením se ztrácí část aromatických látek.

 


0x

Libeček už má sezonu za sebou. Zkoušela jsem ho sušit a není to nic moc. Zamrazit v krabičkách, to se mi líbí více. V sáčcích provoní celý mražák. Velká krabice zabere moc místa a ubírat z ní, to není fajn. Mrazila jsem i ty "klacky" a pak přidávala k bramborám při vaření a v polévkách také jsem nechala vyvařit. Také ho velice miluji.

Také mrazím, část nakrájím do krabičky a zavíčkuji a část nasekám hodně nadrobno a zalíté toškou vody dám do formy na kostky ledu. Pak přidávám kostky do polévky. Sušení se mi neosvědčilo. Ale už je pozdě, chce to dřív, dokud je pěkně zelený.

ivik*

Taky jsem zkoušela mrazit ty stonky, ale pak se rozsypaly na malé kousky a byl s tím nepořádek...

 

ivik*

0x

Libeček otrhám - lístky bez stonků - a nacpu do mikr.pytlíku a zamrazím.Je pak v zimě jako čerstvý.

 

lidus*

0x

Několikrát za sezonu ostříhám, vyrazí vždy znovu zase mladý, dám do mrazáku a pak dávám do polévky. Byly časy, kdy jsem ho měla málo a tak jsem dávala mrazit i celé silné stonky, dnes už jen ty tenké.

 


0x

Také jsem měla libeček s rezavými fleky. Vše jsem nedávno ořezala a začínají už růst nové krásné listy. U nás moc často neprší, tak jsem jej bohatě zalila a krásně roste.

Sušený libeček už tak nevoní, listy mrazím v uzavřených dózách. Suché listy jdou krásně odebírat, mokré, umyté k sobě přimrznou.

 

mmm*

0x

Taky mrazím, se vším všudy. Ale vzpomněla jsem si, že když sem byla malá, tak matka nakládala libeček do soli. Ale jak a jak ho uchovávala už si nepamatuju.

 

gita65

0x

Líbeček zamrazuji a nakládám do soli a přidávám ještě kopřivy.

návod na nakládání do soli.

Líbeček si nakrájím, kopřivy také, promíchám, dám do misky a prosolím. Potom to pěchuji do menších skleniček a uzavřu víčkem. Dám do špajzu. Jídlo pak méně solím, nebo líbeček trochu propláchnu.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]