Nejste přihlášen/a.
Prosím dobré a znalé rádce o pomoc. Něco se nám stalo s cibulí. Ještě není zralá, a mně se už chce nad ní plakat. Na natích se objevily světlé skvrny, některá nat (krajní a hlavně vršky) uschla tak, že se dá drolit, některá odumírá a černá. Je na ní (na té nati) vidět i poškození od nějakého škůdce, našla jsem na ní díry a uvnitř nějaké larvy. Na nati je i jakoby moučný povlak. Vyndala jsem asi 3 cibule ze země a na některých je bílý povlak jako plíseň, některá začíná hnít. Hledala jsem na internetu co by to mělo být, ale moc tom,u nerozumím. Jde o plíseň cibulovou, nebo o třásněnku? Nebo o obojí najednou? Pro lepší představu vkládám fotky. Co by se s tím dalo udělat? Na nějaké postřiky už je pozdě, máme cibuli vytahat (ještě nezačala polehávat), odstranit natě, sloupnout napadené vrstvy a pak usušit? Tak jsem to chtěla udělat, ale raději se zeptám. Cibule asi na dlouhé skladování nebude, že? Je to škoda, zrovna letos jsme jí vysadili více než obvykle. Třeba máte někdo zkušenosti a dobře mi poradíte. Prosím vás o to...
Výstavní plíseň cibulová. Zřejmě bez jakéhokoliv ošetření. Ta potvora je larva chřestovníčka. Pokud není masivní napadení, škody jsou bezvýznamné. No a co s tím. Vytahat, ořezat a co nejdříve spotřebovat. Počítejte s tím, že bude hnít.
doplněno 03.07.14 21:07:Nadělejte čalamády, lečo do flašek - velká spotřeba cibule.
Sklidit a ihned ořezat nat - aby plíseň co nejméně přešla do cibule. Pravděpodobně už je také napadená, ale potom by se kazila ještě více.
Díky oběma rádcům, už jsem se do toho dala. Ale je mi u toho fakt smutno. Osázený záhon je fakt dost velký, 8x1,3 metru a cibule je hodně. Myslíte, že ořezaná a oloupaná cibule dostatečně zaschne a nějakou dobu vydrží na lískách? Hledám recepty na její zpracování - čalamády, leča byly v plánu, ale až dozraje další zelenina na záhonech. Takhle tu zeleninu musím v této době dost draho kupovat a až bude doma na sklizeň, zase budu přemýšlet co s ní. Nevíte jak dělají zemědělci "řezanou cibuli" která je na trhu a dá se i uskladnit? To je cibule na záhonech vyzrálá a pak teprve "řezaná"?
Řezaná cibule na pultech je řezáná zhruba ve stádiu, které máte vy. Skladovat se moc nedá, vyschne, není vyzrálá.Jak cibule roste: cibule lahůdková-cibule na zeleno-cibule řezaná-cibule suchá (uskladnění). Ořežte a doufejte, že neschnije, než bude další zelenina na zpracování. Příští rok si vzpomeňte dřív a udělejte postřik na plíseň. Klidně i s dotazem tady, co kdy, čím a jak.
Děkuju moc, nikdy jsme plíseň na cibuli neměli a to ji pěstujeme dlouhé roky. Myslím si, že zahrádkaření je rok od roku náročnější na ochranu rostlin. Moji prarodiče ani rodiče prakticky žádné postřiky na zahradě nepoužívali, možná jen vápno a popel ze dřeva, a hnojili maximálně hnojem z produkce domácích zvířat. Žádná chemie. Dnes se bez ní neobejdem. Je to smutné, ale asi nutné. Ještě jednou děkuji a příští rok si nechám poradit včas. Zmatenka
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.