Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer. Chceme si naložit víno z modrých hroznů. Je to obyčejné víno, tzv. bago. Lis máme, ale nevím, kolik se dává cukru, kvasinek a živné soli na určité množství štávy /např. 10l štávy/. Může někdo poradit jak na to, nemohu to nikde najít. Děkuji za odpověď.
Treba odmerat cukornatost muštu muštomerom. Na sklenenej trubičky sú stupne, myslím, že by mal mat okolo 20 stupňov.
Já to peru i na dvacet šest.Snažím se o 14% alkoholu.Stolní víno, já tomu říkám na žízeň, má jen 11 stupňů cukernatosti.Výběr z hroznů má 24 stupňů.
V podstatě u nás má víno většinou 17 stupňů a když se nepřisladí a nechá se dokvasit, je z toho kyselina.Předpokládám, že odbourávání kyselin nebude?
Udělal bych to jako s jablečným dezertním.Do patnáctilitrového demižonu 10 štávy a dvě kila cukru.Pokud nemáme moštoměr, tak ochutnávat.Cukr je možné přidat i do burčáku, ale nepřesladit!
doplněno 24.09.13 15:16:Modre se předkvašuje na rmutu.
doplněno 24.09.13 15:20:Pokud nemáme kvasinky vinné, je možné hodit trochu kvasnic a hlídat jeden den, aby štáva nevypěnila.Později jsou kvasnice v alkoholovém prostředí nahrazeny kvasinkami.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.