Nejste přihlášen/a.
Mohl by někdo s určitostí otipovat tuhle houbu?Omylem jsem ji zařadil na jiné fórum,kde jsme nedošli k žádnému uspokojivému závěru.
No asi to bude nějaká zelánka. Taky to sbírám, ale tahle má nějak živě žlutou barvu a hlavně široké žebrování. Já když si nevím rady, tak konsultuji atlas hub. Ale i když si myslím, že to je jedlé, raději to odnesu na kompost. Ale v lese to seberu, nedá mi to. jsem totiž zvědavá jako ta "vopice". Taky Vám pošlu jeden obrázek, třeba tohle budete znát Vy.
doplněno 12.10.12 23:06:Když jsem to odřízla od kmene stromu, tekla z toho rudá štáva, jako krev. Houba byla měkká, podajná na dotek. Hezky voněla. V žádné encyklopedii jsem ji nenašla, tak skončila na kompostu...
Přijde mi ,že je podobný nějakému druhu pavučince(pozor jedovatý!),ale podle fota lze někdy špatně určovat.Je třeba znát souvislosti jako třeba kde roste.A i tak si musí být člověk tím ,co jí jistý.Do mykolog.poradny s tím a máte jistotou.
fino, Vy ryzce sbíráte? Pak bych se u Vás bála dát si z nich nějaké jídlo. Nevím co Suzy sebrala, ale ryzec to není ani náhodou. Neroste na stromě, neteče z něho temné mléko, a hlavně - má zespodu žebrování
Fino, ryzce znám dobře. A z něho vytéká bílé pálivé mléko, neteče z něj proudem rudá štáva. A vypadá jinak. Raději houby nesbírejte . Ale snažil jste se...
No já to tenkrát raději vyhodila. Ale bylo mi toho líto, vypadalo to jako hovězí maso. U nás žádný mykolog není, tak jsem to vyfotila, protože jsem se vlastně chtěla zeptat tady, na poradně. Ale pak jsem si řekla, že to nemá cenu, protože bych to stejně musela vyhodit. Ono se to z fotky špatně určuje. Ale teď, při čtení dotazu Sansomf, se mi to vybavilo a tak jsem přidala obrázek. Houba vyrůstala těsně u země na kmenu, asi to byl dub. Překvapilo mne, že měla takovou okrovou sametovou barvu a přesto, že byla hodně veliká, byla na dotek měkká. A jaké bylo mé překvapení, že když jsem ji odřízla, prýštila z ní jasně červená "krev". A to hodně. Úplně krvácela jako čerstvé maso. Ztmavlo to až potom, než jsme dojely z lesa domů a než jsem to vyfotila, tak uběhly dobré tři hodiny. Ale i pak, na novém řezu byla tekutina jasně červená. Fakt to vypadalo jako plátek hovězího masa.
Pro Suzy: našla jsi PSTŘEŇ DUBOVÝ. Roste na kmenech listnatých stromů /hlavně dubů/, při poranění roní červenou tekutinu. Je velice podobný masu, proto se mu lidově říká: Volský jazyk, jelení jazyk,dubové maso nebo masojed.
Je jedlý, nesplete se s jinou houbou, nevýhodou je, že je dosti tuhé konsistence.
Je z něj dobrý guláš, uvařený jako ovar, nebo: povařit asi 5 minut v osolené vodě s kořením / celý pepř, nové koření, bobkový list, tymián/. Pak nakrájet na plátky a dusit na tuku s cibulkou.
Podávat s bramborovou kaší a zeleninovým salátem.
Vidíš, vidíš, zahodila sis docela dobrou večeři. :D Škoda. Jaga.
Jaguško, ano, ano. Máš pravdu. ta houba vypadala tak úžasně jedle, ale já se bála. A představ si, že mi z té mé paměti vylézaly vzpomínky, že jsem někde četla, že to je velmi dobrá houba na guláš. Jenomže jsem si nebyla jistá. A to jí bylo víc jak kilo a putovala na kompost. Já vůl korunovanej. Ano, dávám sedm bodíků, odhalila jsi to. Heršoft, Ty jsi ale fakt dobrá...Papa Suzy.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.